PrzepisSałatkiPewniak na Wielkanoc. Nawet teściowa poprosi cię o przepis na sałatkę królewską

Pewniak na Wielkanoc. Nawet teściowa poprosi cię o przepis na sałatkę królewską

Sałatka królewska podbije serca
Sałatka królewska podbije serca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
24.03.2024 16:51

Jeśli w twoim przepiśniku nie ma jeszcze wzmianki o sałatce królewskiej, wiedz, że sporo cię ominęło. Jak żadna inna sprawdzi się na wielkanocnym stole, któremu brakuje powiewu świeżości.

Ta kompozycja jest już sprawdzona, mimo że nie każdy spogląda na nią przychylnym wzrokiem. Połączenie wędliny i ananasa wżarło się nieco w nasze zwyczaje kulinarne. I mimo że nadal pizza hawajska powoduje wiele emocji, tak sałatka z podobnymi składnikami łatwiej przechodzi przez gardło. A ta w wersji królewskiej spodoba się nawet teściowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaką zrobić sałatkę na święta wielkanocne?

Sałatka królewska zapewne pojawi się na wielu wielkanocnych stołach. To proste połączenie kilku składników już dawno podbiło serca. W przeciwieństwie do większości znanych nam kompozycji w tej sałatce znajdziemy odrobinę słodyczy, co nie jest jeszcze szczególnie popularnym rozwiązaniem, ale jak widać - doskonale się sprawdza.

Pamiętaj, by przy wyborze wędliny, zwrócić uwagę na jej skład. Im krótszy, tym lepiej. Pamiętaj, że aromat wędliny powinien być delikatny i nieprzytłaczający, do tego lekko słonawy lub wędzony (jeśli szynkę poddawano procesowi wędzenia). Jeśli wędlina ma intensywny zapach, bardzo możliwe, że została wzbogacona substancjami nadającymi i wzmacniającymi jej walory smakowe i zapachowe.

Przygotuj sałatkę królewską, a spodoba się nawet teściowej
Przygotuj sałatkę królewską, a spodoba się nawet teściowej © Pixabay

Sałatka królewska na Wielkanoc. Przepis

Składniki:

  • 400 g polędwicy z indyka lub gotowanej szynki,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 słoik selera konserwowego,
  • biała część pora,
  • 1 puszka ananasów w syropie,
  • 3 łyżki majonezu,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotowane na twardo obierz i pokrój w kostkę. Podobnie wędlinę. Składniki połącz ze sobą.
  2. Dodaj kukurydzę odsączoną z zalewy i selera. Ananasa pokrój w drobną kostkę i również dodaj do pozostałych składników.
  3. Pora pokrój w półplasterki i przelej wrzątkiem, po czym dodaj do sałatki.
  4. Składniki wymieszaj z majonezem, dopraw całość solą i pieprzem.
  5. Sałatkę wstaw do lodówki. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także