Przygotuj smaczny kulinarny prezent na Dzień Mamy. Obiad od serca będzie najlepszą opcją!

Jaki prezent na Dzień Matki? Zamiast realizować banalne pomysły, postaw na coś wyjątkowego i przygotowanego samodzielnie. Najlepszą opcją będzie kulinarny prezent. Co powiesz na obiad na Dzień Mamy? Jeśli szukasz inspiracji na to, co przygotować na ten szczególny dzień, to poznaj najlepszy przepis, który bez wątpienia ją zachwyci!

ObrazekObiad na Dzień Mamy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Za oknem piękne słońce, więc wszystko wskazuje na to, że Dzień Mamy będzie ciepły i wyjątkowy. A możesz sprawić, że będzie jeszcze lepszy. Zamiast kupować kwiaty czy czekoladki, warto postawić na prezent przygotowany od serca. Świetną propozycją będzie rodzinny obiad. Ale nie w restauracji. Przygotuj go samodzielnie. Poznaj przepis na obiad na Dzień Mamy. To ostatnia dobra chwila, by wybrać się do sklepu i kupić warzywa i inne niezbędne składniki, które zachwycą podniebienie twojej mamy. Ty wiesz najlepiej, co lubi najbardziej.

Dlaczego warto przygotować obiad na Dzień Mamy?

Warto podkreślić, że najlepszą opcją są prezenty przygotowane samodzielnie i podarowane od serca. Gdy cofniesz się do czasów przedszkolnych, to z pewnością przypomnisz sobie, że twoja mama zawsze była niezwykle szczęśliwa, gdy wręczałeś jej przygotowaną samodzielnie laurkę lub inną pracę wykonaną pod czujnym okiem twoich nauczycieli. Czas najwyższy, by odświeżyć te wspomnienia i poznać przepis na obiad na Dzień Mamy. Jest wiele opcji, ale my postanowiliśmy postawić na szczególną, bo sezonową recepturę.

Obrazek
Świętowanie Dnia Mamy - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie obiadu dla mamy to doskonały sposób, aby wyrazić jej miłość, wdzięczność i docenienie za wszystko, co dla ciebie robi. To gest, który pokazuje, że doceniasz jej trud, poświęcenie i rolę, jaką pełni jako matka. To również dobra okazja do spędzenia czasu razem jako rodzina. Możecie wspólnie planować menu, przygotowywać potrawy i cieszyć się wspólnym posiłkiem. To doskonała okazja, aby zacieśnić więzi rodzinne i spędzić miłe chwile w towarzystwie najbliższych.

Co na obiad na Dzień Mamy?

Staraj się przygotować takie danie, które trafi w gusta twojej mamy. Ty wiesz najlepiej, co lubi jeść najbardziej. Jako, że sezon wiosenno-letni obfituje w niezwykle smaczne warzywa i owoce, to warto po nie sięgnąć. Samodzielnie przygotowany obiad dla mamy nie tylko ją zachwyci, ale również będzie pięknie wyglądał. Tego możesz być pewny! Co powiesz na sałatkę z rukolą i truskawkami?

Składniki:

  • 12 truskawek
  • 4 garście rukoli
  • 150 g sera feta
  • szklanka orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • łyżeczka masła.

Składniki na sos:

  • 3 łyżki białego octu balsamicznego
  • 1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki papryki mielonej
  • łyżeczka masła
  • pół łyżeczki musztardy
  • sól.
Obrazek
Sałatka z rukolą i truskawkami na Dzień Mamy - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Pani M. - sałatki i surówki

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć na suchą patelnię - orzechy, cukier, sól i masło. Cały czas mieszając, podgrzewaj na średnim ogniu do momentu aż wszystko się roztopi i oklei orzechy.
  2. Rozłóż orzechy na folii aluminiowej i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Połącz wszystkie składniki na sos i dokładnie je wymieszaj.
  4. Włóż do miski pokrojone truskawki, pokruszony ser feta i rukolę. Dodaj orzechy karmelizowane.
  5. Przed podaniem, polej sałatkę sosem i wymieszaj. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy