Do świątecznych wypieków wybieraj ten rodzaj. Jej aromat i smak nie mają sobie równych

Tuż przed świętami zawsze robimy przegląd przypraw. Nie powinno nam przecież żadnej zabraknąć, bo bez nich tradycyjne dania tracą swój charakter. Do słodkich wypieków niezbędna jest wanilia. Jeśli nie masz jej w szafce, podpowiadamy, dlaczego kupić tę z Madagaskaru.

To jedna z najdroższych przypraw świataTo jedna z najdroższych przypraw świata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pierre-Yves Babelon
Dorota Gepert

Wanilia nie jest tania, dlatego często decydujemy się na cukier wanilinowy. Jednak to absolutnie nie to samo. Tylko ta przyprawa zapewni niesamowity aromat świątecznym wypiekom. Ma także sporo właściwości zdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Balladyna z malinami. Połączenie tych warstw zasługuje na medal

Co warto wiedzieć o wanilii?

Wanilia to przyprawa, która od wieków fascynuje swoim niepowtarzalnym aromatem i smakiem. Jej najbardziej znanym gatunkiem jest wanilia Bourbon i na nią właśnie warto postawić w swoich wypiekach. Ma wyjątkowe walory smakowe. Jej największe uprawy znajdują się na Madagaskarze, z tej wyspy pochodzi aż 80 proc. światowej produkcji. Roślina jest niezwykle wymagająca, co wpływa na wysoką cenę tej przyprawy.

Dlaczego wanilia jest droga?

Proces produkcji wanilii jest skomplikowany i czasochłonny. Owoce wanilii, znane jako laski, są zbierane, gdy są w pełni dojrzałe, ale jeszcze nie wydzielają swojego charakterystycznego zapachu. Dopiero po specjalnej obróbce, polegającej na naprzemiennym "poceniu" i suszeniu, uzyskują intensywny aromat. Cały proces trwa około pół roku, a jego efektem są czarne strąki z białawym nalotem waniliny, odpowiedzialnej za charakterystyczny zapach wanilii.

To naturalny produkt

Wanilia Bourbon to niezwykłe połączenie nut smakowych, które uwalniane są stopniowo. Na początku wyczuwalny jest kwiatowy i lekko pikantny smak, a potem pojawiają się nuty śmietanki i karmelu. Ten rodzaj wanilii ma głęboki aromat dzięki dużej zawartości waniliny. To całkowicie naturalny produkt pozyskiwany z lasek wanilii gatunku Vanilla planifolia. Popularna i tańsza wanilina jest najczęściej pozyskiwana syntetycznie. Ma jednowymiarowy smak, słabszy aromat. Dlatego trudno je nawet porównywać. Różnica jest ogromna.

Wanilia ma wpływ na zdrowie

Wanilia to nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także liczne korzyści zdrowotne. Zawiera antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych. Działa również przeciwzapalnie i uspokajająco. Jest także znana ze swoich właściwości antydepresyjnych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu