Zamiast zwykłych kopytek, zrób leniwe dyniowe. Są proste, szybkie i tanie
Jesień zdecydowanie upływa pod znakiem dyni. Trafia do zup i sosów, można przygotować z niej pyszne babeczki i ciasta. Sprawdzi się również jako składnik leniwych klusek, które po okraszeniu masłem i parmezanem staną się pysznym obiadem na chłodne dni.
25.10.2024 09:53
Leniwe kluski to danie, które doskonale znamy z dzieciństwa. Robiły je nasze babcie, robiły mamy, a i do dziś zdecydowanie nie wychodzą z mody. Połączenie twarogu z jajkami i mąką to świetny patent na szybki obiad. Korzystając z sezonu na pomarańczowe, dorodne dynie, można przygotować pyszne leniwe właśnie z tym dodatkiem. Są mięciutkie, delikatnie słodkie i tak smaczne, że w talerzu nie zostaje nawet pół kluseczki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dyniowe leniwe z masłem i parmezanem
Kochają je dzieci, uwielbiają dorośli. Podać je można zarówno na słodko z dodatkiem śmietany i cukru, czy też na słono. Sprawdzi się sos grzybowy, delikatny sos pomidorowy czy też jedno z najprostszych i najsłodszych połączeń - masło i parmezan.
Idealnie sprawdzą się jako prosty i szybki obiad lub ciepła kolacja. Są mięciutkie, delikatne i po prostu przepyszne. Purée z dyni możesz przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowego ze słoika, by było szybciej. Ten przepis świetnie sprawdzi się w zabiegane dni.
Składniki:
- 400 g tłustego twarogu,
- 350 g mąki pszennej + do podsypania,
- 300 g purée z dyni,
- 2 jajka,
- 1 łyżka soli.
Dodatki:
- roztopione masło,
- tarty parmezan,
- natka pietruszki.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Twaróg zmiel i przełóż do miski. Dodaj mąkę pszenną, puree z dyni, jajka oraz sól i wymieszaj.
Krok 2. Przełóż ciasto na blat i wyrób. Podsyp mąką, uformuj długi wałek i podziel go na mniejsze kluseczki.
Krok 3. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i wrzuć dyniowe leniwe. Gotuj przez ok. 3 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Nie wrzucaj zbyt dużej ilości naraz, bo mogą się posklejać.
Krok 4. Odcedzone kluseczki przełóż na talerz. Polej je roztopionym na patelni masłem, posyp startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!