PoradyPieczarki będą smakowały jak leśne grzyby. Wystarczy zastosować prosty trik

Pieczarki będą smakowały jak leśne grzyby. Wystarczy zastosować prosty trik

Zobacz, jak przygotować pieczarki, by smakowały jak leśne grzyby
Zobacz, jak przygotować pieczarki, by smakowały jak leśne grzyby
Źródło zdjęć: © Canva | YelenaYemchuk

29.07.2024 18:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pieczarki, choć często uznawane za mniej intensywne w smaku niż grzyby leśne, mogą zaskoczyć kubki smakowe, jeśli zostaną odpowiednio przygotowane. Oto kilka porad, które pozwolą ci cieszyć się ich pełnym aromatem i smakiem.

Pieczarki, choć nie zawsze doceniane ze względu na łagodny smak, mogą stać się prawdziwą kulinarną perełką, jeśli odpowiednio je przygotujesz. Smażone z wyselekcjonowaną mieszanką przypraw i duszone w białym winie zyskują smak przywołujący na myśl leśne grzyby. Poznaj proste kulinarne triki, które pozwolą cieszyć się pełnym aromatem pieczarek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak smażyć pieczarki, żeby smakowały jak leśne grzyby?

Kluczowym elementem w przygotowywaniu smażonych pieczarek jest odpowiednia temperatura patelni. Ze względu na wysoką zawartość wody przy nieodpowiedniej temperaturze pieczarki mogą stać się wodnistą masą bez smaku. By temu zapobiec, najpierw rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Dodawaj pokrojone pieczarki w małych ilościach, stopniowo, aby nie obniżać temperatury i uniknąć nadmiaru wody.

Pamiętać, by nie dodawać soli do pieczarek przed lub w trakcie obróbki. Zostaw tę czynność na sam koniec smażenia. Dzięki temu nie grzyby nie puszczą wody. Nie musisz obierać pieczarek, ale pamiętaj, by dobrze je osuszyć po myciu.

Pieczarki, bogate w smak umami, mogą nabrać jeszcze większej intensywności dzięki odpowiednim przyprawom. Dodaj świeże zioła, takie jak tymianek i rozmaryn, a także niewielką ilość chili, by dodać potrawie charakteru. Czosnek doskonale komponuje się z pieczarkami, a sos sojowy dodaje intensywności smaku. Połączenie sosu sojowego, chili i czosnku tworzy aromatyczną mieszankę, która wyniesie twoje pieczarki na wyższy poziom smakowy. Doskonałym patentem na podkręcenie smaku pieczarek jest dodanie podczas smażenia pokruszonych suszonych leśnych grzybów.

Pieczarki smaż partiami, wtedy zyskają złocisty kolor
Pieczarki smaż partiami, wtedy zyskają złocisty kolor© Canva | helenreveur

Przepis na pieczarki z sosem sojowym i winem

Składniki:

  • 600 g pieczarek,
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mała suszona papryczka chili,
  • natka pietruszki,
  • 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Oczyść pieczarki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Posiekaj czosnek i pokrusz papryczkę chili.
  3. Na dużej patelni podgrzej olej. Następnie podsmaż pieczarki, aż nabiorą złocistego koloru.
  4. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty czosnek i rozkruszoną papryczkę chili oraz sos sojowy. Smaż całość jeszcze przez kilka minut. Pamiętaj jednak, by nie przypalić czosnku i papryczki.
  5. Wlej wino i duś przez 5 minut, aby alkohol odparował.
  6. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  7. Podawaj danie posypane natką pietruszki.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także