Zapomnij o cytrynie. To sok z innego owocu nada głębokiego koloru i smaku barszczowi

W wielu domach gra pierwsze skrzypce podczas wieczerzy wigilijnej. Misternie przygotowany barszcz z ręcznie lepionymi uszkami wymaga jednak kilku godzin żmudnej pracy. I nawet jeśli zdecydujesz się podjąć cały ten trud, nie ma gwarancji, że wszystko pójdzie zgodnie z planem. W sytuacji kryzysowej pomoże 1 składnik, który znajdziesz w każdym sklepie.

Czerwony barszcz z uszkami to wigilijny klasyk Czerwony barszcz z uszkami to wigilijny klasyk
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Mało wyrazisty, mdły, bez wyrazu. Dobry, ale czegoś w nim brakuje – takie zarzuty pod adresem gwiazdy wigilijnego stołu pojawiają się nadzwyczaj często. Przyczyną mogą być buraki z małą ilością barwnika, soku i smaku, brak odpowiednich przypraw lub zwyczajny pośpiech. Jednak wystarczy jeden sprytny dodatek, aby nawet barszcz zrobiony na ostatnią chwilę zgarnął pochwały od twoich bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Staropolski piernik dojrzewający na Święta. Przygotowania zacznij już teraz

Sekretny składnik, który odmieni twój barszcz

Smak barszczu czerwonego możesz podkręcić na kilka różnych sposobów. Tradycyjne "2 grzyby", sok z cytryny, goździki, anyż – co wybrać, aby nadać głębi, ale nie przesadzić z ilością? Niektórzy stawiają na tradycyjną szczyptę cukru i kilka kropelek octu dla wzmocnienia koloru. My sugerujemy prostsze i zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie, czyli sok z czarnej porzeczki.

O właściwościach zdrowotnych soku można napisać osobny artykuł – bogactwo witaminy C, antyoksydanty, flawonoidy. Czarna porzeczka wzmacnia układ odpornościowy, przeciwdziała chorobom serca, oczyszcza z toksyn. Kwaśny odczyn soku wzmacnia kolor barszczu, a naturalna słodycz podnosi walory smakowe.

W jaki sposób dodać sok z czarnej porzeczki do zupy?

Sprawa jest banalnie prosta. Sok z czarnej porzeczki dodajesz do barszczu na ostatnim etapie przygotowań, czyli w momencie, kiedy masz już gotowy wywar. Zupa gotowała się 2-3 godziny na małej mocy palnika, warzywa są odcedzone. Masz przed sobą czystą buraczaną esencję. Najpierw dodaj przyprawy. Goździki, majeranek, sól i świeżo zmielony pieprz – to powinno wystarczyć. Całość zamieszaj, poczekaj 5 minut i dodaj sok z czarnej porzeczki.

Ile dodać soku do barszczu wigilijnego?

Najskuteczniejsza jest metoda prób i błędów. Po doprawieniu wywaru, spróbuj i oceń, jak dużo potrzebujesz soku, aby wzmocnić smak zupy. My na 2 litry barszczu proponujemy 350 ml soku z czarnej porzeczki. Jednak warto dodawać sok etapami. Zacznij od 200 ml, zamieszaj, odczekaj i sprawdź. Może dla ciebie to już będzie idealna proporcja.

Do wzmocnienia koloru i smaku barszczu możesz wykorzystać domowy sok z czarnej porzeczki. Uważaj jednak na ilość – taki sok być może jest bardziej słodki lub bardziej kwaśny niż standardowy nektar z kartonu. Jeśli lubisz eksperymenty, możesz dodać także miód i suszone owoce.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej