Sernik królewski ma konkurencję. Jesienią piekę co weekend to słodkie cudo
Jesień pachnie dynią, cynamonem i karmelem – a w mojej kuchni co weekend króluje sernik dyniowy z orzechami pekan. To deser, który nie tylko wygląda jak z cukierni, ale też smakuje tak, że trudno poprzestać na jednym kawałku.
Aksamitna masa serowa, chrupiące pekany i złocisty karmel tworzą duet doskonały, który bez wątpienia stanie się konkurencją dla tradycyjnego sernika królewskiego. Gwarantuję, że to ciasto szybko stanie się twoim ulubionym.
Orzechy pekan, dynia, karmel – o czym pamiętać podczas przygotowania ciasta?
Przygotowując sernik dyniowy z karmelem i orzechami pekan, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych składników, które decydują o jego smaku i konsystencji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku
Orzechy pekan to prawdziwa gwiazda tego deseru – delikatne, maślane w smaku i lekko słodkie. Świetnie komponują się z dynią i karmelem, a po lekkim podprażeniu na suchej patelni zyskują jeszcze głębszy aromat. Jeśli nie masz ich pod ręką, możesz zamienić je na włoskie lub laskowe, ale to właśnie pekany najlepiej podkreślają charakter sernika.
Kolejnym ważnym składnikiem jest dynia. Do sernika najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido albo piżmowa – obie są naturalnie słodkie i mają gładki miąższ, który po upieczeniu daje aksamitną konsystencję. Możesz użyć zarówno świeżego puree dyniowego, jak i gotowego z puszki (byleby nie był to farsz do ciasta dyniowego z dodatkiem przypraw i cukru).
Na deserze nie może też zabraknąć karmelu – to on nadaje sernikowi wyjątkowej słodyczy i delikatnie łączy wszystkie smaki. Najlepiej przygotować go tuż przed podaniem i hojnie polać nim wierzch sernika wraz z chrupiącymi orzechami pekan. Dzięki temu każdy kawałek będzie wyglądał jak małe dzieło sztuki cukierniczej.
Przepis na sernik dyniowy z karmelem i orzechami pekan
Jeśli klasyczny sernik królewski jest twoim faworytem, to sernik dyniowy z karmelem i orzechami pekan szybko go zdetronizuje. To deser, który łączy w sobie aksamitną masę serową, aromatyczne puree dyniowe, chrupiącą kruszonkę oraz ciągnący się karmel. Idealny na jesienne wieczory.
Składniki:
Spód:
- 1 ¾ szklanki herbatników lub ciasteczek digestive (zmielonych na pył),
- 3 łyżki brązowego cukru,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ szkl. roztopionego masła.
Masa serowa:
- 3 kostki serka śmietankowego (po 200 g),
- 1 puszka puree dyniowego (ok. 400 g) lub domowe puree,
- 3 duże jajka + 1 żółtko,
- ¼ szkl. kwaśnej śmietany,
- 1 ½ szkl. cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej i goździków,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Kruszonka:
- ½ szkl. brązowego cukru,
- ½ szkl. mąki,
- ¼ szkl. płatków owsianych,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka przyprawy do pumpkin spice,
- 4 łyżki miękkiego masła.
Warstwa wierzchnia:
- 1 szkl. orzechów pekan,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ szkl. sosu karmelowego.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj pokruszone herbatniki z cukrem, cynamonem i masłem. Wciśnij masę w spód tortownicy i odstaw.
- Utrzyj serek z puree dyniowym, jajkami, żółtkiem, śmietaną, cukrem i przyprawami. Na końcu wmieszaj mąkę i dodaj ekstrakt waniliowy. Wylej na spód.
- Połącz wszystkie składniki na kruszonkę i wyrabiaj palcami, aż powstaną grudki. Posyp równomiernie wierzch masy serowej.
- Piecz przez 60 minut. Po upieczeniu wystudź sernik, a następnie włóż go do lodówki na minimum 4 godziny.
- Podpraż orzechy pekan na suchej patelni, dodaj masło, a następnie oprósz je cukrem z cynamonem. Posyp nimi sernik i polej całość karmelem.