Pałeczki z kurczaka do ryżu lub ziemniaków. Przepis "sprzedała mi" sąsiadka
Pałki z kurczaka to pomysł na obiad dobry jak każdy inny. A jednak doprawienie ich w ten konkretny – nieco nietypowy – sposób, to w mojej opinii gwarancja totalnego kulinarnego sukcesu. W tym przepisie główne role grają: kurczak oraz znana przyprawy z Indii.
05.10.2024 | aktual.: 05.10.2024 16:29
To trzeba powiedzieć głośno. Pałki z kurczaka nie są najczęstszym wyborem obiadowym Polaków, a można nawet zaryzykować stwierdzenie, że są one mięsem niemalże "drugiej" kategorii – gdzieś pomiędzy podrobami a kotletem schabowym. Ja tymczasem uważam, że ten drobiowy produkt to wręcz doskonały składnik na obiad. Jest tani, pożywny i prosty w obsłudze. Zanim jednak trafi do piekarnika, należy dodać mu trochę konkretnego smaku.
Pałkom z kurczaka charakteru dodadzą oczywiście przyprawy. Doskonale sprawdzą się zioła prowansalskie (lub też samodzielnie dobrana mieszanka ziół), czosnek i słodka albo ostra papryka. Sam jednak przyznasz, że ta lista zakrawa na lekki truizm. Co innego kolejna przyprawa, którą dodaję do pałek z kurczaka. Kurkuma nieczęsto pojawia się przecież w takim zestawieniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurkuma do kurczaka
Dlaczego to właśnie kurkumę tak bardzo lubię dodawać do pałek i innych części drobiu? Poza tym, że jestem wielkim fanem jej właściwości prozdrowotnych, to uważam, że jej smak dodaje temu delikatnemu mięsu dużej ilości "charakterku". Mówiąc pokrótce: pałki z kurczaka stają się nagle wyrazistym daniem, które polubi niemal każdy. Co więcej, mięso nabiera wtedy czegoś jeszcze: lekko żółtawego, apetycznego wyglądu. Aż chce się jeść!
Zobacz także
Pałki z kurczaka w kurkumie
Składniki:
- 1 kg pałek z kurczaka,
- ok. 60 ml oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie przyprawy łączę z olejem rzepakowym. Dodaję także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i całość dokładnie mieszam.
- Pałki oczyszczam i osuszam w ręczniku papierowym.
- Następnie przekładam je do naczynia i oblewam przygotowaną marynatą. Wcieram ją w każdy kawałek drobiu.
- Teraz chowam pałki z kurczaka do lodówki i trzymam je tam przez co najmniej kilka godzin.
- Po tym czasie umieszczam potrawę w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę przez równą godzinę i gotowe.
- Podaję z ziemniakami lub ryżem.