Zamiast zwykłych kopytek, zrób leniwe dyniowe. Są proste, szybkie i tanie

Jesień zdecydowanie upływa pod znakiem dyni. Trafia do zup i sosów, można przygotować z niej pyszne babeczki i ciasta. Sprawdzi się również jako składnik leniwych klusek, które po okraszeniu masłem i parmezanem staną się pysznym obiadem na chłodne dni.

Dyniowe leniweDyniowe leniwe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera
SKOMENTUJ

Leniwe kluski to danie, które doskonale znamy z dzieciństwa. Robiły je nasze babcie, robiły mamy, a i do dziś zdecydowanie nie wychodzą z mody. Połączenie twarogu z jajkami i mąką to świetny patent na szybki obiad. Korzystając z sezonu na pomarańczowe, dorodne dynie, można przygotować pyszne leniwe właśnie z tym dodatkiem. Są mięciutkie, delikatnie słodkie i tak smaczne, że w talerzu nie zostaje nawet pół kluseczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowe kluski leniwe. Przepis na tani obiad z sezonowym dodatkiem

Dyniowe leniwe z masłem i parmezanem

Kochają je dzieci, uwielbiają dorośli. Podać je można zarówno na słodko z dodatkiem śmietany i cukru, czy też na słono. Sprawdzi się sos grzybowy, delikatny sos pomidorowy czy też jedno z najprostszych i najsłodszych połączeń - masło i parmezan.

Idealnie sprawdzą się jako prosty i szybki obiad lub ciepła kolacja. Są mięciutkie, delikatne i po prostu przepyszne. Purée z dyni możesz przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowego ze słoika, by było szybciej. Ten przepis świetnie sprawdzi się w zabiegane dni.

Składniki:

  • 400 g tłustego twarogu,
  • 350 g mąki pszennej + do podsypania,
  • 300 g purée z dyni,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka soli.

Dodatki:

  • roztopione masło,
  • tarty parmezan,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Twaróg zmiel i przełóż do miski. Dodaj mąkę pszenną, puree z dyni, jajka oraz sól i wymieszaj.

Masa na leniwe
Masa na leniwe © Pyszności

Krok 2. Przełóż ciasto na blat i wyrób. Podsyp mąką, uformuj długi wałek i podziel go na mniejsze kluseczki.

Pierogi leniwe
Pierogi leniwe © Pyszności

Krok 3. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i wrzuć dyniowe leniwe. Gotuj przez ok. 3 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Nie wrzucaj zbyt dużej ilości naraz, bo mogą się posklejać.

Ugotowane leniwe będą miękkie
Ugotowane leniwe będą miękkie © Pyszności

Krok 4. Odcedzone kluseczki przełóż na talerz. Polej je roztopionym na patelni masłem, posyp startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!

Dyniowe leniwe
Dyniowe leniwe © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie