Podaj zamiast ryby po grecku. Ten sos chce się wyjadać łyżeczkami
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryb pod różnymi postaciami. Zamiast po raz kolejny stawiać na stole tę po grecku, sięgnij po inny, jeszcze smaczniejszy przepis.
17.12.2024 09:25
Ryba po cygańsku to pyszne połączenie białych filetów z wyrazistym sosem pomidorowym oraz marynowaną papryką. Świetnie sprawdzi się nie tylko na Wigilię, ale również jako imprezowa przekąska czy po prostu smaczna kolacja dla rodziny. Jest tak pyszna, że nikt nie pomyśli nawet o rybie po grecku. Przygotowanie jest proste i szybkie, a po przegryzieniu się smaków w lodówce dostajemy przystawkę, po której słychać tylko prośby o dokładkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ryba po cygańsku - pyszny przepis na Wigilię
Sekretem tego przepisu jest pyszna zalewa. Ma słodko-kwaśny, pomidorowy smak, dodatkowo podkręcony odrobiną octu i przypraw. Cukier i ocet w tworzą przyjemną równowagę słodko-kwaśną, która dobrze komponuje się z rybą i warzywami. Najlepiej sprawdzą się białe ryby o delikatnym mięsie, takie jak mintaj, dorsz czy morszczuk.
Do sosu dorzucić można również marynowane grzybki lub podsmażone pieczarki. Rybę po cygańsku podaj podobnie jak tę po grecku, najlepiej z pieczywem. To hit na Wigilię, którym zachwycisz wszystkich miłośników ryb.
Składniki:
- 1 kg filetów z białej ryby (np. mintaj, dorsz, morszczuk),
- 3 duże cebule,
- 1 słoik marynowanej papryki,
- mąka kukurydziana.
Sos:
- pół szklanki wody,
- pół szklanki oleju,
- 3 łyżki ketchupu pikantnego,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki octu,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 1 płaska łyżka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Rybę pokrój w mniejsze kawałki, dopraw solą oraz pieprzem i obtocz w mące kukurydzianej. Usmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
- Odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Do garnka wlej wodę, ocet oraz olej. Dodaj przecier, ketchup oraz przyprawy i zagotuj.
- Paprykę marynowaną pokrój w paski lub w kostkę i dodaj do marynaty.
- Cebulę pokrój w pióra lub drobną kostkę, sparz i dorzuć do sosu. Gotuj przez chwilę.
- W głębokim naczyniu ułóż warstwę usmażonej ryby, połowę sosu, znów rybę i zalej pozostałym sosem.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Gdy smaki się przegryzą, ryba po cygańsku jest już gotowa. Świetnie sprawdzi się na Wigilię lub imprezę. Smacznego!