Najzdrowszy sok. Babcia w spiżarni zawsze miała kilka butelek, a teraz robię i ja 

Spiżarnia babci jest jak skarbiec z cennymi klejnotami. Między słoikami ogórków, powideł śliwkowych i kompotów skrywają się zawsze buteleczki z pysznym, domowym sokiem. To domowe remedium na jesienne bolączki i słodki patent na pyszne śniadania.

Domowy sok - PysznościDomowy sok - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sezon na maliny powoli dobiega końca, więc to ostatni moment, by zapełnić półki pysznym, domowym sokiem. Zimą, gdy przyjdzie czas na rozgrzewające herbatki, podziękujesz sobie za czas poświęcony na przygotowanie domowych przetworów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie czekoladowy deser. Tak pyszny, że wyjadamy łyżeczką z foremki

Domowy sok malinowy

Własnoręcznie przygotowany sok to nie tylko smaczny dodatek do herbaty czy kaszy manny, ale również zdrowa bomba witaminowa. Maliny zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, E i PP oraz ogromną dawkę witaminy C. Są także źródłem kwasu pantotenowego, biotyny, pektyn, garbników i antocyjanów.

Sok z malin na zimno - najlepszy do spiżarni
Sok z malin na zimno - najlepszy do spiżarni © Adobe Stock

Sok z malin od dawna uznawany jest za naturalny lek w walce z przeziębieniem. Kwas salicylowy, który znajduje się w malinach, działa podobnie do aspiryny, wzmagając potliwość i obniżając gorączkę. Olejki eteryczne obecne w soku malinowym mają właściwości rozgrzewające i antyseptyczne. Witaminy i minerały zawarte w malinach wzmacniają odporność, podczas gdy antyoksydanty usuwają wolne rodniki, co pomaga w opóźnianiu procesu starzenia i zapobiega powstawaniu komórek rakowych.

Sok malinowy do słoika

Przygotowanie domowego soku z malin jest proste i można to zrobić w kilka prostych krokach. Warto zaopatrzyć się w kilka butelek na zimę. Można go pić na zimno z lodem i cytryną, dodawać do herbaty lub wykorzystywać jako dodatek do deserów, takich jak budynie, kasza manna czy jogurt naturalny.

Sok malinowy
nalewka malinowa © Licencjodawca | Markus Volk

Składniki:

  • 1 kg świeżych malin,
  • 1 szklanka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Maliny przepłucz i osusz.
  2. W dużym garnku ułóż warstwami maliny i cukier.
  3. Zostaw na około pół godziny, aby maliny puściły sok.
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż cukier się rozpuści, a maliny zmiękną.
  5. Przecedź przez sito, aby oddzielić miąższ i uzyskać gładki i jednolity sok.
  6. Otrzymany sok ponownie zagotuj, a następnie gorący przelej do czystych, wyparzonych słoików.
  7. Odstaw do wystudzenia.

Tak przygotowanego soku nie trzeba dodatkowo wekować. Przechowuj go w spiżarni i wyjmuj zgodnie z potrzebą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki