WAŻNE
TERAZ

Mejza jechał 200 km/h. Został zatrzymany

Parzę jak herbatę i popijam w ciągu dnia. Działa jak turbo spalacz tłuszczu

W świecie naturalnych naparów i domowych sposobów na wsparcie metabolizmu co chwilę pojawiają się nowe "ciekawostki" z ogrodu. Jedną z nich są… liście pomidorów, które – choć często trafiają do kompostu – coraz częściej trafiają też do kubka. Napar z liści pomidorów to zaskakująca, ale skuteczna metoda stosowana m.in. w medycynie ludowej i ziołolecznictwie. Uważa się, że może wspomagać spalanie tłuszczu, działać przeciwzapalnie i regulować trawienie.

Napar z liści pomidorówNapar z liści pomidorów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | liv friis-larsen

Liście pomidorów to zielona część rośliny, która zwykle trafia do kompostownika lub jest usuwana podczas pielęgnacji krzaków. Zawierają one glikoalkaloidy, przede wszystkim tomatynę, która w dużych ilościach może być toksyczna – podobnie jak solanina w ziemniakach. Jednak przy rozsądnym, umiarkowanym stosowaniu, np. w postaci naparu parzonego jak herbata, niektóre źródła wskazują, że mogą być bezpieczne dla zdrowych osób dorosłych.

W małych ilościach napar z liści pomidora stosowano w medycynie ludowej, zwłaszcza jako środek wspomagający trawienie, oczyszczanie i "odchudzanie". Nie należy jednak spożywać ich w dużych dawkach ani traktować jako codziennego zamiennika herbaty – to raczej kuracja okresowa lub element wspomagający, a nie główny napój dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Jak działa napar z liści pomidorów na organizm?

Napar z liści pomidorów to jeden z tych nietypowych, ogrodowych napojów, którym przypisuje się zaskakująco szerokie działanie. Choć nie jest tak znany jak mięta czy pokrzywa, w ziołolecznictwie od dawna mówi się o jego możliwym wpływie na:

  • Metabolizm – zawarte w liściach pomidora związki bioaktywne (w tym tomatyna w niskim stężeniu) mogą pobudzać organizm do bardziej intensywnej pracy, co przekłada się na lekkie przyspieszenie przemiany materii. To dlatego mówi się o nim jako o naturalnym "turbo spalaczu".
  • Spalanie tłuszczu – choć nie działa jak syntetyczny spalacz, może wspomagać procesy redukcji tkanki tłuszczowej, szczególnie jeśli towarzyszy mu aktywność fizyczna i dobrze zbilansowana dieta. Wspomaga termogenezę, czyli produkcję ciepła w organizmie, a to przekłada się na wyższy wydatek energetyczny.
  • Trawienie i oczyszczanie – napar może działać lekko moczopędnie i wspierać perystaltykę jelit, dzięki czemu może przynosić ulgę przy wzdęciach, uczuciu ciężkości czy zatrzymywaniu wody. Stosowany okazjonalnie może mieć też delikatne działanie detoksykujące.

Jak przygotować taki napar w domu?

Przygotowanie naparu z liści pomidorów w domu jest bardzo proste – ale wymaga ostrożności. Chociaż liście pomidora zawierają pewne ilości tomatyny (glikoalkaloidu), w małych dawkach napar uznawany jest za bezpieczny do sporadycznego spożycia przez osoby zdrowe.

Składniki:

  • 2-3 młode, świeże liście pomidora (najlepiej z własnej uprawy bez oprysków,
  • 250 ml wrzątku.

Przygotowanie:

  1. Liście dokładnie płuczę pod bieżącą wodą i kroję na mniejsze kawałki.
  2. Wrzucam do kubka lub zaparzacza i zalewam wrzątkiem.
  3. Parzę przez 5-7 minut pod przykryciem.
  4. Po tym czasie przecedzam napar i piję ciepły, małymi łykami.

Dawkowanie:

  • Nie należy pić więcej niż 1 filiżankę dziennie, nie dłużej niż 7 dni pod rząd. To raczej kuracja wspomagająca, a nie codzienny rytuał jak herbata z pokrzywy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem