Niepozorne czarne ziarenka działają cuda. Kilogramy lecą, a zdrowie poprawia się

Czy wiesz, że masz w kuchni przyprawę, która nie tylko może pomóc ci schudnąć, ale też ma wiele wartości odżywczych? Do tego pasuje do wielu przepisów.

CzarnuszkaCzarnuszka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że w kuchni można znaleźć wiele cennych składników, które warto wprowadzić do codziennej diety. Spora ilość takich produktów nie jest nam nawet dobrze znana, a to duży błąd. Okazuje się bowiem, że drzemie w nich ogromny potencjał

A skoro już jesteśmy przy tym temacie, to już za moment dowiesz się, jakie cenne właściwości ma konkretna przyprawa. Niestety nie jest ona zbyt popularna, a szkoda, bo naprawdę ma sporo do zaoferowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Muffiny z kurczaka staną się obiadowym hitem w każdym domu. Przygotowanie to bułka z masłem

Dlaczego warto postawić na czarnuszkę?

Czarnuszka to małe i czarne nasionka, które kojarzą mi się głównie z pieczeniem chleba. A jak się okazuje, przyprawa, która łączy w sobie smak kolendry, pieprzu i kminu, ma dużo większy potencjał

Okazuje się, że bohaterka dzisiejszego artykułu może pomóc pozbyć się zbędnych kilogramów, wspomagając prawidłowe działanie naszego metabolizmu. Znaleźć można tu sporą dawkę błonnika, witaminy z grupy B, jak i cenne minerały z żelazem i magnezem na czele. 

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości. Czarnuszka wspomaga również układ odpornościowy, co ma tym większe znaczenie w okresie jesienno-zimowym, gdy zmagamy się z różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniami. Wykazuje również działania przeciwzapalne, przeciwwirusoweprzeciwalergiczne. Jednocześnie reguluje poziom cukru we krwi

Czarnuszka przy się m.in. przy domowych wypiekach
Czarnuszka przy się m.in. przy domowych wypiekach © Adobe Stock | kodbanker

Jak wykorzystać czarnuszkę w kuchni?

Skoro wiesz już jakie korzyści płyną ze spożywania czarnuszki, czas skupić się na przepisach, do których możesz ją wykorzystać. I już na samym wstępie uspokajam, możliwości jest naprawdę sporo, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Czarnuszkę można spokojnie wykorzystywać jako przyprawę do ryb, jak i mięs różnego rodzaju. Świetnie sprawdzi się również przy pieczeniu ciast oraz chleba. Można spokojnie dodać ją do wielu sałatek, a nawet zup

Jak sam więc widzisz, nie dość, że czarnuszka ma wiele cennych właściwości, to można wykorzystać ją praktycznie na każdej płaszczyźnie kulinarnej. Lepiej być nie może. Zanim się pożegnamy, napisz mi, czy używasz czarnuszki w swojej kuchni. Jeśli nie, mam nadzieję, że niebawem się to zmieni. Ja od dziś będę stosować ją dużo częściej, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie