Oczyszcza z toksyn, wspiera odchudzanie i reguluje poziom cholesterolu. Jedz choćby codziennie
Dietetycy i lekarze przypominają, że im mniej przetworzone jedzenie, tym lepiej dla organizmu. A skoro tak, to wniosek jest bardzo prosty. Jednym z najzdrowszych dodatków do obiadu jest kasza pęczak. Jej unikalne właściwości na pewno cię zainteresują.
03.08.2023 14:43
Kiedy mowa o obiedzie i jego prozdrowotnych zaletach, zazwyczaj myślimy o surówce lub mięsie. Ta pierwsza to w końcu zdrowie w czystej postaci — jego symbol i najbogatsze źródło. Mięso? O nim również mówi się w tym kontekście wiele. A to o tym, ile zawiera wartości odżywczych, a to o tym, jaki rodzaj jest najlepszy, a jakiego należy unikać. No dobrze, to wszystko święta prawda. Ale gdzie w tym wszystkim trzeci składnik obiadu, czyli dodatek skrobiowy?
Ten element dania jest równie ważny, co pozostałe i nie powinno się traktować go lekceważąco. Jakiś czas temu udowodniliśmy już, że zwykłe ziemniaki, wbrew obiegowej opinii, mogą zdziałać wiele w kwestii zdrowia. Istnieje jednak jeszcze jeden bardzo ciekawy dodatek skrobiowy, którym warto się zainteresować: kasza pęczak. To prawdziwy superfood na talerzu, niezastąpiony i jedyny w swoim rodzaju.
Kasza pęczak dla zdrowia
Jeśli o różnego rodzaju kasze jęczmienne chodzi, to pęczak zdecydowanie nie należy do ich najpopularniejszych odmian. Jak do tego doszło? Nie do końca wiadomo, ale jedno jest pewne: brak kaszy pęczak w tygodniowym jadłospisie to wielka strata dla organizmu i należy to szybko zmienić. A dlaczego? Po kolei.
Kasza pęczak, ze względu na maksymalnie niski stopień przetworzenia, dostarcza nam wszystkiego tego, co do zaoferowania ma jęczmień. Węglowodany (73,5 /100 g), błonnik (17,3 / 100 g) i białko (12,5 / 100 g) sprawiają, że po zjedzeniu tego produktu pozostajemy syci na dłużej, co przy okazji relatywnie niskiej kaloryczności staje się doskonałym wsparciem w odchudzaniu.
Kolejnym wartym odnotowania pozytywem spożywania kaszy pęczak jest jej zbawienny wpływ na perystaltykę jelit. Detoksykujące działanie tego produktu zawdzięczamy obecności błonnika pokarmowego. Ta substancja to również regulacja poziomu cholesterolu we krwi i protekcja układu krwionośnego. Za sprawą zawartych w kaszy pęczak antyoksydantów wspieramy kondycję skóry i zapobiegamy chorobom takim jak Alzheimer czy rak jelita grubego.
Jak sam widzisz, włączenie kaszy pęczek do menu to doskonały pomysł z punktu widzenia zdrowia. A co ze smakiem? To samo! Ten produkt doskonale pasuje do wielu różnych dań. A jakich na przykład? Kliknij tutaj i sam się przekonaj.