Ani jabłkowy, ani pomarańczowy. Inny sok zbije cukier i obniży cholesterol
Soki owocowe mają swoich przeciwników i zwolenników. Te naturalne, bez dodatku cukru, nie budzą kontrowersji, ale w sklepach są też dosładzane owocowe napoje mylnie nazywane sokami. Jednak w przypadku tego owocu nawet niewielki dodatek cukru nie zaszkodzi, ponieważ w miąższu, skórce i pestkach ukryte są substancje, które poprawiają wrażliwość na insulinę.
15.12.2024 | aktual.: 15.12.2024 08:07
Dawniej soki z owoców przygotowywano w każdym domu. Spiżarka była pełna butelek z sokiem malinowym lub z czarnej porzeczki. Teraz za 500 ml naturalnego soku z malin zapłacisz nawet 20 zł. Do grona zdrowych soków, które warto przygotować z owoców z własnego ogródka, zalicza się także mało popularny dzisiaj sok z ciemnych winogron. Znajdujący się w tych owocach resweratrol może zdziałać cuda.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciemne winogrona to nie tylko skarbnica witamin
Słodkie owoce o ciemnych skórkach oprócz popularnej witaminy C zawierają także witaminę A, która pozytywnie wpływa na wzrok, witaminę E – nazywaną "witaminą młodości" – czy witaminy z grupy B, które przyspieszają metabolizm i dbają o sprawne funkcjonowanie połączeń neurologicznych. Winogrona dostarczają do organizmu także magnez, cynk, potas, fosfor, jod i żelazo.
Jednak tym, co może mieć rewolucyjne zastosowanie w medycynie, jest zawartość resweratrolu, należącego do grupy antyoksydantów. W czasopiśmie "Acta Biochimica Polonica" w 2019 roku zostały opublikowane wyniki badań, które wykazują konkretne korzyści ze spożywania produktów bogatych w tę substancję.
Resweratrol poprawia wrażliwość komórek na insulinę, dzięki czemu łatwiej i efektywniej pobierają glukozę z krwi, co skutkuje obniżeniem poziom cukru. Wykazuje też korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ obniża poziom tzw. złego cholesterolu. W przemyśle spożywczym korzysta się z jego działania przeciwgrzybiczego.
Sok z ciemnych winogron według domowej receptury
Tradycyjny przepis przygotowywany jest z owoców, cukru i wody. Na 2 kg ciemnych winogron przypada 0,5 kg cukru i 1,5 szklanki wody. Składniki gotuj na małym ogniu do momentu, aż owoce puszczą sok. Następnie przecedź sok przez drobne sitko lub gazę, po czym ponownie wstaw do zagotowania. Aby napój z winogron przetrwał w spiżarni całą zimę, butelki lub słoiki z sokiem należy zapasteryzować, gotując przez 10 min w gorącej wodzie.
Sok winogronowy z wyciskarki
Zdrowszą opcją, bo bez dodatku cukru, jest przygotowanie soku z ciemnych winogron w wyciskarce wolnoobrotowej do owoców. Tak przygotowany również można poddać pasteryzacji, aby dłużej zachował świeżość.
Resweratrol nie tylko w soku, ale też w czerwonym winie
Badania nad resweratrolem mogą tłumaczyć tzw. paradoks Francuzów, których średnia długość życia przekracza przeciętną Europejczyków. Sekret może tkwić w częstym spożywaniu czerwonego wina, które – podobnie jak sok z ciemnych winogron – jest bogate w cenny antyoksydant. Resweratrol podawany myszom wydłużył ich życie nawet o 26 proc.
W jakich innych owocach występuje resweratrol?
Wartościowa substancja znajduje się nie tylko w ciemnych winogronach, ale także w orzeszkach ziemnych, owocach morwy i czarnej porzeczki. Szczególnie dużym nasyceniem charakteryzują się skórki tych owoców.