Omlet grzybek puszysty i mięciutki jak obłoczek. Taki w dzieciństwie robiła nam babcia
13.08.2024 12:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Omlet grzybek przywołuje na myśl dzieciństwo i wspomnienia, kiedy babcie serwowały nam dania, o których dzisiaj już mało kto pamięta. Omlet grzybek jest niczym obłoczek z patelni, a smakuje doskonale zarówno na słono, jak i na słodko.
Czy również w twoim domu ten omlet nazywano "grzybkiem"? Ta wyjątkowa puszystość pozostaje niezapomniana, ale można spróbować ją odtworzyć. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Omlet grzybek: puszysty i delikatny
Omlet to jedno z ulubionych dań na szybkie oraz pożywne śniadanie. Co więcej, jego zaletą jest także to, że dzieci chętnie go jedzą bez marudzeń. Aby osiągnąć ten cel, trzeba jednak umiejętnie go przygotować. Czy jest ktoś, kto robi to lepiej niż babcia? Wątpliwe.
Mimo wszystko warto odtworzyć babciny przepis na "grzybka" z dzieciństwa. Ten puszysty omlet może stać się podstawą pysznego śniadania dla dzieci. Tak przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie.
Jak zrobić omlet grzybek? Przepis
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- 4 łyżki mleka,
- sól,
- masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
- Białko ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli, a żółtko utrzyj z mlekiem i mąką.
- Następnie połącz mieszaniny delikatnie, by piana zbytnio nie opadła.
- Na patelni rozgrzej masło i wylej na nie jajeczną masę. Kiedy spód podpiecze się, przerzuć omlet na drugą stronę. Użyj wykałaczki i ponakłuwaj ciasto, jeśli chcesz, by środek był gotowy szybciej.
- Gotowy omlet grzybek zdejmij z patelni i podawaj z ulubionymi dodatkami.