Podaj na kolację w walentynki. Kurczak "wyjdź za mnie" zawsze się udaje
Nie wiesz, co ugotować na kolację walentynkową? Podaj hitowego kurczaka "wyjdź za mnie". To soczysta pierś z kurczaka, która serwowana jest w towarzystwie aksamitnego, uwodzicielskiego sosu. Nie dość, że smakuje niebiańsko, nie dość, że obłędnie pachnie, to zdobywa serca.
13.02.2024 | aktual.: 07.03.2024 09:55
Mówi się, że podanie tego dania ukochanej osobie może spowodować, że ta, zachwycona smakiem, uklęknie na jedno kolano i poprosi o rękę. Oczywiście, nie możemy zagwarantować, że tak się stanie, ale możemy zapewnić, że to naprawdę genialne rozwiązanie na walentynkową kolację. Przepis na to danie jest znany pod angielską nazwą "chicken marry me" i zyskał popularność w mediach społecznościowych, gdzie wirusowo podbił serca użytkowników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Walentynki. Co ugotować na romantyczną kolację w domu?
Skąd tak wdzięczna nazwa? Kilku redaktorów magazynów kulinarnych miało okazję spróbować kurczaka w aksamitnym sosie. Jeden z nich miał stwierdzić, że dosłownie ożeniłby się z tym daniem, gdyby tylko mógł. Nie wiemy, ile w tej historii jest prawdy, ale wiemy, że kurczak "wyjdź za mnie" podbija nie tylko podniebienia. Wystarczy połączyć kilka łatwo dostępnych składników, a voilà! Kolacja walentynkowa gotowa.
Na platformach społecznościowych takich jak Facebook, Instagram czy TikTok, można znaleźć mnóstwo nagrań z podpisem "chicken merry me". Ten przepis stał się viralowym hitem, a jego popularność utrzymuje się już od kilku lat. Wariacji na temat tego dania jest wiele, ale najbardziej klasyczna wersja zawiera pierś z kurczaka, czosnek, suszone pomidory, bulion i śmietanę. Tak niewiele składników potrzeba, aby roztopić czyjeś serce. To idealne rozwiązanie na walentynkową kolację.
Walentynkowa kolacja. Przepis na kurczaka "wyjdź za mnie"
Składniki:
- 3 duże piersi z kurczaka,
- 50 gramów mąki pszennej,
- 30 ml oliwy,
- 30 g masła,
- 3 ząbki czosnku,
- 240 ml bulionu z kurczaka,
- 240 ml śmietanki kremówki,
- 50 g tartego parmezanu,
- 1 łyżeczka płatków chili (opcjonalnie),
- 1/3 szklanki posiekanych suszonych pomidorów,
- oregano, tymianek,
- świeża bazylia,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka przekrój wzdłuż na cienkie kotlety. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Kiedy tłuszcz będzie gotowy do smażenia, połóż na patelni piersi z kurczaka i smaż przez 5 minut z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Podsmażone piersi przełóż na talerz i odstaw.
- Na tej samej patelni podsmaż posiekany czosnek. Kiedy delikatnie zarumieni się, dodaj bulion z kurczaka i zdeglasuj patelnię, zeskrobując drewnianą łyżką wszelkie kawałki, które przywarły do dna patelni.
- Zmniejsz moc palnika. Następnie dodaj śmietanę oraz starty parmezan i gotuj sos przez kilka minut. Dopraw sos płatkami chili, tymiankiem i oregano, solą oraz pieprzem. Dodaj też suszone pomidory.
- Na końcu włóż kurczaka do sosu i gotuj całość, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie gotowy.
- Udekoruj posiekanymi listkami świeżej bazylii i podawaj na ciepło z makaronem lub ryżem.