To najlepszy majonez. Do jarzynowej i jajek dodawaj bez żadnych obaw

Ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc bez majonezu. Podczas zakupów kierować się warto nie tylko marką czy smakiem, ale również tym, co wyczytać można na etykiecie.

Najlepszy majonez na Wielkanoc
Najlepszy majonez na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jest obowiązkowym składnikiem sałatki jarzynowej, przysłowiową kropką nad i w jajkach na twardo czy też bazą do wielu sosów, takich jak tatarski. Wielkanoc zdecydowanie upływa pod znakiem majonezu, o czym świadczą też standy w supermarketach. Od lat toczy się wojna o to, jaki majonez jest najlepszy. Odpowiedź jest prostsza, niż mogłoby się wydawać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Najlepszy domowy, ale...

Nie jest to żadną prawdą objawioną, że najlepszy majonez to ten, który przygotowuje się samodzielnie w domu. Lista składników jest prosta, bo to w zasadzie jedynie jajka, dobrej jakości olej roślinny, musztarda oraz przyprawy. Orędownicy domowych wyrobów będą przekonywać, żeby zrobić go samodzielnie. Nie każdy jednak ma na to czas i chęci. Nie oznacza to jednak, że trzeba zajadać się byle czym. Wystarczy zachować odrobinę rozsądku.

Najlepszy majonez na Wielkanoc

W przypadku majonezu zasada "mniej znaczy lepiej" działa idealnie. Im krótsza lista składników, tym lepszy będzie majonez. Zagłębiając się nieco bardziej w meandry majonezowego imperium, można rozszyfrować, jakie zagrywki stosują producenci i skutecznie ich unikać.

Unikaj produktów z długą listą dodatków, takich jak konserwanty (np. sorbinian potasu E202, benzoesan sodu E211), sztuczne barwniki i aromaty. Sorbinian potasu i benzoesan sodu powinny od razu skreślić majonez. Warto unikać też soli wapniowo-disodowej EDTA, która ukrywa się pod hasłem E385.

Zwróć także uwagę na rodzaj użytego oleju. Olej rzepakowy jest często uważany za zdrowszy wybór ze względu na korzystny stosunek kwasów omega-3 do omega-6. Sprawdź również, czy majonez zawiera żółtka jaj, a nie jajka w proszku. Żółtka nadają majonezowi kremową konsystencję i bogaty smak.

Nie takie złe

Na liście składników często pojawia się skrobia. Pełni ona rolę zagęstnika, nie jest oczywiście szkodliwa. Producenci sięgają po nią, by obniżyć koszty produkcji i ułatwić też proces technologiczny. Lepiej jej unikać, ale jeśli nie widzisz innej opcji, możesz wziąć majonez z takim dodatkiem. Niczym złym nie jest także kwasek cytrynowy, chociaż oczywiście lepszy byłby sok z cytryny,

Domowy majonez
Domowy majonez© Adobe Stock

Majonezy o obniżonej zawartości tłuszczu, tak zwane light, mogą być dobrym wyborem dla osób dbających o linię. Wciąż trzeba jednak weryfikować to, co znajduje się na etykiecie. Wybierając majonez, kieruj się przede wszystkim składem. Im krótsza lista składników i mniej sztucznych dodatków, tym lepiej.

poradymajonezwielkanoc

Wybrane dla Ciebie