Orzechów w takiej formie jeszcze nie jadłeś. Gruziński przysmak zrobi furorę w każdym domu
Jesteś prawdziwym fanem orzechów? Jeśli tak, koniecznie musisz poznać bliżej pewien gruziński przysmak. Czurczchela, bo to o nim mowa, zachwyca nie tylko genialnym smakiem, ale i ciekawym wyglądem. Bez problemu możesz zrobić go we własnym domu.
Dziś zabieram się w podróż kulinarną do odległej Gruzji. A wszystko to za sprawą genialnego przysmaku, który z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. I choć jego nazwa nie jest wcale łatwa do wymówienia, warto ją zapamiętać. Coś mi mówi, że podobnie jak w moim przypadku, czurczchela zadomowi się również w twoim domu. I to na bardzo długo.
Czurczchela - co musisz o niej wiedzieć
O bohaterze dzisiejszego artykułu często mówi się gruziński Snickers. Jest to słodki przysmak, który składa się zaledwie z 3 składników - soku z winogron, mąki kukurydzianej oraz włoskich orzechów. Do jego przygotowania będziesz potrzebować dodatkowo nici, trochę cierpliwości, bo proces przygotowania zajmuje trochę czasu oraz przewiewnego pomieszczenia, gdzie będziesz mógł suszyć domowy przysmak.
Jeśli chodzi o kompozycję smakową, to mamy tu do czynienia z genialnym połączeniem słodkich winogron oraz wyrazistego smaku orzechów włoskich. Z zewnątrz przekąska jest twarda, ale w środku czekają idealnie chrupiące orzechy. Oprócz ciekawej kombinacji smakowej deser ten ma do zaoferowania coś jeszcze. Ciekawą i oryginalną formę wizualną, która od razu przykuwa oko. Zresztą sam się o tym przekonaj i przygotuj gruziński przysmak w swoim domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Przepis na gruziński przysmak krok po kroku
Składniki:
- 2-3 litry soku z winogron (możesz użyć gotowego produktu lub wycisnąć sok z owoców samodzielnie),
- mąka kukurydziana (po 1 szklance na każdy litr użytego soku),
- orzechy włoskie.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od podzielenia orzechów włoskich na ćwiartki. Następnie weź do ręki grubą nić i na jej końcu stwórz porządny supeł. Dopiero teraz możesz zacząć nawlekać na nią orzechy.
- Jeśli wyciskasz sok samodzielnie, przed przelaniem go do garnka, oddziel napój od pestek i skórek. Jeśli używasz gotowego soku, ten etap zupełnie pomijasz i po prostu zaczynasz gotować sok na małym ogniu. Proces ten ma trwać tak długo, aż zawartość garnka zmniejszy swoją objętość o 10-20 proc. Gotową mieszankę odstaw na kilka godzin.
- Następnie zacznij podgrzewać powoli zagęszczony sok. Jednocześnie co jakiś dodawaj do garnka małe porcje mąki kukurydzianej. Rób to tak długo, aż uzyskasz konsystencję kisielu.
- Wróć do pracy z orzechami. Zanurz je wraz z nicią w winogronowej masie.
- Zachowaj szczególną ostrożność, aby owocowa masa trafiła dokładnie w każdy zakamarek pomiędzy orzechami. Pomocna na tym etapie może okazać się drewniana łyżka.
- Gotową konstrukcję w słodkim wydaniu powieś w przewiewnym pomieszczeniu i susz tak długo, aż uzyska odpowiednią twardość. Smacznego.