Patelnianka to nowy hit w moim domu. Zrobienie tego obiadu zajmuje dosłownie 20 minut

Zapiekanki to nie tylko znana wszystkim bułka z serem i pieczarkami. W tej wersji nie potrzebujesz nawet piekarnika — całość przygotujesz na jednej patelni, a sycący, domowy obiad będzie gotowy w mniej niż pół godziny.

Zapiekanka na patelni, czyli patelnianka Zapiekanka na patelni, czyli patelnianka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Patelnianka to nic innego jak zapiekanka z patelni. Do jej przygotowania nie potrzebujesz ani piekarnika, ani naczynia żaroodpornego – wszystko dzieje się na kuchence lub płycie indukcyjnej. Może brzmieć to jak kulinarny eksperyment, który nie ma prawa się udać, ale naprawdę warto zaryzykować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób w śmietanie z cebulką – regionalny przepis na wakacje

Patelnianka, czyli zapiekanka z patelni

Czym różni się patelnianka od klasycznej zapiekanki? Przede wszystkim czasem przygotowania. Nie musisz czekać, aż nagrzeje się piekarnik, co często potrafi zająć nawet kilkanaście minut. W tym czasie w patelniance już masz gotowy, gorący obiad. Całość robi się na jednej patelni – warzywa, mięso, makaron i ser łączą się w treściwe, sycące danie, które można przygotować dosłownie w 20 minut. Jest mniej zmywania, mniej zachodu, a efekt? Niezwykle satysfakcjonujący – idealny na szybki, domowy obiad w zabiegany dzień.

Przepis na patelniankę

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego drobiowego,
  • 150 g makaronu penne,
  • 150 g startego żółtego sera lub mozzarelli,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 szklanka wody,
  • 3 pomidory malinowe,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • szczypta mielonej ostrej papryki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • pół pęczka natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj.
  2. Umyj paprykę i pora, usuń gniazdo nasienne z papryki, pokrój ją w kostkę, a pora w cienkie plasterki.
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż przez chwilę.
  4. Następnie dorzuć paprykę, pora i czosnek.
  5. Całość smaż przez kilka minut, mieszając, aż warzywa zmiękną.
  6. Dodaj mięso mielone i smaż, aż się dobrze zarumieni.
  7. Dopraw wszystko papryką, szczyptą soli i pieprzu.
  8. Wlej pomidory z puszki, wymieszaj i duś przez około 3 minuty.
  9. Następnie dodaj wodę i wsyp makaron.
  10. Pomidory malinowe wyparz, pokrój w grubsze plastry i rozłóż na całości zapiekanki.
  11. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż makaron będzie miękki, a sos zgęstnieje.
  12. Gdy danie będzie gotowe, posyp wierzch startym żółtym serem, przykryj i duś jeszcze chwilę, aż ser się roztopi.
  13. W międzyczasie natkę pietruszki opłucz, osusz i drobno posiekaj. Gotowe danie posyp świeżą natką tuż przed podaniem.
Wybrane dla Ciebie
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?