Pieczarki będą smakowały jak leśne grzyby. Wystarczy zastosować prosty trik

Pieczarki, choć często uznawane za mniej intensywne w smaku niż grzyby leśne, mogą zaskoczyć kubki smakowe, jeśli zostaną odpowiednio przygotowane. Oto kilka porad, które pozwolą ci cieszyć się ich pełnym aromatem i smakiem.

Zobacz, jak przygotować pieczarki, by smakowały jak leśne grzyby Zobacz, jak przygotować pieczarki, by smakowały jak leśne grzyby
Źródło zdjęć: © Canva | YelenaYemchuk

Pieczarki, choć nie zawsze doceniane ze względu na łagodny smak, mogą stać się prawdziwą kulinarną perełką, jeśli odpowiednio je przygotujesz. Smażone z wyselekcjonowaną mieszanką przypraw i duszone w białym winie zyskują smak przywołujący na myśl leśne grzyby. Poznaj proste kulinarne triki, które pozwolą cieszyć się pełnym aromatem pieczarek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Filip Chajzer sprzedaje w budce rybę z frytkami. Sprawdziliśmy, czy jest taniej niż w smażalni nad morzem

Jak smażyć pieczarki, żeby smakowały jak leśne grzyby?

Kluczowym elementem w przygotowywaniu smażonych pieczarek jest odpowiednia temperatura patelni. Ze względu na wysoką zawartość wody przy nieodpowiedniej temperaturze pieczarki mogą stać się wodnistą masą bez smaku. By temu zapobiec, najpierw rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Dodawaj pokrojone pieczarki w małych ilościach, stopniowo, aby nie obniżać temperatury i uniknąć nadmiaru wody.

Pamiętać, by nie dodawać soli do pieczarek przed lub w trakcie obróbki. Zostaw tę czynność na sam koniec smażenia. Dzięki temu nie grzyby nie puszczą wody. Nie musisz obierać pieczarek, ale pamiętaj, by dobrze je osuszyć po myciu.

Pieczarki, bogate w smak umami, mogą nabrać jeszcze większej intensywności dzięki odpowiednim przyprawom. Dodaj świeże zioła, takie jak tymianek i rozmaryn, a także niewielką ilość chili, by dodać potrawie charakteru. Czosnek doskonale komponuje się z pieczarkami, a sos sojowy dodaje intensywności smaku. Połączenie sosu sojowego, chili i czosnku tworzy aromatyczną mieszankę, która wyniesie twoje pieczarki na wyższy poziom smakowy. Doskonałym patentem na podkręcenie smaku pieczarek jest dodanie podczas smażenia pokruszonych suszonych leśnych grzybów.

Pieczarki smaż partiami, wtedy zyskają złocisty kolor
Pieczarki smaż partiami, wtedy zyskają złocisty kolor © Canva | helenreveur

Przepis na pieczarki z sosem sojowym i winem

Składniki:

  • 600 g pieczarek,
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mała suszona papryczka chili,
  • natka pietruszki,
  • 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Oczyść pieczarki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Posiekaj czosnek i pokrusz papryczkę chili.
  3. Na dużej patelni podgrzej olej. Następnie podsmaż pieczarki, aż nabiorą złocistego koloru.
  4. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty czosnek i rozkruszoną papryczkę chili oraz sos sojowy. Smaż całość jeszcze przez kilka minut. Pamiętaj jednak, by nie przypalić czosnku i papryczki.
  5. Wlej wino i duś przez 5 minut, aby alkohol odparował.
  6. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  7. Podawaj danie posypane natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej