Siostra Anastazja podała przepis na najlepsze pierogi ruskie pod słońcem. Farsz to mistrzostwo świata

Pierogi ruskie - kto z nas ich nie lubi? Często ich gotowanie nas przeraża, a to przecież nic trudnego. Potrzeba nam tylko kilka składników i dosłownie 20 minut, by je przygotować. Siostra Anastazja przedstawiła swój przepis, który dorównują tym domowym.

Obrazek
Paulina

Polskimi pierogami możemy się nimi poszczycić na całym świecie. Jak zrobić ciasto na pierogi? Ile osób tyle przepisów. My dziś pokażemy sposób siostry Anastazji. Gotująca siostra zakonna pokazała niezawodny patent na gładkie, elastyczne ciasto oraz soczysty farsz do pierogów.

Obrazek
Pierogi - Pyszności; Foto canva.com

Pierogi ruskie siostry Anastazji

Składniki:

      
  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 płaskiej łyżki soli

Nadzienie do pierogów ruskich:

        
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 200 g białego sera
  • 1 duża cebula
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
Obrazek
Pierogi - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania pierogów:

Zacznij od przygotowania farszu do pierogów. Ugotuj ziemniaki, następnie je ostudź i wymieszaj razem z białym serem. Masa nie musi być gładka. Mogą znaleźć się tam grudki. Następnie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na oleju. Tak podpieczoną cebulę połącz z masą ziemniaczano-serową. Dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem. Tak, by masa była pikantna.

Następnie przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicy umieść mąkę i wymieszaj ją z solą. Zrób w niej wgłębienie i umieść w środku jajko. Wszystko delikatnie mieszaj, dodając letnią wodę. Pamiętaj, by nie była gorąca. Ciasto może nie wyjść. Całość wyrabiamy ręcznie, bardzo powoli by ciasto było miękkie.

Po wyrobieniu ciasta dokładnie je rozwałkowujemy. Grubość ciasta powinna mieć ok. 2 mm. Wykrój szklanką krążki i wypełnij je farszem. Dokładnie sklej brzegi pierogów. Umieść je na blacie posypanym mąką, tak by się nie przykleiły. Wstaw wodę w garnku do ugotowania pierogów. Wrzuć je na posoloną i wrzącą wodę. Gotuj 3 minuty od wypłynięcia. Tak przygotowane pierogi podawaj z podsmażoną cebulką na maśle.

Jeśli jesteś fanem pierogów, mamy przepis na pierogi po ukraińsku. Prosty przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować