Błyskawiczne pierożki tostowe na słodko z pyszną niespodzianką w środku
Pierożki tostowe to błyskawiczny patent na prosty deser. Możesz przygotować go nawet z czerstwego pieczywa. W roli nadzienia występują ulubione słodycze, dzięki czemu możesz tworzyć pyszne, autorskie kompozycje.
25.07.2022 14:46
Pierogi przygotować można na wiele różnych sposobów i każdy z nas ma swojego ulubieńca. Świetnie sprawdzają się nie tylko jako obiad, ale również jako deser. Dziś postawiliśmy na niestandardowe pierożki tostowe. Podczas ich przygotowania nie trzeba brudzić rąk i blatu- kromki pieczywa tostowego zastępują ciasto. To świetny sposób na zero waste w kuchni, bo wykorzystać możemy nawet czerstwy już chleb. W roli nadzienia występują dzisiaj znane słodycze: czekoladowe drażetki i batoniki. Możesz jednak użyć klasycznego kremu czekoladowego lub owoców.
Pierożki z pysznymi nadzieniami krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Pierożki tostowe- składniki
18 kromek chleba tostowego
4 jajka
200 ml mleka
Do nadzienia użyj ulubionych słodyczy.
Jak zrobić pierożki z chleba tostowego?
Nasze pierożki przypominać będą nieco tosty francuskie, więc zacznij od przygotowania jajecznej masy. Do głębokiego talerza wbij dwa jajka i dodaj mleko. Całość dokładnie wymieszaj, żeby składniki się połączyły.
W rozkłóconych jajkach namocz kromki chleba tostowego. Możesz tutaj użyć również czerstwego pieczywa. To świetny patent na to, żeby nie marnować jedzenia. Zamoczone kromki pieczywa ułóż na desce. Na każdej kromce połóż coś słodkiego. Mogą to być kawałki batoników, wafelków lub ulubionych słodyczy. Sprawdzi się też krem czekoladowy czy masło orzechowe. Możesz samodzielnie wybrać takie dodatki, jakie lubisz najbardziej.
Następnie złóż chleb tak, aby powstał trójkąt. Przy pomocy szklanki wytnij kształt półokrągłego pierożka. Pamiętaj, że nie musisz wyrzucać brzegów- możesz zamienić je w grzanki i dodać do ulubionej zupy lub sałatki.
Na patelni rozpuść masło i podsmaż przygotowane pierożki z chleba tostowego. Smaż je z obu stron, żeby ładnie się zarumieniły. Nie rób tego na dużym ogniu, bo masło może się spalić.
Tak przygotowane pierożki posyp cukrem pudrem i podawaj na ciepło. Smacznego!