Pierogi meksykańskie są świetne na imprezę sylwestrową. Goście wyrywają sobie talerze z rąk
Chrupiące i rumiane pierogi meksykańskie z wyrazistym farszem skradną serca wszystkich gości. Świetnie smakują na ciepło i zim no, można je podawać z różnymi sosami, a w dodatku sycą na długo.
Pierogi meksykańskie to wyśmienita okazja, by spróbować znanego dania w innej wersji. Charakterystyczny jest dla nich pikantny farsz, najczęściej z mielonej wołowiny i różnorodnych warzyw, takich jak cebula, kukurydza, papryka czy czerwona fasola. W Meksyku stanowią podstawę posiłku, są bardzo sycące. Często podawane są z ostrą salsą lub pomidorowym sosem. Mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na ruskie pierogi. Mają delikatne ciasto i pyszny farsz
Różne wersje pierogów meksykańskich
Pierogi z meksykańskim akcentem przyrządzane są zazwyczaj z użyciem mięsa, najczęściej wołowego. Można jednak zastępować je wieprzowiną lub kurczakiem, co pozwala na pewną elastyczność w doborze składników. Do farszu dodaje się także aromatyczne przyprawy takie jak bazylia, oregano, pieprz i sól, by wydobyć pełen smak potrawy. Podawać możemy je z surówkami, które doskonale dopełniają ich wyrazisty charakter.
Przepis na pierogi meksykańskie z kurczakiem
Składniki na ciasto
- 1 kg mąki,
- 400 g drożdży,
- 2 żółtka jajek,
- 1 jajko,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 1 szklanka mleka,
- oregano do smaku,
- olej,
- sól do smaku.
Na farsz:
- 1 filet z kurczaka,
- pół puszki kukurydzy,
- 1 biała cebula,
- 1 papryka czerwona,
- pół kg pieczarek,
- 1 łyżka łagodnego ketchupu,
- 200 g sera żółtego,
- przyprawa gyros do smaku,
- jajko do smarowania pierogów.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania rozczynu z drożdży, w proporcjach: 1 łyżka mąki i śmietany, 1 łyżka cukru i 1 łyżka mleka. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki na ciasto do drożdży i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
- Zacznij przygotowania farszu: filet z kurczaka umyj, osusz i pokrój w drobną w kosteczkę. Wymieszaj z przyprawą do gyrosa i smaż na oleju na złocisty kolor.
- Do wystudzonego mięsa dodaj ketchup, starty ser żółty, przysmażoną cebulę z pieczarkami, drobno posiekaną paprykę i kukurydzę. Wszystko wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy, następnie wykrawaj szklanką kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Na koniec smaruje je roztrzepanym jajkiem.
- Gdy pierogi jeszcze nieco podrosną, wstawi je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut. Po upieczeniu smarujemy je masłem i przykrywamy ściereczką.