Ciasto na te rogaliki robię z 3 składników. Są miękkie, delikatne i wysokobiałkowe

Rogaliki kojarzą się z kuchnią babci. Wymagają trochę pracy, jednak te domowe smakują obłędnie i trudno takie znaleźć w cukierniach. Ostatnio jednak zmieniłam trochę ich recepturę, by zawierały więcej białka. Wychodzą doskonałe i znikają bardzo szybko.

Miękkie i delikatne rogalikiMiękkie i delikatne rogaliki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Rogalik z kawą? Takie śniadanie na słodko uwielbiają Francuzi i Włosi. Choć jest pyszne i delikatne, to nie ma co ukrywać, trudno go nazwać specjalnie odżywczym. Można jednak tak zmienić recepturę na te ciastka, by zawierały więcej białka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta

Postaw na dietę bogatą w białko

Po jaki produkt sięgamy najczęściej, gdy chcemy zjeść wartościowe i bogate w białko śniadanie? Oczywiście twaróg. To przede wszystkim świetne źródło białka, które określa się jako najważniejszy element budulcowy organizmu. W jego składzie jest także wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B. Dlatego to także ważny budulec kości i mięśni, które wraz z wiekiem są coraz słabsze. Gdy białka jest w organizmie pod dostatkiem, wszystkie tkanki szybciej się regenerują. Najlepiej czerpać białko z produktów nieprzetworzonych. Jednak warto też używać twarogu do wypieków. Od razu myślisz o serniku? Można go używać także do innych ciast. Dzięki temu będzie miękkie, elastyczne i długo zachowa świeżość.

Jak zrobić rogaliki z twarogiem?

Domowe rogaliki, które przygotowuje się z ciasta z dodatkiem twarogu to dobry pomysł na deser lub szybkie śniadanie. Ich sekretem jest prosta receptura. Potrzebne będzie masło oraz mąka i twaróg w takiej samej proporcji. Nie ma w nich cukru, bo można do nich dobrać nadzienie, takie jak konfitury czy czekolada. Smakują także bez farszu. Wtedy do ciasta można dodać cukru, sprawdzi się puder lub cukier waniliowy.

Proste rogaliki śniadaniowe

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g tłustego twarogu,
  • 250 g zimnego masła,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie),
  • jajko do posmarowania rogalików.

Nadzienie:

  • konfitura, czekolada,
  • lub inne ulubione nadzienie.

Sposób przygotowania:

  1. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do przesianej mąki z solą. Szybko zagnieć ciasto, dodając twaróg i cukier, jeśli go stosujesz.
  2. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez około 30 minut.
  3. Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj je kolejno na odpowiednią grubość. Każdą podziel na około 6 trójkątów.
  4. Układaj na nich po łyżeczce konfitury lub czekolady. Potem trójkąty zawijaj tak, by powstały rogaliki.
  5. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy z nich posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  6. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku z opcją góra-dół przez około 20 minut.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯