Omlet grzybek puszysty i mięciutki jak obłoczek. Taki w dzieciństwie robiła nam babcia

Omlet grzybek przywołuje na myśl dzieciństwo i wspomnienia, kiedy babcie serwowały nam dania, o których dzisiaj już mało kto pamięta. Omlet grzybek jest niczym obłoczek z patelni, a smakuje doskonale zarówno na słono, jak i na słodko.

Omlet grzybek to smak dzieciństwaOmlet grzybek to smak dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Canva | Ana Belen Garcia Sanchez

Czy również w twoim domu ten omlet nazywano "grzybkiem"? Ta wyjątkowa puszystość pozostaje niezapomniana, ale można spróbować ją odtworzyć. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariański burger tak pyszny, że zachwyci nawet mięsożerców

Omlet grzybek: puszysty i delikatny

Omlet to jedno z ulubionych dań na szybkie oraz pożywne śniadanie. Co więcej, jego zaletą jest także to, że dzieci chętnie go jedzą bez marudzeń. Aby osiągnąć ten cel, trzeba jednak umiejętnie go przygotować. Czy jest ktoś, kto robi to lepiej niż babcia? Wątpliwe.

Mimo wszystko warto odtworzyć babciny przepis na "grzybka" z dzieciństwa. Ten puszysty omlet może stać się podstawą pysznego śniadania dla dzieci. Tak przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie.

Omlet grzybek był popisowym daniem naszych babć
Omlet grzybek był popisowym daniem naszych babć © Canva | danielmegias

Jak zrobić omlet grzybek? Przepis

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Białko ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli, a żółtko utrzyj z mlekiem i mąką.
  2. Następnie połącz mieszaniny delikatnie, by piana zbytnio nie opadła.
  3. Na patelni rozgrzej masło i wylej na nie jajeczną masę. Kiedy spód podpiecze się, przerzuć omlet na drugą stronę. Użyj wykałaczki i ponakłuwaj ciasto, jeśli chcesz, by środek był gotowy szybciej.
  4. Gotowy omlet grzybek zdejmij z patelni i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu