Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ciągle zastanawiam się nad tym, jak podkręcić smak tradycyjnych mielonych. Oczywiście podstawą jest dobrej jakości mięso – takie z odrobiną więcej tłuszczyku, aby kotlety nie wyszły za suche. Ostatnio odkryłam, że warto dodać do nich jeszcze jeden składnik.
Kotlety mielone są dla mnie kwintesencją domowego obiadu, a dzięki dodatkom na talerzu idealnie sprawdzają się w każdym sezonie. Latem podaję ją z mizerią lub sałatą masłową prosto z ogródka – taką po prostu wymieszaną ze śmietaną lub jogurtem. Jesienią doskonale smakują w towarzystwie duszonej kapusty z koperkiem. Zimą uwielbiam podawać je z zasmażanymi buraczkami, a wiosną w towarzystwie lekkiej sałatki z nowalijek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz
Jakie mięso na kotlety mielone?
Teoretycznie możesz je zrobić z absolutnie dowolnego mięsa. Jednak na takie tradycyjne mielone jak u babci, najlepiej sprawdza się karkówka lub łopatka wieprzowa. Możesz wybrać także mieszankę wołowiny i wieprzowiny. Obecnie standardem w sklepach mięsnych jest mielenie świeżego mięsa na życzenie klientów, co pozwala na dokładne obejrzenie i wybór takiego kawałka, który najbardziej ci odpowiada.
Przede wszystkim zwróć uwagę na wyznaczniki świeżości mięsa – na jego powierzchni nie powinno być błyszczącego ani śliskiego nalotu. Tłuszcz powinien mięć biały kolor – żółtawe odcienie świadczą o tym, że mięso nie jest już pierwszej świeżości.
Przepis na kotlety mielone z masłem
Moim ostatnim odkryciem w kotletach mielonych jest zwykłe, prawdziwe masło. Dodaję je nie tylko do podsmażenia cebuli, ale także bezpośrednio do mięsa. Dlatego ważne jest, aby masło było odpowiednio miękkie – takie, które z łatwością da się rozsmarować. Jeśli jednak nie wyjmiesz wcześniej masła z lodówki, a śpieszy ci się ze zrobieniem obiadu, możesz dodać roztopione i przestudzone masło.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 kajzerka lub kawałek czerstwego chleba pszennego,
- 100 ml mleka,
- 1 jajko,
- 2 łyżki masła,
- 1 mała cebula,
- sól i pieprz według uznania,
- 100 g bułki tartej,
- tłuszcze do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mięso przełóż do miski i pozostaw na blacie, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
- Suchą bułkę lub kawałek czerstwego chleba zalej mlekiem i odstaw do namoczenia.
- Na patelni z łyżką masła podsmaż drobno posiekaną cebulę.
- Mięso przełóż do miski, dodaj namoczoną bułkę (po odciśnięciu), podsmażoną cebulę, jajko, sól, pieprz i 1 łyżkę miękkiego masła.
- Wyrób masę ręcznie, a następnie w zwilżonych wodą dłoniach uformuj kotlety.
- Obtocz w bułce tartej i zmaż na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym albo na smalcu.