PrzepisŚniadaniePlacki, które są puszyste jak chmurka. W sam raz do szkoły lub pracy

Placki, które są puszyste jak chmurka. W sam raz do szkoły lub pracy

Puszyste placki z jabłkami na talerzu
Puszyste placki z jabłkami na talerzu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
01.09.2023 09:38

Szukasz pomysłu na drugie śniadanie do szkoły lub pracy? Trafiłeś w odpowiednie miejsce. Ze mną przygotujesz coś niesamowitego i pysznego za jednym zamachem!

Mogłoby się wydawać, że jeśli chodzi o drugie śniadanie to mamy bardzo ograniczony wybór. Jesteśmy przekonani, że w tej roli spiszą się jedynie tradycyjne kanapki. A to duży błąd. 

Zobacz, jak w szybki i prosty sposób wyczarować genialny posiłek, który będziesz mógł zapakować dzieciom do szkoły lub zabrać go ze sobą do pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mega puszyste placuszki z owocowym akcentem

Na pewno zgodzisz się ze mną, że pysznym placuszkom z dodatkiem soczystego jabłka nie sposób powiedzieć nie. Dlatego też to gotowa receptura, którą musisz wypróbować jeszcze dziś. Takim pysznościom nie odmówi nawet największy niejadek!

Domowe placuszki na talerzu i jabłka
Domowe placuszki na talerzu i jabłka© Adobe Stock | Patryk Michalski

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Genialne placuszki możesz serwować i łączyć z wieloma dodatkami. Dzięki czemu masz pewność, że szybko się nie znudzą. Ja od samego pisania robię się głodna, dlatego od razu przechodzę do konkretów. Ty też byś coś przekąsił?

Jak zrobić domowe placki z jabłkami krok po kroku?

Zapomniałam dodać jeszcze jedną, bardzo ważną kwestię. Placuszki z dzisiejszego przepisu wychodzą mega puszyste. Jedzenie ich to niemal konsumowanie puszystej chmurki!

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • 3 jajka,
  • 500 ml mleka,
  • 1,5 szkl. mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania jabłek. W tym celu obierz je ze skórki i wytnij gniazda nasienne. I tu możesz puścić wodze swojej fantazji. Jabłka możesz pokroić w drobną kostkę, małe słupki lub zetrzeć na tarce.
  2. Następnie polej je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem. 
  3. W misce połącz ze sobą jajka i mleko. 
  4. Kiedy już uzyskasz jednolitą masę, zacznij dodawać stopniowo mąkę.
  5. Nie zapomnij też o soli oraz cynamonie. Na koniec do miski dorzuć wcześniej przygotowane jabłka.
  6. Całość dokładnie wymieszaj, po czym uruchom patelnię i dobrze ją rozgrzej oraz natłuść.
  7. Kiedy będzie już wystarczająco ciepła, zacznij formować małe placuszki. Następnie smaż je po kilka minut na każdej stronie. Pamiętaj, gotowe placuszki mają nabrać pięknych i złocistych rumieńców. 

Tak przygotujesz coś ciekawego, smacznego i oryginalnego na drugie śniadanie. Oczywiście placuszki w takim wydaniu świetnie sprawdzą się również w roli weekendowego śniadania, kiedy mamy więcej czasu i możemy pobawić się w kuchni z dziećmi. Na pewno zrobienie wspólnie posiłku będzie dla nich niesamowitą frajdą. 

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także