PrzepisWegetariańskaZamiast zwykłych kopytek, zrób leniwe dyniowe. Są proste, szybkie i tanie

Zamiast zwykłych kopytek, zrób leniwe dyniowe. Są proste, szybkie i tanie

Jesień zdecydowanie upływa pod znakiem dyni. Trafia do zup i sosów, można przygotować z niej pyszne babeczki i ciasta. Sprawdzi się również jako składnik leniwych klusek, które po okraszeniu masłem i parmezanem staną się pysznym obiadem na chłodne dni.

Dyniowe leniwe
Dyniowe leniwe
Źródło zdjęć: © Pyszności

25.10.2024 09:53

Leniwe kluski to danie, które doskonale znamy z dzieciństwa. Robiły je nasze babcie, robiły mamy, a i do dziś zdecydowanie nie wychodzą z mody. Połączenie twarogu z jajkami i mąką to świetny patent na szybki obiad. Korzystając z sezonu na pomarańczowe, dorodne dynie, można przygotować pyszne leniwe właśnie z tym dodatkiem. Są mięciutkie, delikatnie słodkie i tak smaczne, że w talerzu nie zostaje nawet pół kluseczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowe leniwe z masłem i parmezanem

Kochają je dzieci, uwielbiają dorośli. Podać je można zarówno na słodko z dodatkiem śmietany i cukru, czy też na słono. Sprawdzi się sos grzybowy, delikatny sos pomidorowy czy też jedno z najprostszych i najsłodszych połączeń - masło i parmezan.

Idealnie sprawdzą się jako prosty i szybki obiad lub ciepła kolacja. Są mięciutkie, delikatne i po prostu przepyszne. Purée z dyni możesz przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowego ze słoika, by było szybciej. Ten przepis świetnie sprawdzi się w zabiegane dni.

Składniki:

  • 400 g tłustego twarogu,
  • 350 g mąki pszennej + do podsypania,
  • 300 g purée z dyni,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka soli.

Dodatki:

  • roztopione masło,
  • tarty parmezan,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Twaróg zmiel i przełóż do miski. Dodaj mąkę pszenną, puree z dyni, jajka oraz sól i wymieszaj.

Masa na leniwe
Masa na leniwe© Pyszności

Krok 2. Przełóż ciasto na blat i wyrób. Podsyp mąką, uformuj długi wałek i podziel go na mniejsze kluseczki.

Pierogi leniwe
Pierogi leniwe© Pyszności

Krok 3. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i wrzuć dyniowe leniwe. Gotuj przez ok. 3 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Nie wrzucaj zbyt dużej ilości naraz, bo mogą się posklejać.

Ugotowane leniwe będą miękkie
Ugotowane leniwe będą miękkie© Pyszności

Krok 4. Odcedzone kluseczki przełóż na talerz. Polej je roztopionym na patelni masłem, posyp startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!

Dyniowe leniwe
Dyniowe leniwe© Pyszności
przepiswideoobiad bez mięsa
Wybrane dla Ciebie