Jakub Kuroń dodaje do świątecznej babki. Jest wilgotna kilka dni

Ulubione ciasto wielkanocne? Wielu z nas bez wahania odpowie, że babka. Fanem tego wypieku jest też Jakub Kuroń. Znany kucharz podzielił się swoim sprawdzonym przepisem na ten świąteczny deser.

Przygotowując lukier cytrynowy, przepis wydaje się być zbędnyJakub Kuroń piecze babkę z twarogiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PAWEL_KACPEREK
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Na Wielkanocnym stole prym wiedzie dekoracyjna, okazała babka. Jednak nikt nie zapomina też o serniku, który tradycyjnie pojawia się na stole na wszystkie święta. Można powiedzieć, że przepis Jakuba Kuronia to miks tych dwóch ciast.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Babka zachowuje długo wilgotność

Jakub Kuroń zachwala swoją babkę. Jest puszysta, wilgotna i pachnie wanilią. Twierdzi, że jej sekret tkwi przede wszystkim w doskonałej jakości składnikach. Przede wszystkim ma na uwadze twaróg. To dzięki niemu ciasto jest idealnie wilgotne i długo się nie wysusza. Dlatego babki wcale nie trzeba piec w ostatnim momencie. Okres przedświąteczny jest "gorący" w kuchni, a takie wypieki ułatwiają planowanie.

Sekretny składnik kucharza

Ucierane babki mają tendencję do dość szybkiego przesuszenia. Istnieją jednak sprawdzone metody, które pomagają temu zapobiec. I tu znowu wracamy do "doskonałej jakości składników", o których wspominał Jakub Kuroń. Za dobrą wilgotnością ciasta stoi twaróg i masło. Dają one także intensywny smak, a masło dodatkowo piękny, złocisty kolor. Twaróg sprawia też, że babka zyskuje sprężystość, co zapobiega kruszeniu się i pozwala zachować idealną strukturę nawet po kilku dniach od upieczenia. Ten rodzaj nabiału świetnie współgra z waniliowym aromatem, który do swojego wypieku wybrał Jakub Kuroń.

Babka wielkanocna z twarogiem

Składniki:

  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej),
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
  • 250 g twarogu półtłustego (Jakub Kuroń stosuje krajankę od OSM Włoszczowa),
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • dodatkowo: masło i mąka do wysmarowania formy.

Lukier królewski:

  • 1 białko kurze,
  • 200 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Do dekoracji:

  • suszone kwiatki,
  • skórka cytrynowa.

Sposób przygotowania:

  1. Przed rozpoczęciem pieczenia wyjmij wszystkie składniki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Dzięki temu ciasto będzie miało idealną konsystencję. Ustaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu).
  2. Twaróg półtłusty rozgnieć widelcem, aby uzyskać gładką konsystencję.
  3. W dużej misce utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  4. Następnie wbijaj jajka jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując. Twaróg stopniowo dodawaj do masy, cały czas miksując.
  5. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Następnie dodawaj ją partiami do masy, delikatnie mieszając szpatułką lub miksując na najniższych obrotach.
  6. Formę o średnicy około 23 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką, nadmiar mąki strzepnij. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj wierzch.
  7. Babkę piecz przez 45-50 minut, do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
  8. Po upieczeniu odstaw ciasto na 10 minut, następnie wyjmij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.
  9. Przygotuj lukier: w misce ubij białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny przez około 1-2 minuty, aż masa stanie się gładka i kremowa.
  10. Na koniec polej ostudzoną babkę lukrem i posyp np. suszonymi kwiatkami lub skórką cytrynową dla dodatkowego efektu.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie