Niezwykle piękne ciasto zrobisz bez piekarnika w kilka chwil. Zachwyci każdego

Zaskakujące ciasto bez pieczenia na bazie naleśników z kremem i owocami. Spektakularny deser bez włączania piekarnika. Idealny na imprezę, urodziny i inne okazje.

Ciasto bez pieczenia- PysznościCiasto bez pieczenia- Pyszności
Ewa

Czy naleśniki mogą nas jeszcze czymś zaskoczyć? Mogłoby się wydawać, że w ich temacie zostało powiedziane już tak dużo, że wiemy o nich wszystko. Zawijane w rulony, w trójkąty, na słodko i słono - to już doskonale znamy. Ten przepis to jednak coś zupełnie innego. Naleśnikowe sakiewki zamieniłam w wyjątkowy tort, który po przekrojeniu ujawnia warstwy i struktury. Moi bliscy byli absolutnie zachwyceni i zgodnie przyznawali, że takich naleśników jeszcze nigdy nie widzieli. Ten deser świetnie smakuje latem i sprawdzi się jako tort na różne uroczystości w ciepłe dni.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 300 ml mleka,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 20 g kakao,
  • 200 ml wrzącej wody,
  • 15 g żelatyny + 100 ml zimnej wody,
  • 700 g jogurtu naturalnego,
  • 150 g cukru pudru,
  • 300 g brzoskwiń,
  • truskawki.

Polewa:

  • 4 tabliczki gorzkiej czekolady + 50 ml śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

1. Do miski wbijam jajka, dodaję cukier oraz cukier wanilinowy i mieszam. Wlewam mleko, wsypuję kakao oraz przesianą mąkę pszenną i łączę na jednolitą masę bez grudek. Na koniec wlewam wrzącą wodę.

2. Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni z obu stron. Robię to na średniej mocy palnika, aby się nie przypaliły.

Ciasto bez pieczenia- Pyszności
Ciasto bez pieczenia- Pyszności

3. Żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie, dobrze mieszając.

4. Do jogurtu naturalnego dodaję cukier puder i mieszam. Kilka łyżek tej masy dodaję do żelatyny i mieszam. Dolewam do jogurtu i mieszam.

Ciasto bez pieczenia- Pyszności
Ciasto bez pieczenia- Pyszności

5. Dno tortownicy wykładam naleśnikiem.

6. Z pozostałych naleśników tworzę sakiewki, wkładam do nich część masy i zawijam. Jako podstawkę wykorzystuję do tego niewielką miskę.

Ciasto bez pieczenia z naleśników- Pyszności
Ciasto bez pieczenia z naleśników- Pyszności

7. Naleśnikowe sakiewki układam ciasno w tortownicy. Zalewam pozostałą masą jogurtową i dorzucam na wierzch trochę pokrojonych owoców. Wstawiam do lodówki na minimum 6 godzin.

Ciasto z naleśników- Pyszności
Ciasto z naleśników- Pyszności

8. Czekoladę roztapiam ze śmietanką. Powstałą polewą dekoruję ciasto i wstawiam do lodówki, aby zastygła. Tort kroję na porcje.Smacznego!

Ciasto bez pieczenia z naleśnikami i owocami- Pyszności
Ciasto bez pieczenia z naleśnikami i owocami- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni