Sanepid ostrzega! W mozzarelli wykryto niebezpieczną bakterię, cała partia wycofana

Niestety, chociaż dbałość o produkcję jedzenia jest zwykle na wysokim poziomie, to czasami zdarza się, że trafiają się zanieczyszczone partie. Sanepid czuwa nad naszym bezpieczeństwem i ostrzega: tego sera pozbądź się jak najszybciej.

ObrazekSanepid wycofuje chipsy- Pyszności; Foto: Canva.com
Ewa

Sanepid wykrył niebezpieczną bakterię

Bakterię Listeria monocytogenes najczęściej znaleźć można w mięsie, serach, gotowych sałatkach, surowych i wędzonych rybach oraz lodach. Zakażenie tą bakterią może prowadzić do listeriozy. Choroba ta jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży oraz dla dzieci. Pierwsze objawy pojawiają się już kilka godzin od zjedzenia. Najczęściej jest to wysoka gorączka, wymioty, biegunka, bóle stawów i mięśni, a nawet utrata przytomności.W skrajnych przypadkach może prowadzić do sepsy i zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych.

Ser mozzarella wycofany ze sprzedaży

W wyniku badań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w partii sera mozzarella wykryto obecność Listerii. Sanepid zdecydował o niezwłocznym wycofaniu danej partii.

/GIS /Materiały prasowe

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt - Ser Mozzarella Plastry 135 g

Numer partii: 01.22.1261

Data minimalnej trwałości: 20.06.2022

Producent: CEKO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Goliszew 3a, 62-817 Żelazków, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30071602

Spółka CEKO rozpoczęła proces wycofywania z obrotu partii produktu, w której wykryto bakterię. Osoby, które kupiły Mozzarellę w plastrach z partii 01.22.1261, nie powinny jej spożywać. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Sanepid wydaje ostrzeżenia regularnie

Warto śledzić komunikaty wydawane przez GIS, ponieważ ich treść niejednokrotnie może uratować nad przed żołądkowymi nieprzyjemnościami.

W ostatnim czasie sanepid wycofywał produkty takie jak: czekolada, mięso czy nawet sprzęty kuchenne. Niektóre z takich produktów możemy trzymać w naszych kuchniach miesiącami, a nawet latami.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat