Pad thai z grilla

Czegoś takiego jeszcze u nas nie było. Specjalnie z myślą o Was, przygotowaliśmy pyszne danie prosto z kuchni tajskiej. Pad thai z grilla, bo o nim mowa, skradł nasze serca od pierwszego kęsa. Z Wami będzie tak samo!

Obrazek
Pyszności

Pyszne danie przygotowaliśmy na grillu gazowym Onyx 4 S marki Campingaz.

Składniki:

  1. 1/4 szkl. olej roślinny
  2. 2 szt. cebula szalotka
  3. 5 szt. jajka
  4. 400 g tofu
  5. 1 szt. brokuł
  6. 1 szt. czerwona papryka
  7. 1 szt. żółta papryka
  8. 300 g orzeszki ziemne prażone
  9. 2 łyżki sos sriracha
  10. 30 g kiełki fasoli mung
  11. 3 ząbki czosnek
  12. 2 szt. papryczka chili
  13. 5 łyżek sos sojowy
  14. 3 łyżki pasta z tamaryndowca
  15. 1 szt. limonka
  16. 2 szt marchewki
  17. 400 g makaron ryżowy ugotowany
  18. 1 szkl. szczypiorek posiekany

Sposób przygotowania:

1. Ułóż tofu na płycie grillowej. Z każdej strony rozsmaruj delikatnie sos sojowy.

Obrazek

2. Na patelni połącz ze sobą: cebulę szalotkę, czosnek i papryczki chili.

Obrazek

3. Po chwili dodaj na patelnię sos sojowy, sos sriracha, pastę z tamaryndowca oraz miód.

Obrazek

4. Do patelni dodaj również sok z limonki, marchewki oraz kiełki fasoli mung. Dokładnie wymieszaj i smaż całą mieszankę ok. 2-3 minuty.

Obrazek

5. W międzyczasie dodaj na płytę grillową papryki i brokuła.

Obrazek

6. Wróć do pracy nad zawartością patelni. Dodaj do naczynia ugotowany makaron ryżowy.

Obrazek

7. Na koniec dodaj jajka i szczypiorek. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

8. Połącz teraz wszystkie składniki i podawaj swoim bliskim. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej