Pierogi drwala ulep z podwójnej porcji. Rodzina będzie prosić o dokładkę

Pierogi drwala to idealna propozycja na listopadowy obiad. Są wypełnione farszem po brzegi, więc nikt nie poczuje się oszukany. Przepis na nie jest bardzo prosty i bazuje na klasycznych pierogach z ziemniakami, smażoną cebulką i białym serem. Jeśli chcesz, żeby ciasto pomieściło więcej farszu, dodaj 2 składniki.

Pierogi drwala z boczkiem to pomysł na obiad dla całej rodzinyPierogi drwala z boczkiem to pomysł na obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kiedy za oknem pojawia się pierwszy śnieg, a na szybach samochodów widać przymrozek, naturalnie szukamy pomysłów na rozgrzewające dania. Jesienią dobrze jest dodać do klasycznych potraw mięsną wkładkę. Duża zawartość białka uzupełni braki energetyczne, a tłuszcz zabezpieczy organizm przed wychłodzeniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Z czym podawać pierogi drwala?

Doskonale smakują z klasyczną okrasą, przygotowaną z boczku i cebuli. Boczek kroisz w drobną kostkę i wrzucasz na patelnię, a na wytopionym tłuszczu podsmażasz drobno posiekaną cebulę. Jeśli boczek jest chudy, możesz dodać masło klarowane.

Ciekawym pomysłem jest serwowanie pierogów drwala ze smażoną śmietaną, tak jak robiły to nasze babcie. Do tego świetnie pasuje zasmażana biała kapusta z grzybami leśnymi.

Pierogi drwala – gotowane, a może pieczone?

Poniżej podaję przepis na wariant gotowany, ale farsz możesz wykorzystać także do pierogów pieczonych w piekarniku. Masz ochotę podać je w taki sposób? Zrób ciasto z przepisu na podlaskie cebulniki. Jest ono przygotowywane z dodatkiem zimnego masła, więc wyjdzie półkruche i delikatne. Pierogi nadziewasz farszem i lepisz tak, jak gotowane. Pieczesz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Jak zrobić pierogi drwala?

Jeśli znasz przepis na pierogi ruskie, przygotowanie ich w wersji z boczkiem będzie dla ciebie banalnie proste. Do ciasta na pierogi możesz dodać żółtko i łyżkę stopionego masła, aby mieć pewność, że nie rozpadnie się podczas gotowania. Farsz z mięsem i ziemniakami swoje waży, a w pierogach drwala nie możesz pozwolić na niedosyt.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 450 lub 500,
  • 280 ml gorącej wody,
  • szczypta soli,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka stopionego masła.

Składniki na farsz drwala:

  • 400 g boczku,
  • 1 cebula,
  • 400 g ziemniaków,
  • 150 g twarogu półtłustego,
  • 5 g soli,
  • 5 g pieprzu.

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i wstaw do zagotowania. Po ugotowaniu odcedź z wody i ubij tłuczkiem na purée. Odstaw do przestudzenia.
  2. Zagnieć ciasto na pierogi. Przesyp mąkę do miski i stopniowo dodawaj gorącą wodę, aż do połączenia składników. Przełóż masę na stolnicę oprószoną mąką. Dodaj żółtko, łyżkę masła i zagnieć ciasto w kulę. Pozostaw pod ściereczką, aby odpoczęło.
  3. Przygotuj smażone dodatki. Na patelni podsmaż drobno pokrojony boczek. Gdy tłuszcz się wytopi, a mięso zarumieni, dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż na rumiany kolor.
  4. W dużej misce wymieszaj tłuczone ziemniaki z twarogiem, podsmażonym boczkiem i cebulą. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Ciasto rozwałkuj, przy pomocy szklanki wytnij kółka, nałóż farsz i sklej brzegi pierogów. Gotowe pierogi wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Podaj z okrasą lub innym ulubionym dodatkiem.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀