WAŻNE
TERAZ

Incydent koło portu w Szczecinie. "Kolejna rosyjska prowokacja"

O tym grzybie marzą grzybiarze. Wystarczy jedna sztuka, by zrobić obiad dla całej rodziny

Trochę wygląda jak gigantyczna pieczarka, a trochę jak kula do kręgli. Średnica czasznicy olbrzymiej może sięgać nawet 50 cm. W Polsce pojawia się na obrzeżach lasów i łąkach w północnej części kraju. Jej plasterki z powodzeniem posłużą za spód do pizzy.

Ten grzyb jest wielki jak kula do kręgliTen grzyb jest wielki jak kula do kręgli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chociaż najczęściej zbieramy tylko kilka gatunków grzybów, w polskich lasach i na łąkach można spotkać o wiele więcej jadalnych owocników. Wśród nich zdecydowanie wyróżnia się czasznica olbrzymia – jej rozmiar jest imponujący. Jeden grzyb może ważyć nawet kilka kilogramów, więc wystarczy znaleźć taki okaz, aby z dumą wrócić do domu.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Gdzie rośnie czasznica olbrzymia?

Czasznica olbrzymia to grzyb z rodziny purchawkowatych, który najczęściej pojawia się na otwartych terenach – łąkach, pastwiskach, skrajach lasów i parkach. Sezon przypada od lipca do października, więc teraz jest ostatnia szansa, aby przygotować z niej coś dobrego. Największy zarejestrowany okaz został znaleziony w Czechach w 1955 roku – miał 46 cm wysokości i ważył ponad 20 kg.

Jakie grzyby zbierać?

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na powierzchnię grzybów. Młode owocniki są śnieżnobiałe i gładkie – tylko takie są bezpieczne do spożycia. Starsze grzyby rozpoznasz po spękanej powierzchni. W ich środku znajduje się miękkie, ciemniejące wnętrze, często w żółtym kolorze, które zaczyna się rozpadać. Wtedy lepiej zrezygnować z takiego obiadu.

Spożywanie przejrzałych egzemplarzy może prowadzić do problemów żołądkowych i nieprzyjemnych dolegliwości. Dlatego podczas grzybobrania wybieraj wyłącznie młode, jędrne i białe okazy – to gwarancja smaku i bezpieczeństwa.

Przepis na pizzę na spodzie z czasznicy olbrzymiej

Czasznicę możesz smażyć w panierce tak jak kotlety kani. Możesz pokroić ją na kawałki i wrzucić do sosu śmietanowego lub przygotować z niej farsz do pierogów bądź krokietów. Z większych okazów zrobisz pyszną i bezglutenową pizzę – rozłożyste kapelusze kani również możesz wykorzystać w ten sposób. Połóż na niej wszystko, co lubisz na prawdziwej pizzy.

Składniki:

  • 1 młoda czasznica olbrzymia (biały, zwarty miąższ),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 g tartego sera mozzarella,
  • 2 łyżki sosu pomidorowego,
  • ulubione dodatki: szynka, pieczarki, papryka, cebula,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

  1. Oczyść czasznicę i pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm.
  2. Plastry posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem.
  3. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10 minut.
  5. Wyjmij, posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem i ulubionymi dodatkami.
  6. Wstaw ponownie do piekarnika na 10–15 minut, aż ser się rozpuści.
  7. Przed podaniem posyp ziołami prowansalskimi.

Pamiętaj o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie

Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Znienawidzone warzywo. Nie musi cuchnąć i smętnie pływać w zupie
Znienawidzone warzywo. Nie musi cuchnąć i smętnie pływać w zupie
O tej zupie zapomnieliśmy na długo. Pyszna, rozgrzewająca, a na stawy działa jak balsam
O tej zupie zapomnieliśmy na długo. Pyszna, rozgrzewająca, a na stawy działa jak balsam
Szybki obiad na weekend. Kurczak w takim towarzystwie to niebo w gębie
Szybki obiad na weekend. Kurczak w takim towarzystwie to niebo w gębie
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Architekt Porządku radzi, jak zorganizować kuchnię. Mole przestaną być problemem
Architekt Porządku radzi, jak zorganizować kuchnię. Mole przestaną być problemem
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki