Zrobiła sernik z popularnych serków śniadaniowych. Zjadłam dwie porcje i miałam ochotę na więcej
Na urodziny bratowej znajoma przyniosła sernik, który zachwycił wszystkich gości. Niby zwykły baskijski, ale okazało się, że w środku nie ma nawet grama mascarpone. Zamiast drogiego nabiału z dużą zawartością tłuszczu, znajoma użyła tańszego i mniej kalorycznego zamiennika. Jej sernik rozpływał się w ustach.
Trzeba przyznać, że oryginalny sernik baskijski jest nieprzyzwoicie pyszny, ale również nieprzyzwoicie kaloryczny. To dlatego, że jest przygotowywany z serka mascarpone, który zawiera nawet do 47 g tłuszczu i ok. 400 kcal w 100 g. Żeby odchudzić wypiek, znajoma sięgnęła po zwykły kremowy serek kanapkowy i to był strzał w dziesiątkę. Sernik nie stracił pożądanej kremowości, a zawierał o połowę mniej kalorii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku
Wybierz serek kanapkowy z dobrym składem
W naturalnym serku kanapkowym powinny znaleźć się tylko podstawowe składniki, takie jak twaróg (lub serek śmietankowy), białka mleka i sól, która jest naturalnym wzmacniaczem smaku i konserwantem. Wiele popularnych marek dodaje zagęstniki, takie jak mączka chleba świętojańskiego czy guma guar, a także regulatory kwasowości, które pomagają utrzymać świeżość serka. Te składniki nie są potrzebne, więc warto wybrać produkt z jak najkrótszą listą składników na etykiecie.
Przepis na sernik baskijski z serków śniadaniowych
Tortownicę o średnicy 24–26 cm wyłóż papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał ponad krawędź formy. Sernik po upieczeniu powinien mieć przypieczony wierzch, a gdy poruszasz blaszką, powinien trząść się jak galareta.
Składniki:
- 1 kg serków kanapkowych,
- 1 szklanka drobnego cukru lub ksylitolu,
- 1 łyżeczka pasty waniliowej,
- 6 dużych jajek,
- 400 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Serki kanapkowe przełóż do dużej miski i utrzyj z cukrem przy pomocy miksera. Dodaj szczyptę soli i pastę waniliową.
- Nie wyłączając miksera, stopniowo dodawaj po jednym jajku, a na końcu wlej śmietanę kremówkę. Ubijaj do uzyskania kremowej, ale nadal płynnej konsystencji.
- Przelej masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na 35–40 minut.
- Gdy sernik wystygnie, wstaw go na kilka godzin do lodówki.