PrzepisNapojeNajzdrowszy sok. Babcia w spiżarni zawsze miała kilka butelek, a teraz robię i ja

Najzdrowszy sok. Babcia w spiżarni zawsze miała kilka butelek, a teraz robię i ja

Domowy sok - Pyszności
Domowy sok - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.09.2024 12:09, aktual.: 12.09.2024 12:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Spiżarnia babci jest jak skarbiec z cennymi klejnotami. Między słoikami ogórków, powideł śliwkowych i kompotów skrywają się zawsze buteleczki z pysznym, domowym sokiem. To domowe remedium na jesienne bolączki i słodki patent na pyszne śniadania.

Sezon na maliny powoli dobiega końca, więc to ostatni moment, by zapełnić półki pysznym, domowym sokiem. Zimą, gdy przyjdzie czas na rozgrzewające herbatki, podziękujesz sobie za czas poświęcony na przygotowanie domowych przetworów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy sok malinowy

Własnoręcznie przygotowany sok to nie tylko smaczny dodatek do herbaty czy kaszy manny, ale również zdrowa bomba witaminowa. Maliny zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, E i PP oraz ogromną dawkę witaminy C. Są także źródłem kwasu pantotenowego, biotyny, pektyn, garbników i antocyjanów.

Sok z malin na zimno - najlepszy do spiżarni
Sok z malin na zimno - najlepszy do spiżarni© Adobe Stock

Sok z malin od dawna uznawany jest za naturalny lek w walce z przeziębieniem. Kwas salicylowy, który znajduje się w malinach, działa podobnie do aspiryny, wzmagając potliwość i obniżając gorączkę. Olejki eteryczne obecne w soku malinowym mają właściwości rozgrzewające i antyseptyczne. Witaminy i minerały zawarte w malinach wzmacniają odporność, podczas gdy antyoksydanty usuwają wolne rodniki, co pomaga w opóźnianiu procesu starzenia i zapobiega powstawaniu komórek rakowych.

Sok malinowy do słoika

Przygotowanie domowego soku z malin jest proste i można to zrobić w kilka prostych krokach. Warto zaopatrzyć się w kilka butelek na zimę. Można go pić na zimno z lodem i cytryną, dodawać do herbaty lub wykorzystywać jako dodatek do deserów, takich jak budynie, kasza manna czy jogurt naturalny.

nalewka malinowa
nalewka malinowa© Licencjodawca | Markus Volk

Składniki:

  • 1 kg świeżych malin,
  • 1 szklanka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Maliny przepłucz i osusz.
  2. W dużym garnku ułóż warstwami maliny i cukier.
  3. Zostaw na około pół godziny, aby maliny puściły sok.
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż cukier się rozpuści, a maliny zmiękną.
  5. Przecedź przez sito, aby oddzielić miąższ i uzyskać gładki i jednolity sok.
  6. Otrzymany sok ponownie zagotuj, a następnie gorący przelej do czystych, wyparzonych słoików.
  7. Odstaw do wystudzenia.

Tak przygotowanego soku nie trzeba dodatkowo wekować. Przechowuj go w spiżarni i wyjmuj zgodnie z potrzebą. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także