Najzdrowszy sok. Babcia w spiżarni zawsze miała kilka butelek, a teraz robię i ja 

Spiżarnia babci jest jak skarbiec z cennymi klejnotami. Między słoikami ogórków, powideł śliwkowych i kompotów skrywają się zawsze buteleczki z pysznym, domowym sokiem. To domowe remedium na jesienne bolączki i słodki patent na pyszne śniadania.

Domowy sok - PysznościDomowy sok - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sezon na maliny powoli dobiega końca, więc to ostatni moment, by zapełnić półki pysznym, domowym sokiem. Zimą, gdy przyjdzie czas na rozgrzewające herbatki, podziękujesz sobie za czas poświęcony na przygotowanie domowych przetworów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie czekoladowy deser. Tak pyszny, że wyjadamy łyżeczką z foremki

Domowy sok malinowy

Własnoręcznie przygotowany sok to nie tylko smaczny dodatek do herbaty czy kaszy manny, ale również zdrowa bomba witaminowa. Maliny zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, E i PP oraz ogromną dawkę witaminy C. Są także źródłem kwasu pantotenowego, biotyny, pektyn, garbników i antocyjanów.

Sok z malin na zimno - najlepszy do spiżarni
Sok z malin na zimno - najlepszy do spiżarni © Adobe Stock

Sok z malin od dawna uznawany jest za naturalny lek w walce z przeziębieniem. Kwas salicylowy, który znajduje się w malinach, działa podobnie do aspiryny, wzmagając potliwość i obniżając gorączkę. Olejki eteryczne obecne w soku malinowym mają właściwości rozgrzewające i antyseptyczne. Witaminy i minerały zawarte w malinach wzmacniają odporność, podczas gdy antyoksydanty usuwają wolne rodniki, co pomaga w opóźnianiu procesu starzenia i zapobiega powstawaniu komórek rakowych.

Sok malinowy do słoika

Przygotowanie domowego soku z malin jest proste i można to zrobić w kilka prostych krokach. Warto zaopatrzyć się w kilka butelek na zimę. Można go pić na zimno z lodem i cytryną, dodawać do herbaty lub wykorzystywać jako dodatek do deserów, takich jak budynie, kasza manna czy jogurt naturalny.

Sok malinowy
nalewka malinowa © Licencjodawca | Markus Volk

Składniki:

  • 1 kg świeżych malin,
  • 1 szklanka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Maliny przepłucz i osusz.
  2. W dużym garnku ułóż warstwami maliny i cukier.
  3. Zostaw na około pół godziny, aby maliny puściły sok.
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż cukier się rozpuści, a maliny zmiękną.
  5. Przecedź przez sito, aby oddzielić miąższ i uzyskać gładki i jednolity sok.
  6. Otrzymany sok ponownie zagotuj, a następnie gorący przelej do czystych, wyparzonych słoików.
  7. Odstaw do wystudzenia.

Tak przygotowanego soku nie trzeba dodatkowo wekować. Przechowuj go w spiżarni i wyjmuj zgodnie z potrzebą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇