Smaży racuchy od ponad 80 lat. Lepszego przepisu nie znałam
Puszyste racuchy z jabłkami to smak dzieciństwa. Babcine przepisy mają w sobie coś wyjątkowego. Być może jest to kwestia lat dopracowania a może odrobina magii, jaką babcie wkładają w przygotowanie pyszności dla ukochanych wnuków. Ten przepis pokocha każdy, kto tęskni za takimi smakami.
06.05.2024 08:55
Kiedy na TikToku zobaczyłam filmik, na którym babcia autorki przygotowuje puszyste racuchy, od razu chciałam go przetestować. Wyglądały dokładnie tak jak te, które robiła przed laty moja babcia. Okazało się, że jest to strzał w dziesiątkę - są puszyste, mięciutkie i przy tym nie są przesłodzone. To jeden z moich ukochanych przepisów na placki, po który sięgam wtedy, gdy mam ochotę na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Racuchy z jabłkami jak u babci
Puszyste, miękkie i po prostu przepyszne - takie są idealne racuchy przygotowane według przepisu stuletniej prababci właścicielki profilu "domek_smaków". Na sam widok cieknie ślinka.
Racuchy drożdżowe są przyjemnie puszyste i mięciutkie. Samo ciasto nie jest za słodkie, więcej słodyczy dodają jabłka. Świetnie sprawdzą się na słodkie drugie śniadanie (smakują dobrze również na zimno) lub pyszny podwieczorek.
Składniki:
- 1 litr mleka,
- 1 kg mąki + 3 dodatkowo łyżki,
- 2 łyżki cukru
- spora szczypta soli,
- 3 jajka,
- niecałe pół paczki świeżych drożdży,
- jabłka,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej mleko i wsyp cukier oraz sól.
- Podgrzej całość, aż mleko będzie ciepłe, zdejmij z palnika i dodaj pokruszone drożdże. Temperatura mleka nie może być za wysoka, żeby nie zabiła drożdży.
- Wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
- Dodaj mąkę, mieszając masę. Powinna być ona dość gęsta i kleista.
- Wbij jajka i wymieszaj.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia na pół godziny.
- Jabłka obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój w krążki.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Wyłóż porcje ciasta i ułóż na nim kawałki jabłek, delikatnie i ostrożnie je dociskając.
- Smaż z obu stron, aż się zarumienią.
Gotowe placuszki odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj samodzielnie lub oprószone cukrem pudrem. Smacznego!