Niepozorne czarne ziarenka działają cuda. Kilogramy lecą, a zdrowie poprawia się

Czy wiesz, że masz w kuchni przyprawę, która nie tylko może pomóc ci schudnąć, ale też ma wiele wartości odżywczych? Do tego pasuje do wielu przepisów.

CzarnuszkaCzarnuszka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach

Na pewno zgodzisz się ze mną, że w kuchni można znaleźć wiele cennych składników, które warto wprowadzić do codziennej diety. Spora ilość takich produktów nie jest nam nawet dobrze znana, a to duży błąd. Okazuje się bowiem, że drzemie w nich ogromny potencjał

A skoro już jesteśmy przy tym temacie, to już za moment dowiesz się, jakie cenne właściwości ma konkretna przyprawa. Niestety nie jest ona zbyt popularna, a szkoda, bo naprawdę ma sporo do zaoferowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Muffiny z kurczaka staną się obiadowym hitem w każdym domu. Przygotowanie to bułka z masłem

Dlaczego warto postawić na czarnuszkę?

Czarnuszka to małe i czarne nasionka, które kojarzą mi się głównie z pieczeniem chleba. A jak się okazuje, przyprawa, która łączy w sobie smak kolendry, pieprzu i kminu, ma dużo większy potencjał

Okazuje się, że bohaterka dzisiejszego artykułu może pomóc pozbyć się zbędnych kilogramów, wspomagając prawidłowe działanie naszego metabolizmu. Znaleźć można tu sporą dawkę błonnika, witaminy z grupy B, jak i cenne minerały z żelazem i magnezem na czele. 

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości. Czarnuszka wspomaga również układ odpornościowy, co ma tym większe znaczenie w okresie jesienno-zimowym, gdy zmagamy się z różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniami. Wykazuje również działania przeciwzapalne, przeciwwirusoweprzeciwalergiczne. Jednocześnie reguluje poziom cukru we krwi

Czarnuszka przy się m.in. przy domowych wypiekach
Czarnuszka przy się m.in. przy domowych wypiekach © Adobe Stock | kodbanker

Jak wykorzystać czarnuszkę w kuchni?

Skoro wiesz już jakie korzyści płyną ze spożywania czarnuszki, czas skupić się na przepisach, do których możesz ją wykorzystać. I już na samym wstępie uspokajam, możliwości jest naprawdę sporo, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Czarnuszkę można spokojnie wykorzystywać jako przyprawę do ryb, jak i mięs różnego rodzaju. Świetnie sprawdzi się również przy pieczeniu ciast oraz chleba. Można spokojnie dodać ją do wielu sałatek, a nawet zup

Jak sam więc widzisz, nie dość, że czarnuszka ma wiele cennych właściwości, to można wykorzystać ją praktycznie na każdej płaszczyźnie kulinarnej. Lepiej być nie może. Zanim się pożegnamy, napisz mi, czy używasz czarnuszki w swojej kuchni. Jeśli nie, mam nadzieję, że niebawem się to zmieni. Ja od dziś będę stosować ją dużo częściej, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste