Ani jabłkowy, ani pomarańczowy. Inny sok zbije cukier i obniży cholesterol

Soki owocowe mają swoich przeciwników i zwolenników. Te naturalne, bez dodatku cukru, nie budzą kontrowersji, ale w sklepach są też dosładzane owocowe napoje mylnie nazywane sokami. Jednak w przypadku tego owocu nawet niewielki dodatek cukru nie zaszkodzi, ponieważ w miąższu, skórce i pestkach ukryte są substancje, które poprawiają wrażliwość na insulinę.

Sok z ciemnych winogron najlepiej przygotować bez dodatku cukruSok z ciemnych winogron najlepiej przygotować bez dodatku cukru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dawniej soki z owoców przygotowywano w każdym domu. Spiżarka była pełna butelek z sokiem malinowym lub z czarnej porzeczki. Teraz za 500 ml naturalnego soku z malin zapłacisz nawet 20 zł. Do grona zdrowych soków, które warto przygotować z owoców z własnego ogródka, zalicza się także mało popularny dzisiaj sok z ciemnych winogron. Znajdujący się w tych owocach resweratrol może zdziałać cuda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka

Ciemne winogrona to nie tylko skarbnica witamin

Słodkie owoce o ciemnych skórkach oprócz popularnej witaminy C zawierają także witaminę A, która pozytywnie wpływa na wzrok, witaminę E – nazywaną "witaminą młodości" – czy witaminy z grupy B, które przyspieszają metabolizm i dbają o sprawne funkcjonowanie połączeń neurologicznych. Winogrona dostarczają do organizmu także magnez, cynk, potas, fosfor, jod i żelazo.

Jednak tym, co może mieć rewolucyjne zastosowanie w medycynie, jest zawartość resweratrolu, należącego do grupy antyoksydantów. W czasopiśmie "Acta Biochimica Polonica" w 2019 roku zostały opublikowane wyniki badań, które wykazują konkretne korzyści ze spożywania produktów bogatych w tę substancję.

Resweratrol poprawia wrażliwość komórek na insulinę, dzięki czemu łatwiej i efektywniej pobierają glukozę z krwi, co skutkuje obniżeniem poziom cukru. Wykazuje też korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ obniża poziom tzw. złego cholesterolu. W przemyśle spożywczym korzysta się z jego działania przeciwgrzybiczego.

Sok z ciemnych winogron według domowej receptury

Tradycyjny przepis przygotowywany jest z owoców, cukru i wody. Na 2 kg ciemnych winogron przypada 0,5 kg cukru i 1,5 szklanki wody. Składniki gotuj na małym ogniu do momentu, aż owoce puszczą sok. Następnie przecedź sok przez drobne sitko lub gazę, po czym ponownie wstaw do zagotowania. Aby napój z winogron przetrwał w spiżarni całą zimę, butelki lub słoiki z sokiem należy zapasteryzować, gotując przez 10 min w gorącej wodzie.

Sok winogronowy z wyciskarki

Zdrowszą opcją, bo bez dodatku cukru, jest przygotowanie soku z ciemnych winogron w wyciskarce wolnoobrotowej do owoców. Tak przygotowany również można poddać pasteryzacji, aby dłużej zachował świeżość.

Resweratrol nie tylko w soku, ale też w czerwonym winie

Badania nad resweratrolem mogą tłumaczyć tzw. paradoks Francuzów, których średnia długość życia przekracza przeciętną Europejczyków. Sekret może tkwić w częstym spożywaniu czerwonego wina, które – podobnie jak sok z ciemnych winogron – jest bogate w cenny antyoksydant. Resweratrol podawany myszom wydłużył ich życie nawet o 26 proc.

W jakich innych owocach występuje resweratrol?

Wartościowa substancja znajduje się nie tylko w ciemnych winogronach, ale także w orzeszkach ziemnych, owocach morwy i czarnej porzeczki. Szczególnie dużym nasyceniem charakteryzują się skórki tych owoców.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy