Pamiętasz to danie z PRL? Hit barów mlecznych, gotowe w 15 minut
W okresie PRL-u kotlety jajeczne były popularnym daniem, które często pojawiało się na stołach Polaków. Kiedy mięso było trudne do zdobycia, kotlety jajeczne stanowiły doskonały zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Dziś wydaje się, że zapomnieliśmy o tym smacznym i łatwym do przygotowania daniu.
19.12.2023 10:43
Niegdyś kotlety jajeczne były powszechnie spotykane w barach mlecznych, stołówkach szkolnych i zakładowych, a także na stołach wielu polskich rodzin. Przepis na kotlety jajeczne jest bardzo prosty i można go dowolnie modyfikować, dodając do masy jajecznej różne składniki, które lubimy najbardziej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety jajeczne - hit stołówek i zamiennik tradycyjnych mielonych
W czasach PRL-u kotlety jajeczne były popularnym zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych. Można było je spotkać w barach mlecznych, stołówkach szkolnych i zakładowych, a także w wielu polskich domach. Co jakiś czas moda na zapomniane dania powraca, a kotlety jajeczne stają się coraz częściej interesującym punktem w jadłospisie wegetarian.
Przepis na kotlety jajeczne można dowolnie modyfikować, dodając do masy jajecznej różne składniki. Smaczne połączenie stanowią jajka z pieczarkami, brokułami, kiszonymi ogórkami lub żółtym serem. Usmażone kotlety można podawać z ulubionymi surówkami, kiszoną kapustą lub gotowaną marchewką z groszkiem. Kotlety jajeczne świetnie smakują również z dodatkiem ziemniaków w formie purée lub frytek.
Przepis na kotlety jajeczne
Składniki:
- 5 jajek,
- 30 g bułki tartej,
- 20 ml mleka,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 pszenna bułka,
- szczypiorek,
- natka pietruszki,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie odstaw całość do wystygnięcia.
- Cztery jajka ugotuj na twardo. Gotowe pokrój w drobną kostkę i połącz z bułką tartą, surowym jajkiem i bułką namoczoną w mleku.
- Następnie do masy dodaj posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
- Z masy uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju do momentu, gdy po obu stronach będą pokryte złocistą, chrupiącą skórką.
- Gotowe kotlety odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.