Pewniak na Wielkanoc. Nawet teściowa poprosi cię o przepis na sałatkę królewską

Jeśli w twoim przepiśniku nie ma jeszcze wzmianki o sałatce królewskiej, wiedz, że sporo cię ominęło. Jak żadna inna sprawdzi się na wielkanocnym stole, któremu brakuje powiewu świeżości.

Sałatka królewska podbije sercaSałatka królewska podbije serca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ta kompozycja jest już sprawdzona, mimo że nie każdy spogląda na nią przychylnym wzrokiem. Połączenie wędliny i ananasa wżarło się nieco w nasze zwyczaje kulinarne. I mimo że nadal pizza hawajska powoduje wiele emocji, tak sałatka z podobnymi składnikami łatwiej przechodzi przez gardło. A ta w wersji królewskiej spodoba się nawet teściowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te błyskawiczne przekąski robię za każdym razem, kiedy mają wpaść goście. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły

Jaką zrobić sałatkę na święta wielkanocne?

Sałatka królewska zapewne pojawi się na wielu wielkanocnych stołach. To proste połączenie kilku składników już dawno podbiło podniebienia wielu osób. W przeciwieństwie do większości znanych nam kompozycji w tej sałatce znajdziemy odrobinę słodyczy, co nie jest jeszcze szczególnie popularnym rozwiązaniem, ale jak widać - doskonale się sprawdza.

Pamiętaj, by przy wyborze wędliny, zwrócić uwagę na jej skład. Im krótszy, tym lepiej. Aromat wędliny powinien być delikatny i nieprzytłaczający, do tego lekko słonawy lub wędzony (jeśli szynkę poddawano procesowi wędzenia). Jeśli wędlina ma intensywny zapach, bardzo możliwe, że została wzbogacona sztucznymi substancjami nadającymi i wzmacniającymi jej walory smakowe oraz zapachowe.

Przygotuj sałatkę królewską, a spodoba się nawet teściowej
Przygotuj sałatkę królewską, a spodoba się nawet teściowej © Pixabay

Sałatka królewska na Wielkanoc. Przepis

Składniki:

  • 400 g polędwicy z indyka lub gotowanej szynki,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 słoik selera konserwowego,
  • biała część pora,
  • 1 puszka ananasów w syropie,
  • 3 łyżki majonezu,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotowane na twardo obierz i pokrój w kostkę. Podobnie wędlinę. Składniki połącz ze sobą.
  2. Dodaj kukurydzę odsączoną z zalewy i selera. Ananasa pokrój w drobną kostkę i również dodaj do pozostałych składników.
  3. Pora pokrój w półplasterki i przelej wrzątkiem, po czym dodaj do sałatki.
  4. Składniki wymieszaj z majonezem, dopraw całość solą i pieprzem.
  5. Sałatkę wstaw do lodówki. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥