Pałeczki z kurczaka do ryżu lub ziemniaków. Przepis "sprzedała mi" sąsiadka

Pałki z kurczaka to pomysł na obiad dobry jak każdy inny. A jednak doprawienie ich w ten konkretny – nieco nietypowy – sposób, to w mojej opinii gwarancja totalnego kulinarnego sukcesu. W tym przepisie główne role grają: kurczak oraz znana przyprawy z Indii.

Pałki z kurczaka w kurkumiePałki z kurczaka w kurkumie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MUNUGet Ewa

To trzeba powiedzieć głośno. Pałki z kurczaka nie są najczęstszym wyborem obiadowym Polaków, a można nawet zaryzykować stwierdzenie, że są one mięsem niemalże "drugiej" kategorii – gdzieś pomiędzy podrobami a kotletem schabowym. Ja tymczasem uważam, że ten drobiowy produkt to wręcz doskonały składnik na obiad. Jest tani, pożywny i prosty w obsłudze. Zanim jednak trafi do piekarnika, należy dodać mu trochę konkretnego smaku.

Pałkom z kurczaka charakteru dodadzą oczywiście przyprawy. Doskonale sprawdzą się zioła prowansalskie (lub też samodzielnie dobrana mieszanka ziół), czosnek i słodka albo ostra papryka. Sam jednak przyznasz, że ta lista zakrawa na lekki truizm. Co innego kolejna przyprawa, którą dodaję do pałek z kurczaka. Kurkuma nieczęsto pojawia się przecież w takim zestawieniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Kurkuma do kurczaka

Dlaczego to właśnie kurkumę tak bardzo lubię dodawać do pałek i innych części drobiu? Poza tym, że jestem wielkim fanem jej właściwości prozdrowotnych, to uważam, że jej smak dodaje temu delikatnemu mięsu dużej ilości "charakterku". Mówiąc pokrótce: pałki z kurczaka stają się nagle wyrazistym daniem, które polubi niemal każdy. Co więcej, mięso nabiera wtedy czegoś jeszcze: lekko żółtawego, apetycznego wyglądu. Aż chce się jeść!

Pałki z kurczaka w kurkumie

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka,
  • ok. 60 ml oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie przyprawy łączę z olejem rzepakowym. Dodaję także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i całość dokładnie mieszam.
  2. Pałki oczyszczam i osuszam w ręczniku papierowym.
  3. Następnie przekładam je do naczynia i oblewam przygotowaną marynatą. Wcieram ją w każdy kawałek drobiu.
  4. Teraz chowam pałki z kurczaka do lodówki i trzymam je tam przez co najmniej kilka godzin.
  5. Po tym czasie umieszczam potrawę w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę przez równą godzinę i gotowe.
  6. Podaję z ziemniakami lub ryżem.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione