Jakub Kuroń dodaje do świątecznej babki. Jest wilgotna kilka dni
Ulubione ciasto wielkanocne? Wielu z nas bez wahania odpowie, że babka. Fanem tego wypieku jest też Jakub Kuroń. Znany kucharz podzielił się swoim sprawdzonym przepisem na ten świąteczny deser.
Na Wielkanocnym stole prym wiedzie dekoracyjna, okazała babka. Jednak nikt nie zapomina też o serniku, który tradycyjnie pojawia się na stole na wszystkie święta. Można powiedzieć, że przepis Jakuba Kuronia to miks tych dwóch ciast.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Babka zachowuje długo wilgotność
Jakub Kuroń zachwala swoją babkę. Jest puszysta, wilgotna i pachnie wanilią. Twierdzi, że jej sekret tkwi przede wszystkim w doskonałej jakości składnikach. Przede wszystkim ma na uwadze twaróg. To dzięki niemu ciasto jest idealnie wilgotne i długo się nie wysusza. Dlatego babki wcale nie trzeba piec w ostatnim momencie. Okres przedświąteczny jest "gorący" w kuchni, a takie wypieki ułatwiają planowanie.
Sekretny składnik kucharza
Ucierane babki mają tendencję do dość szybkiego przesuszenia. Istnieją jednak sprawdzone metody, które pomagają temu zapobiec. I tu znowu wracamy do "doskonałej jakości składników", o których wspominał Jakub Kuroń. Za dobrą wilgotnością ciasta stoi twaróg i masło. Dają one także intensywny smak, a masło dodatkowo piękny, złocisty kolor. Twaróg sprawia też, że babka zyskuje sprężystość, co zapobiega kruszeniu się i pozwala zachować idealną strukturę nawet po kilku dniach od upieczenia. Ten rodzaj nabiału świetnie współgra z waniliowym aromatem, który do swojego wypieku wybrał Jakub Kuroń.
Babka wielkanocna z twarogiem
Składniki:
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej),
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
- 250 g twarogu półtłustego (Jakub Kuroń stosuje krajankę od OSM Włoszczowa),
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- dodatkowo: masło i mąka do wysmarowania formy.
Lukier królewski:
- 1 białko kurze,
- 200 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Do dekoracji:
- suszone kwiatki,
- skórka cytrynowa.
Sposób przygotowania:
- Przed rozpoczęciem pieczenia wyjmij wszystkie składniki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Dzięki temu ciasto będzie miało idealną konsystencję. Ustaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu).
- Twaróg półtłusty rozgnieć widelcem, aby uzyskać gładką konsystencję.
- W dużej misce utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym, aż masa stanie się jasna i puszysta.
- Następnie wbijaj jajka jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując. Twaróg stopniowo dodawaj do masy, cały czas miksując.
- Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Następnie dodawaj ją partiami do masy, delikatnie mieszając szpatułką lub miksując na najniższych obrotach.
- Formę o średnicy około 23 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką, nadmiar mąki strzepnij. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj wierzch.
- Babkę piecz przez 45-50 minut, do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
- Po upieczeniu odstaw ciasto na 10 minut, następnie wyjmij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.
- Przygotuj lukier: w misce ubij białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny przez około 1-2 minuty, aż masa stanie się gładka i kremowa.
- Na koniec polej ostudzoną babkę lukrem i posyp np. suszonymi kwiatkami lub skórką cytrynową dla dodatkowego efektu.