Zrobiła sernik z popularnych serków śniadaniowych. Zjadłam dwie porcje i miałam ochotę na więcej

Na urodziny bratowej znajoma przyniosła sernik, który zachwycił wszystkich gości. Niby zwykły baskijski, ale okazało się, że w środku nie ma nawet grama mascarpone. Zamiast drogiego nabiału z dużą zawartością tłuszczu, znajoma użyła tańszego i mniej kalorycznego zamiennika. Jej sernik rozpływał się w ustach.

Sernik baskijski ma przypieczony wierzch i kremowy środekSernik baskijski ma przypieczony wierzch i kremowy środek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Trzeba przyznać, że oryginalny sernik baskijski jest nieprzyzwoicie pyszny, ale również nieprzyzwoicie kaloryczny. To dlatego, że jest przygotowywany z serka mascarpone, który zawiera nawet do 47 g tłuszczu i ok. 400 kcal w 100 g. Żeby odchudzić wypiek, znajoma sięgnęła po zwykły kremowy serek kanapkowy i to był strzał w dziesiątkę. Sernik nie stracił pożądanej kremowości, a zawierał o połowę mniej kalorii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Wybierz serek kanapkowy z dobrym składem

W naturalnym serku kanapkowym powinny znaleźć się tylko podstawowe składniki, takie jak twaróg (lub serek śmietankowy), białka mleka i sól, która jest naturalnym wzmacniaczem smaku i konserwantem. Wiele popularnych marek dodaje zagęstniki, takie jak mączka chleba świętojańskiego czy guma guar, a także regulatory kwasowości, które pomagają utrzymać świeżość serka. Te składniki nie są potrzebne, więc warto wybrać produkt z jak najkrótszą listą składników na etykiecie.

Przepis na sernik baskijski z serków śniadaniowych

Tortownicę o średnicy 24–26 cm wyłóż papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał ponad krawędź formy. Sernik po upieczeniu powinien mieć przypieczony wierzch, a gdy poruszasz blaszką, powinien trząść się jak galareta.

Składniki:

  • 1 kg serków kanapkowych,
  • 1 szklanka drobnego cukru lub ksylitolu,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej,
  • 6 dużych jajek,
  • 400 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Serki kanapkowe przełóż do dużej miski i utrzyj z cukrem przy pomocy miksera. Dodaj szczyptę soli i pastę waniliową.
  2. Nie wyłączając miksera, stopniowo dodawaj po jednym jajku, a na końcu wlej śmietanę kremówkę. Ubijaj do uzyskania kremowej, ale nadal płynnej konsystencji.
  3. Przelej masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na 35–40 minut.
  5. Gdy sernik wystygnie, wstaw go na kilka godzin do lodówki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka