Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Kiedy w niedzielne południa klatki schodowe wypełniają się odgłosem rozbijanego mięsa, w moim domu panuje cisza. Zamiast schabowych stawiam na kotlety z serem i boczkiem bez rozbijania i panierowania.
Babcina kuchnia kojarzona jest z tradycyjnymi daniami, ale moja babcia nie boi się eksperymentów. Zamiast robić schabowe w panierce, stawia na grube plastry schabu w przyprawach, otulone serową kołderką. Są soczyste, sycące i tak pyszne, że wszyscy na samą myśl zaczynają słyszeć burczenie w brzuchu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy
Kotlety ze schabu z serem i boczkiem
Delikatne kotlety wieprzowe, zapieczone pod pierzynką z roztopionego sera i posypane chrupiącym, aromatycznym boczkiem to popisowe danie mojej babci. Są grube, bo za tłuczek nikt nie chwyta. Mięso oprósza się jedynie przyprawami, bez panierowania w mące, jajku oraz w bułce. Chociaż kotlety są grube, odpowiednie przygotowanie zapewni, że będą rozpływać się w ustach – idealne na niedzielny obiad.
Składniki:
- 4 plastry schabu środkowego (ok.2 cm grubości),
- 100 g boczku surowego wędzonego,
- 150 g starego sera żółtego,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- olej do smażenia,
- pół szklanki bulionu, rosołu lub wody,
- natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania:
- Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Nie dodawaj tłuszczu, wytopi się z boczku.
- Gdy będzie już rumiany i chrupiący, przełóż go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Plastry schabu delikatnie rozbij, możesz to zrobić nawet ręką. Powinny zostać dość grube, w przeciwieństwie do tradycyjnych kotletów schabowych.
- Dopraw mięso z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Dokładnie natrzyj.
- Na dużej patelni rozgrzej olej.
- Smaż kotlety na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aby uzyskały piękny, złocisty kolor i zamknęły pory.
- Obsmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego lub pozostaw na patelni, jeśli jest żaroodporna.
- Wlej na dno naczynia bulion.
- Wstaw kotlety do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 25 minut. Sprawdzaj, czy mięso jest miękkie i nie ma w środku różowych śladów. To wieprzowina, więc musi być całkowicie upieczona.
- Po tym czasie wyjmij ostrożnie naczynie z piekarnika, posyp startym serem oraz boczkiem.
- Wstaw jeszcze na około 5 minut, aż ser się rozpuści.
Gotowe kotlety przełóż na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki. Podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład świeżą, letnią surówką i ziemniakami z koperkiem. Smacznego!