Wystarczy pekińska i trzy warzywa. Dodaj ten sos, a zrobisz najlepszą surówkę na świecie

Nie potrzebujesz dziesiątek składników ani godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy kapusta pekińska, trzy warzywa i ten prosty, ale genialny sos, by stworzyć surówkę, która podbije każde podniebienie. Chrupiąca, kremowa i pełna smaku – to będzie Twój nowy klasyk do obiadu.

Surówka z kapusty pekińskiejSurówka z kapusty pekińskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | OLESIA BERLEZOVA
Aleksandra Szymczycha

Nie trzeba wiele, by zrobić coś naprawdę pysznego. Czasem wystarczy kilka prostych składników i jeden magiczny dodatek, by stworzyć danie, które zachwyci każdego. Tak właśnie jest z tą surówką. Główna rola przypada tu skromnej kapuście pekińskiej, która w towarzystwie zaledwie trzech warzyw i obłędnego sosu zamienia się w hit każdego stołu – lekki, chrupiący i pełen smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut

Dlaczego warto robić surówki z kapusty pekińskiej?

Surówki z kapusty pekińskiej to złoty środek między zdrowiem a smakiem. Są lekkie i błyskawiczne w przygotowaniu. Kapusta pekińska ma delikatną strukturę, dzięki czemu dobrze chłonie sosy i przyprawy, ale jednocześnie zachowuje przyjemną chrupkość. Jest też łagodniejsza w smaku niż klasyczna biała kapusta, więc sprawdza się nawet dla dzieci i osób, które zwykle nie przepadają za warzywami. Do tego jest niskokaloryczna, bogata w błonnik i witaminy – idealna jako codzienny dodatek do posiłku, który wspiera trawienie i nie obciąża organizmu.

Do jakich dań pasuje surówka z kapusty pekińskiej?

Surówka z kapusty pekińskiej to dodatek, który pasuje niemal do wszystkiego. Jej lekka, chrupiąca struktura i delikatny smak świetnie uzupełniają klasyczne obiady – od kotleta schabowego po pieczonego kurczaka czy pulpety w sosie. Sprawdza się też idealnie jako odświeżający kontrast do dań z grilla, mięs z ryżem, a nawet potraw inspirowanych kuchnią azjatycką. Doskonale równoważy tłuste i cięższe dania, dodając im lekkości i świeżości. To uniwersalna surówka, która odnajdzie się zarówno przy niedzielnym obiedzie, jak i na codziennym stole.

Surówka z pekińskiej i trzech warzyw

Czasem to, co najprostsze, smakuje najlepiej. Kilka dobrze dobranych składników, odrobina pomysłu i niepozorny sos potrafią zmienić zwykłą surówkę w coś naprawdę wyjątkowego. Ta pekińska wariacja to przykład, że nie trzeba sięgać po skomplikowane przepisy, by zaskoczyć smakiem i świeżością.

Składniki:

Warzywa:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej (ok. 300 g),
  • 1 średnia marchewka (starta na grubych oczkach),
  • 1/2 czerwonej papryki (pokrojona w cienkie paski),
  • mała czerwona cebula (cienko pokrojona).

Sos:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pekińską poszatkuj cienko i przełóż do dużej miski.
  2. Dodaj startą marchewkę, paski papryki oraz cienko pokrojoną cebulę.
  3. W osobnej miseczce przygotuj sos: wymieszaj majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny, miód oraz dopraw solą i pieprzem.
  4. Gotowy sos dodaj do warzyw tuż przed podaniem i dokładnie wymieszaj.
  5. Surówkę podawaj od razu, by zachowała świeżość i chrupkość.
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy