Odkąd robię to smarowidło, śniadanie jem tylko w jeden sposób. Po prostu palce lizać
Masz w domu dynię, ale nie wiesz, co z nią zrobić? Wykorzystaj ją do przygotowania kremowej pasty z dodatkiem fety. Smarowidło w takim wydaniu można jeść prosto z miseczki. Takie jest dobre.
Tej jesieni postaw na dodatek, który nigdy cię nie zawiedzie. Kremowa pasta dyniowa nie dość, że zachwyca smakiem od pierwszego kęsa, to jeszcze jest bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy połączyć kilka składników i wstawić je do piekarnika. Potem tylko zblendować na gładki krem i mamy to. Pyszne smarowidło, któremu nie sposób się oprzeć.
Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby jeszcze dziś w twojej kuchni pojawił się ciekawy dodatek. Zabieramy się więc do pracy!
Ciasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszek
Jak zrobić domową pastę dyniową krok po kroku?
Składniki:
- 600 g dyni hokkaido,
- 200 g sera fety,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g orzechów nerkowca,
- 3 suszone pomidory w oleju,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka kurkumy.
Dodatki:
- pestki dyni do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Jeśli do przepisu użyjesz dynię hokkaido jak my, nie musisz jej obierać. Wystarczy, że pokroisz ją w drobną kostkę i przesypiesz do formy do pieczenia.
- W naczyniu oprócz warzywa powinny znaleźć się również: kostka fety, orzechy nerkowca, obrane ząbki czosnku oraz oliwa z oliwek.
- Kuchenne naczynie z zawartością wstaw do piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu wystarczy, że przełożysz składniki do robota kuchennego i połączysz je z suszonymi pomidorami, kurkumą i słodką papryką.
- Gotowe smarowidło przełóż do miseczki, polej delikatnie oliwą z oliwek i posyp pestkami dyni. Smacznego.
Z czym podawać dyniową pastę?
Kremową pastę na bazie dyni możesz wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Oczywiście w pierwszej kolejności przychodzi na myśl wydanie śniadaniowe z chrupiącym pieczywem w roli głównej. To jednak nie koniec ciekawych inspiracji. Taki dodatek będzie świetnie komponował się również z grzankami i krakersami w formie przekąski. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać go jednocześnie jako dodatek na deskę z wędlinami i serami.
Jesienna pasta pomoże też bez problemu przygotować dania obiadowe. Z jej pomocą zrobisz ciekawy farsz do pierogów i pasztecików, przygotujesz kremowy sos do makaronu, czy stworzysz wkładkę do tarty na słono. Jedno jest pewne, za każdym razem efekt będzie imponujący.