Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę

Kiedy w niedzielne południa klatki schodowe wypełniają się odgłosem rozbijanego mięsa, w moim domu panuje cisza. Zamiast schabowych stawiam na kotlety z serem i boczkiem bez rozbijania i panierowania.

To najlepsze kotlety na niedzielny obiadTo najlepsze kotlety na niedzielny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Babcina kuchnia kojarzona jest z tradycyjnymi daniami, ale moja babcia nie boi się eksperymentów. Zamiast robić schabowe w panierce, stawia na grube plastry schabu w przyprawach, otulone serową kołderką. Są soczyste, sycące i tak pyszne, że wszyscy na samą myśl zaczynają słyszeć burczenie w brzuchu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Kotlety ze schabu z serem i boczkiem

Delikatne kotlety wieprzowe, zapieczone pod pierzynką z roztopionego sera i posypane chrupiącym, aromatycznym boczkiem to popisowe danie mojej babci. Są grube, bo za tłuczek nikt nie chwyta. Mięso oprósza się jedynie przyprawami, bez panierowania w mące, jajku oraz w bułce. Chociaż kotlety są grube, odpowiednie przygotowanie zapewni, że będą rozpływać się w ustach – idealne na niedzielny obiad.

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego (ok.2 cm grubości),
  • 100 g boczku surowego wędzonego,
  • 150 g starego sera żółtego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • olej do smażenia,
  • pół szklanki bulionu, rosołu lub wody,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Nie dodawaj tłuszczu, wytopi się z boczku.
  2. Gdy będzie już rumiany i chrupiący, przełóż go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  3. Plastry schabu delikatnie rozbij, możesz to zrobić nawet ręką. Powinny zostać dość grube, w przeciwieństwie do tradycyjnych kotletów schabowych.
  4. Dopraw mięso z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Dokładnie natrzyj.
  5. Na dużej patelni rozgrzej olej.
  6. Smaż kotlety na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aby uzyskały piękny, złocisty kolor i zamknęły pory.
  7. Obsmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego lub pozostaw na patelni, jeśli jest żaroodporna.
  8. Wlej na dno naczynia bulion.
  9. Wstaw kotlety do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 25 minut. Sprawdzaj, czy mięso jest miękkie i nie ma w środku różowych śladów. To wieprzowina, więc musi być całkowicie upieczona.
  10. Po tym czasie wyjmij ostrożnie naczynie z piekarnika, posyp startym serem oraz boczkiem.
  11. Wstaw jeszcze na około 5 minut, aż ser się rozpuści.

Gotowe kotlety przełóż na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki. Podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład świeżą, letnią surówką i ziemniakami z koperkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji