Zamiast zwykłych kopytek, zrób leniwe dyniowe. Są proste, szybkie i tanie

Jesień zdecydowanie upływa pod znakiem dyni. Trafia do zup i sosów, można przygotować z niej pyszne babeczki i ciasta. Sprawdzi się również jako składnik leniwych klusek, które po okraszeniu masłem i parmezanem staną się pysznym obiadem na chłodne dni.

Dyniowe leniweDyniowe leniwe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Leniwe kluski to danie, które doskonale znamy z dzieciństwa. Robiły je nasze babcie, robiły mamy, a i do dziś zdecydowanie nie wychodzą z mody. Połączenie twarogu z jajkami i mąką to świetny patent na szybki obiad. Korzystając z sezonu na pomarańczowe, dorodne dynie, można przygotować pyszne leniwe właśnie z tym dodatkiem. Są mięciutkie, delikatnie słodkie i tak smaczne, że w talerzu nie zostaje nawet pół kluseczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowe kluski leniwe. Przepis na tani obiad z sezonowym dodatkiem

Dyniowe leniwe z masłem i parmezanem

Kochają je dzieci, uwielbiają dorośli. Podać je można zarówno na słodko z dodatkiem śmietany i cukru, czy też na słono. Sprawdzi się sos grzybowy, delikatny sos pomidorowy czy też jedno z najprostszych i najsłodszych połączeń - masło i parmezan.

Idealnie sprawdzą się jako prosty i szybki obiad lub ciepła kolacja. Są mięciutkie, delikatne i po prostu przepyszne. Purée z dyni możesz przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowego ze słoika, by było szybciej. Ten przepis świetnie sprawdzi się w zabiegane dni.

Składniki:

  • 400 g tłustego twarogu,
  • 350 g mąki pszennej + do podsypania,
  • 300 g purée z dyni,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka soli.

Dodatki:

  • roztopione masło,
  • tarty parmezan,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Twaróg zmiel i przełóż do miski. Dodaj mąkę pszenną, puree z dyni, jajka oraz sól i wymieszaj.

Masa na leniwe
Masa na leniwe © Pyszności

Krok 2. Przełóż ciasto na blat i wyrób. Podsyp mąką, uformuj długi wałek i podziel go na mniejsze kluseczki.

Pierogi leniwe
Pierogi leniwe © Pyszności

Krok 3. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i wrzuć dyniowe leniwe. Gotuj przez ok. 3 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Nie wrzucaj zbyt dużej ilości naraz, bo mogą się posklejać.

Ugotowane leniwe będą miękkie
Ugotowane leniwe będą miękkie © Pyszności

Krok 4. Odcedzone kluseczki przełóż na talerz. Polej je roztopionym na patelni masłem, posyp startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!

Dyniowe leniwe
Dyniowe leniwe © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej