Obok koreczków i tortilli stawiam te kieszonki. To hit każdej imprezy

Kieszonki z ciasta francuskiego to coś, czego nigdy nie może zabraknąć na imprezie. Są dziecinnie proste i zawsze wspaniale chrupią, a do tego idealne na dwa gryzy, dzięki czemu cały talerz znika w mgnieniu oka.

Kieszonki z ciasta francuskiego są hitem każdej imprezyKieszonki z ciasta francuskiego są hitem każdej imprezy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto francuskie już nie raz mnie ratowało, gdy szukałam prostych i szybkich przepisów. Można z niego zrobić wiele pyszności, ale najchętniej wybieram smakowite kieszonki z moim ulubionym farszem, czyli szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami. Najczęściej przygotowuję je jako dodatek do zupy krem albo jako przekąskę na imprezę. Świetnie sprawdzają się, szczególnie gdy nie chcesz spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, a równocześnie chcesz postawić między koreczkami i tortillami coś ciekawszego, co na pewno przykuje wzrok gości.

Ekspresowy pomysł na obiad z makaronem i łososiem w roli głównej. Praktycznie robi się sam

Pyszny farsz do kieszonek

Oczywiście, farsz można łatwo modyfikować według własnych upodobań, ale osobiście uważam, że ten jest tak idealny, że nie trzeba nic dodawać ani odejmować. Połączenie szpinaku, suszonych pomidorów oraz słonej, greckiej fety świetnie komponuje się z chrupiącym ciastem francuskim, a podsmażony na oliwie czosnek i cebula oraz przyprawy, idealnie podkreślają smak farszu. Co istotne, nadzienie wychodzi dość zbite. Dzięki temu nie musisz się martwić, że podczas jedzenia gościom będzie wypadało z kieszonek, a wokół nich zrobi się niemal bałagan.

Przepis na kieszonki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 250g ciasta francuskiego,
  • 200g szpinaku,
  • 200g fety,
  • 80g suszonych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno posiekaj.
  2. Odsącz suszone pomidory z nadmiaru oleju i pokrój je w paski.
  3. Umyj szpinak i osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Rozgrzej oliwę na patelni.
  5. Podsmaż cebulę z czosnkiem do zeszklenia, dodaj szpinak i pokrojone suszone pomidory.
  6. Smaż kilka minut mieszając, dopraw szczyptą soli, szczyptą pieprzu i opcjonalnie pół łyżeczki ziół prowansalskich.
  7. Pokrusz fetę i wymieszaj z farszem.
  8. Włącz i rozgrzej piekarnik na około 180 stopni Celsjusza.
  9. Rozłóż ciasto francuskie i pokrój je na kwadraty lub prostokąty o wymiarach około 10x10 cm.
  10. Nałóż farsz na środek każdego kwadratu, złóż na pół tworząc kieszonki i dokładnie zlep brzegi.
  11. Do rozgrzanego piekarnika włóż kieszonki i piecz przez około 20 minut.
  12. Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯