WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę

Kiedy w niedzielne południa klatki schodowe wypełniają się odgłosem rozbijanego mięsa, w moim domu panuje cisza. Zamiast schabowych stawiam na kotlety z serem i boczkiem bez rozbijania i panierowania.

To najlepsze kotlety na niedzielny obiadTo najlepsze kotlety na niedzielny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Babcina kuchnia kojarzona jest z tradycyjnymi daniami, ale moja babcia nie boi się eksperymentów. Zamiast robić schabowe w panierce, stawia na grube plastry schabu w przyprawach, otulone serową kołderką. Są soczyste, sycące i tak pyszne, że wszyscy na samą myśl zaczynają słyszeć burczenie w brzuchu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Kotlety ze schabu z serem i boczkiem

Delikatne kotlety wieprzowe, zapieczone pod pierzynką z roztopionego sera i posypane chrupiącym, aromatycznym boczkiem to popisowe danie mojej babci. Są grube, bo za tłuczek nikt nie chwyta. Mięso oprósza się jedynie przyprawami, bez panierowania w mące, jajku oraz w bułce. Chociaż kotlety są grube, odpowiednie przygotowanie zapewni, że będą rozpływać się w ustach – idealne na niedzielny obiad.

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego (ok.2 cm grubości),
  • 100 g boczku surowego wędzonego,
  • 150 g starego sera żółtego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • olej do smażenia,
  • pół szklanki bulionu, rosołu lub wody,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Nie dodawaj tłuszczu, wytopi się z boczku.
  2. Gdy będzie już rumiany i chrupiący, przełóż go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  3. Plastry schabu delikatnie rozbij, możesz to zrobić nawet ręką. Powinny zostać dość grube, w przeciwieństwie do tradycyjnych kotletów schabowych.
  4. Dopraw mięso z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Dokładnie natrzyj.
  5. Na dużej patelni rozgrzej olej.
  6. Smaż kotlety na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aby uzyskały piękny, złocisty kolor i zamknęły pory.
  7. Obsmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego lub pozostaw na patelni, jeśli jest żaroodporna.
  8. Wlej na dno naczynia bulion.
  9. Wstaw kotlety do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 25 minut. Sprawdzaj, czy mięso jest miękkie i nie ma w środku różowych śladów. To wieprzowina, więc musi być całkowicie upieczona.
  10. Po tym czasie wyjmij ostrożnie naczynie z piekarnika, posyp startym serem oraz boczkiem.
  11. Wstaw jeszcze na około 5 minut, aż ser się rozpuści.

Gotowe kotlety przełóż na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki. Podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład świeżą, letnią surówką i ziemniakami z koperkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne