Niezwykle piękne ciasto zrobisz bez piekarnika w kilka chwil. Zachwyci każdego
Zaskakujące ciasto bez pieczenia na bazie naleśników z kremem i owocami. Spektakularny deser bez włączania piekarnika. Idealny na imprezę, urodziny i inne okazje.
21.06.2023 | aktual.: 21.06.2023 16:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy naleśniki mogą nas jeszcze czymś zaskoczyć? Mogłoby się wydawać, że w ich temacie zostało powiedziane już tak dużo, że wiemy o nich wszystko. Zawijane w rulony, w trójkąty, na słodko i słono - to już doskonale znamy. Ten przepis to jednak coś zupełnie innego. Naleśnikowe sakiewki zamieniłam w wyjątkowy tort, który po przekrojeniu ujawnia warstwy i struktury. Moi bliscy byli absolutnie zachwyceni i zgodnie przyznawali, że takich naleśników jeszcze nigdy nie widzieli. Ten deser świetnie smakuje latem i sprawdzi się jako tort na różne uroczystości w ciepłe dni.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Ciasto bez pieczenia
Składniki:
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 300 ml mleka,
- 180 g mąki pszennej,
- 20 g kakao,
- 200 ml wrzącej wody,
- 15 g żelatyny + 100 ml zimnej wody,
- 700 g jogurtu naturalnego,
- 150 g cukru pudru,
- 300 g brzoskwiń,
- truskawki.
Polewa:
- 4 tabliczki gorzkiej czekolady + 50 ml śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania:
1. Do miski wbijam jajka, dodaję cukier oraz cukier wanilinowy i mieszam. Wlewam mleko, wsypuję kakao oraz przesianą mąkę pszenną i łączę na jednolitą masę bez grudek. Na koniec wlewam wrzącą wodę.
2. Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni z obu stron. Robię to na średniej mocy palnika, aby się nie przypaliły.
3. Żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie, dobrze mieszając.
4. Do jogurtu naturalnego dodaję cukier puder i mieszam. Kilka łyżek tej masy dodaję do żelatyny i mieszam. Dolewam do jogurtu i mieszam.
5. Dno tortownicy wykładam naleśnikiem.