Pierogi drwala ulep z podwójnej porcji. Rodzina będzie prosić o dokładkę

Pierogi drwala to idealna propozycja na listopadowy obiad. Są wypełnione farszem po brzegi, więc nikt nie poczuje się oszukany. Przepis na nie jest bardzo prosty i bazuje na klasycznych pierogach z ziemniakami, smażoną cebulką i białym serem. Jeśli chcesz, żeby ciasto pomieściło więcej farszu, dodaj 2 składniki.

Pierogi drwala z boczkiem to pomysł na obiad dla całej rodzinyPierogi drwala z boczkiem to pomysł na obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kiedy za oknem pojawia się pierwszy śnieg, a na szybach samochodów widać przymrozek, naturalnie szukamy pomysłów na rozgrzewające dania. Jesienią dobrze jest dodać do klasycznych potraw mięsną wkładkę. Duża zawartość białka uzupełni braki energetyczne, a tłuszcz zabezpieczy organizm przed wychłodzeniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Z czym podawać pierogi drwala?

Doskonale smakują z klasyczną okrasą, przygotowaną z boczku i cebuli. Boczek kroisz w drobną kostkę i wrzucasz na patelnię, a na wytopionym tłuszczu podsmażasz drobno posiekaną cebulę. Jeśli boczek jest chudy, możesz dodać masło klarowane.

Ciekawym pomysłem jest serwowanie pierogów drwala ze smażoną śmietaną, tak jak robiły to nasze babcie. Do tego świetnie pasuje zasmażana biała kapusta z grzybami leśnymi.

Pierogi drwala – gotowane, a może pieczone?

Poniżej podaję przepis na wariant gotowany, ale farsz możesz wykorzystać także do pierogów pieczonych w piekarniku. Masz ochotę podać je w taki sposób? Zrób ciasto z przepisu na podlaskie cebulniki. Jest ono przygotowywane z dodatkiem zimnego masła, więc wyjdzie półkruche i delikatne. Pierogi nadziewasz farszem i lepisz tak, jak gotowane. Pieczesz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Jak zrobić pierogi drwala?

Jeśli znasz przepis na pierogi ruskie, przygotowanie ich w wersji z boczkiem będzie dla ciebie banalnie proste. Do ciasta na pierogi możesz dodać żółtko i łyżkę stopionego masła, aby mieć pewność, że nie rozpadnie się podczas gotowania. Farsz z mięsem i ziemniakami swoje waży, a w pierogach drwala nie możesz pozwolić na niedosyt.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 450 lub 500,
  • 280 ml gorącej wody,
  • szczypta soli,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka stopionego masła.

Składniki na farsz drwala:

  • 400 g boczku,
  • 1 cebula,
  • 400 g ziemniaków,
  • 150 g twarogu półtłustego,
  • 5 g soli,
  • 5 g pieprzu.

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i wstaw do zagotowania. Po ugotowaniu odcedź z wody i ubij tłuczkiem na purée. Odstaw do przestudzenia.
  2. Zagnieć ciasto na pierogi. Przesyp mąkę do miski i stopniowo dodawaj gorącą wodę, aż do połączenia składników. Przełóż masę na stolnicę oprószoną mąką. Dodaj żółtko, łyżkę masła i zagnieć ciasto w kulę. Pozostaw pod ściereczką, aby odpoczęło.
  3. Przygotuj smażone dodatki. Na patelni podsmaż drobno pokrojony boczek. Gdy tłuszcz się wytopi, a mięso zarumieni, dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż na rumiany kolor.
  4. W dużej misce wymieszaj tłuczone ziemniaki z twarogiem, podsmażonym boczkiem i cebulą. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Ciasto rozwałkuj, przy pomocy szklanki wytnij kółka, nałóż farsz i sklej brzegi pierogów. Gotowe pierogi wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Podaj z okrasą lub innym ulubionym dodatkiem.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi