Smaży racuchy od ponad 80 lat. Lepszego przepisu nie znałam

Puszyste racuchy z jabłkami to smak dzieciństwa. Babcine przepisy mają w sobie coś wyjątkowego. Być może jest to kwestia lat dopracowania a może odrobina magii, jaką babcie wkładają w przygotowanie pyszności dla ukochanych wnuków. Ten przepis pokocha każdy, kto tęskni za takimi smakami.

Racuchy jak u babci - PysznościRacuchy jak u babci - Pyszności
Źródło zdjęć: © TikTok | domek_smaków
Ewa Malinowska

Kiedy na TikToku zobaczyłam filmik, na którym babcia autorki przygotowuje puszyste racuchy, od razu chciałam go przetestować. Wyglądały dokładnie tak jak te, które robiła przed laty moja babcia. Okazało się, że jest to strzał w dziesiątkę - są puszyste, mięciutkie i przy tym nie są przesłodzone. To jeden z moich ukochanych przepisów na placki, po który sięgam wtedy, gdy mam ochotę na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tą zupą zajadałam się co roku u babci na wakacjach. Mogłam jeść ją bez końca

Racuchy z jabłkami jak u babci

Puszyste, miękkie i po prostu przepyszne - takie są idealne racuchy przygotowane według przepisu stuletniej prababci właścicielki profilu "domek_smaków". Na sam widok cieknie ślinka.

Babcine racuchy
Babcine racuchy © Adobe Stock

Racuchy drożdżowe są przyjemnie puszyste i mięciutkie. Samo ciasto nie jest za słodkie, więcej słodyczy dodają jabłka. Świetnie sprawdzą się na słodkie drugie śniadanie (smakują dobrze również na zimno) lub pyszny podwieczorek.

Składniki:

  • 1 litr mleka,
  • 1 kg mąki + 3 dodatkowo łyżki,
  • 2 łyżki cukru 
  • spora szczypta soli,
  • 3 jajka, 
  • niecałe pół paczki świeżych drożdży,
  • jabłka,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej mleko i wsyp cukier oraz sól.
  2. Podgrzej całość, aż mleko będzie ciepłe, zdejmij z palnika i dodaj pokruszone drożdże. Temperatura mleka nie może być za wysoka, żeby nie zabiła drożdży.
  3. Wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
  4. Dodaj mąkę, mieszając masę. Powinna być ona dość gęsta i kleista.
  5. Wbij jajka i wymieszaj.
  6. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na pół godziny.
  7. Jabłka obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój w krążki.
  8. Na patelni rozgrzej olej.
  9. Wyłóż porcje ciasta i ułóż na nim kawałki jabłek, delikatnie i ostrożnie je dociskając.
  10. Smaż z obu stron, aż się zarumienią.

Gotowe placuszki odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj samodzielnie lub oprószone cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom