PrzepisObiadPałeczki z kurczaka do ryżu lub ziemniaków. Przepis "sprzedała mi" sąsiadka

Pałeczki z kurczaka do ryżu lub ziemniaków. Przepis "sprzedała mi" sąsiadka

Pałki z kurczaka w kurkumie
Pałki z kurczaka w kurkumie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MUNUGet Ewa

05.10.2024 16:12, aktual.: 05.10.2024 16:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pałki z kurczaka to pomysł na obiad dobry jak każdy inny. A jednak doprawienie ich w ten konkretny – nieco nietypowy – sposób, to w mojej opinii gwarancja totalnego kulinarnego sukcesu. W tym przepisie główne role grają: kurczak oraz znana przyprawy z Indii.

To trzeba powiedzieć głośno. Pałki z kurczaka nie są najczęstszym wyborem obiadowym Polaków, a można nawet zaryzykować stwierdzenie, że są one mięsem niemalże "drugiej" kategorii – gdzieś pomiędzy podrobami a kotletem schabowym. Ja tymczasem uważam, że ten drobiowy produkt to wręcz doskonały składnik na obiad. Jest tani, pożywny i prosty w obsłudze. Zanim jednak trafi do piekarnika, należy dodać mu trochę konkretnego smaku.

Pałkom z kurczaka charakteru dodadzą oczywiście przyprawy. Doskonale sprawdzą się zioła prowansalskie (lub też samodzielnie dobrana mieszanka ziół), czosnek i słodka albo ostra papryka. Sam jednak przyznasz, że ta lista zakrawa na lekki truizm. Co innego kolejna przyprawa, którą dodaję do pałek z kurczaka. Kurkuma nieczęsto pojawia się przecież w takim zestawieniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurkuma do kurczaka

Dlaczego to właśnie kurkumę tak bardzo lubię dodawać do pałek i innych części drobiu? Poza tym, że jestem wielkim fanem jej właściwości prozdrowotnych, to uważam, że jej smak dodaje temu delikatnemu mięsu dużej ilości "charakterku". Mówiąc pokrótce: pałki z kurczaka stają się nagle wyrazistym daniem, które polubi niemal każdy. Co więcej, mięso nabiera wtedy czegoś jeszcze: lekko żółtawego, apetycznego wyglądu. Aż chce się jeść!

Pałki z kurczaka w kurkumie

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka,
  • ok. 60 ml oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie przyprawy łączę z olejem rzepakowym. Dodaję także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i całość dokładnie mieszam.
  2. Pałki oczyszczam i osuszam w ręczniku papierowym.
  3. Następnie przekładam je do naczynia i oblewam przygotowaną marynatą. Wcieram ją w każdy kawałek drobiu.
  4. Teraz chowam pałki z kurczaka do lodówki i trzymam je tam przez co najmniej kilka godzin.
  5. Po tym czasie umieszczam potrawę w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę przez równą godzinę i gotowe.
  6. Podaję z ziemniakami lub ryżem.
pałki z kurczakakurkumaobiad dla całej rodziny