Jakub Kuroń dodaje do świątecznej babki. Jest wilgotna kilka dni

Ulubione ciasto wielkanocne? Wielu z nas bez wahania odpowie, że babka. Fanem tego wypieku jest też Jakub Kuroń. Znany kucharz podzielił się swoim sprawdzonym przepisem na ten świąteczny deser.

Przygotowując lukier cytrynowy, przepis wydaje się być zbędnyJakub Kuroń piecze babkę z twarogiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PAWEL_KACPEREK
Dorota Gepert

Na Wielkanocnym stole prym wiedzie dekoracyjna, okazała babka. Jednak nikt nie zapomina też o serniku, który tradycyjnie pojawia się na stole na wszystkie święta. Można powiedzieć, że przepis Jakuba Kuronia to miks tych dwóch ciast.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka cytrynowa. Przepis, który sprawdzi się na Wielkanoc

Babka zachowuje długo wilgotność

Jakub Kuroń zachwala swoją babkę. Jest puszysta, wilgotna i pachnie wanilią. Twierdzi, że jej sekret tkwi przede wszystkim w doskonałej jakości składnikach. Przede wszystkim ma na uwadze twaróg. To dzięki niemu ciasto jest idealnie wilgotne i długo się nie wysusza. Dlatego babki wcale nie trzeba piec w ostatnim momencie. Okres przedświąteczny jest "gorący" w kuchni, a takie wypieki ułatwiają planowanie.

Sekretny składnik kucharza

Ucierane babki mają tendencję do dość szybkiego przesuszenia. Istnieją jednak sprawdzone metody, które pomagają temu zapobiec. I tu znowu wracamy do "doskonałej jakości składników", o których wspominał Jakub Kuroń. Za dobrą wilgotnością ciasta stoi twaróg i masło. Dają one także intensywny smak, a masło dodatkowo piękny, złocisty kolor. Twaróg sprawia też, że babka zyskuje sprężystość, co zapobiega kruszeniu się i pozwala zachować idealną strukturę nawet po kilku dniach od upieczenia. Ten rodzaj nabiału świetnie współgra z waniliowym aromatem, który do swojego wypieku wybrał Jakub Kuroń.

Babka wielkanocna z twarogiem

Składniki:

  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej),
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
  • 250 g twarogu półtłustego (Jakub Kuroń stosuje krajankę od OSM Włoszczowa),
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • dodatkowo: masło i mąka do wysmarowania formy.

Lukier królewski:

  • 1 białko kurze,
  • 200 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Do dekoracji:

  • suszone kwiatki,
  • skórka cytrynowa.

Sposób przygotowania:

  1. Przed rozpoczęciem pieczenia wyjmij wszystkie składniki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Dzięki temu ciasto będzie miało idealną konsystencję. Ustaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu).
  2. Twaróg półtłusty rozgnieć widelcem, aby uzyskać gładką konsystencję.
  3. W dużej misce utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  4. Następnie wbijaj jajka jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując. Twaróg stopniowo dodawaj do masy, cały czas miksując.
  5. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Następnie dodawaj ją partiami do masy, delikatnie mieszając szpatułką lub miksując na najniższych obrotach.
  6. Formę o średnicy około 23 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką, nadmiar mąki strzepnij. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj wierzch.
  7. Babkę piecz przez 45-50 minut, do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
  8. Po upieczeniu odstaw ciasto na 10 minut, następnie wyjmij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.
  9. Przygotuj lukier: w misce ubij białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny przez około 1-2 minuty, aż masa stanie się gładka i kremowa.
  10. Na koniec polej ostudzoną babkę lukrem i posyp np. suszonymi kwiatkami lub skórką cytrynową dla dodatkowego efektu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba