Odkąd robię to smarowidło, śniadanie jem tylko w jeden sposób. Po prostu palce lizać

Masz w domu dynię, ale nie wiesz, co z nią zrobić? Wykorzystaj ją do przygotowania kremowej pasty z dodatkiem fety. Smarowidło w takim wydaniu można jeść prosto z miseczki. Takie jest dobre.

Palce lizaćStanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena Pęcak

Tej jesieni postaw na dodatek, który nigdy cię nie zawiedzie. Kremowa pasta dyniowa nie dość, że zachwyca smakiem od pierwszego kęsa, to jeszcze jest bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy połączyć kilka składników i wstawić je do piekarnika. Potem tylko zblendować na gładki krem i mamy to. Pyszne smarowidło, któremu nie sposób się oprzeć.

Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby jeszcze dziś w twojej kuchni pojawił się ciekawy dodatek. Zabieramy się więc do pracy!

Ciasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszek

Jak zrobić domową pastę dyniową krok po kroku?

Składniki:

  • 600 g dyni hokkaido,
  • 200 g sera fety,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g orzechów nerkowca,
  • 3 suszone pomidory w oleju,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy.

Dodatki:

  • pestki dyni do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli do przepisu użyjesz dynię hokkaido jak my, nie musisz jej obierać. Wystarczy, że pokroisz ją w drobną kostkę i przesypiesz do formy do pieczenia.
  2. W naczyniu oprócz warzywa powinny znaleźć się również: kostka fety, orzechy nerkowca, obrane ząbki czosnku oraz oliwa z oliwek.
  3. Kuchenne naczynie z zawartością wstaw do piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  4. Po upieczeniu wystarczy, że przełożysz składniki do robota kuchennego i połączysz je z suszonymi pomidorami, kurkumą i słodką papryką.
  5. Gotowe smarowidło przełóż do miseczki, polej delikatnie oliwą z oliwek i posyp pestkami dyni. Smacznego.

Z czym podawać dyniową pastę?

Kremową pastę na bazie dyni możesz wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Oczywiście w pierwszej kolejności przychodzi na myśl wydanie śniadaniowe z chrupiącym pieczywem w roli głównej. To jednak nie koniec ciekawych inspiracji. Taki dodatek będzie świetnie komponował się również z grzankami i krakersami w formie przekąski. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać go jednocześnie jako dodatek na deskę z wędlinami i serami.

Jesienna pasta pomoże też bez problemu przygotować dania obiadowe. Z jej pomocą zrobisz ciekawy farsz do pierogów i pasztecików, przygotujesz kremowy sos do makaronu, czy stworzysz wkładkę do tarty na słono. Jedno jest pewne, za każdym razem efekt będzie imponujący.

Wybrane dla Ciebie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀