Omlet grzybek puszysty i mięciutki jak obłoczek. Taki w dzieciństwie robiła nam babcia

Omlet grzybek przywołuje na myśl dzieciństwo i wspomnienia, kiedy babcie serwowały nam dania, o których dzisiaj już mało kto pamięta. Omlet grzybek jest niczym obłoczek z patelni, a smakuje doskonale zarówno na słono, jak i na słodko.

Omlet grzybek to smak dzieciństwaOmlet grzybek to smak dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Canva | Ana Belen Garcia Sanchez

Czy również w twoim domu ten omlet nazywano "grzybkiem"? Ta wyjątkowa puszystość pozostaje niezapomniana, ale można spróbować ją odtworzyć. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariański burger tak pyszny, że zachwyci nawet mięsożerców

Omlet grzybek: puszysty i delikatny

Omlet to jedno z ulubionych dań na szybkie oraz pożywne śniadanie. Co więcej, jego zaletą jest także to, że dzieci chętnie go jedzą bez marudzeń. Aby osiągnąć ten cel, trzeba jednak umiejętnie go przygotować. Czy jest ktoś, kto robi to lepiej niż babcia? Wątpliwe.

Mimo wszystko warto odtworzyć babciny przepis na "grzybka" z dzieciństwa. Ten puszysty omlet może stać się podstawą pysznego śniadania dla dzieci. Tak przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie.

Omlet grzybek był popisowym daniem naszych babć
Omlet grzybek był popisowym daniem naszych babć © Canva | danielmegias

Jak zrobić omlet grzybek? Przepis

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Białko ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli, a żółtko utrzyj z mlekiem i mąką.
  2. Następnie połącz mieszaniny delikatnie, by piana zbytnio nie opadła.
  3. Na patelni rozgrzej masło i wylej na nie jajeczną masę. Kiedy spód podpiecze się, przerzuć omlet na drugą stronę. Użyj wykałaczki i ponakłuwaj ciasto, jeśli chcesz, by środek był gotowy szybciej.
  4. Gotowy omlet grzybek zdejmij z patelni i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne