Obłędnie puszysta babka siostry Anastazji. Przepis jest banalny i każdemu się uda

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych — od lat zachwyca pokolenia Polaków.

Babka cytrynowa siostry AnastazjiBabka cytrynowa siostry Anastazji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Ewa Malinowska

Siostra Anastazja to mistrzyni wypieków i prawdziwa szefowa kuchni w habicie. Wśród jej przepisów nie może zabraknąć również tradycyjnych, wielkanocnych wypieków. Zamiast po raz kolejny piec babkę piaskową lub marmurkową, sięgnij po babkę cytrynową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe kajzerki podaj z masłem ziołowym. Wypieczone i chrupiące

Babka cytrynowa siostry Anastazji

Jest wilgotna, puszysta i tak prosta w przygotowaniu, że poradzi sobie nawet początkujący domowy cukiernik. To przepis idealny na Wielkanoc, ale przy tym tak smaczny, że będziesz do niego wracać nawet bez żadnej okazji. Utarcie składników zajmie ci nie więcej niż kwadrans, więc sprawdzi się idealnie w czasie przedświątecznej gorączki przygotowań. Nie wyjdzie zakalec, pięknie wyrośnie i wypełni kuchnię słodkim aromatem. Siostra Anastazja zdecydowanie wie, co robi.

Prosta babka cytrynowa jest idealna na Wielkanoc
Prosta babka cytrynowa jest idealna na Wielkanoc © Adobe Stock | dss13

Cytrynowa babka wielkanocna ma orzeźwiający, słodki smak. Idealnie sprawdzi się w roli deseru po dość ciężkim i tłustym śniadaniu. Długo zachowuje świeżość, więc możesz upiec ją nawet przed świętami. Owiń szczelnie i przechowuj w suchym miejscu, a w poniedziałek będzie jak świeża.

Składniki:

  • 150 g mąki,
  • 170 g drobnego cukru,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 4 jajka,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 1 łyżka skórki z cytryny,
  • pół szklanki oleju roślinnego (najlepiej rzepakowego),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • masło oraz bułka tarta do posmarowania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli, drobnym cukrem oraz cukrem wanilinowym.
  2. Stopniowo dodawaj cienkim strumieniem olej, żółtka, sok i skórkę z cytryny.
  3. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i dodawaj stopniowo do masy, cały czas miksując.
  4. Formę na babkę lub keksówkę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą (może być też kasza manna).
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut, aż do suchego patyczka.

Gotową babkę udekoruj według uznania. Możesz sięgnąć po cukier puder lub lukier, w szczególności pasować będzie ten cytrynowy. To prosty przepis na Wielkanoc, który pokocha cała twoja rodzina. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża