Podaj zamiast ryby po grecku. Ten sos chce się wyjadać łyżeczkami

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryb pod różnymi postaciami. Zamiast po raz kolejny stawiać na stole tę po grecku, sięgnij po inny, jeszcze smaczniejszy przepis.

Ryba po cygańsku sprawdzi się nie tylko na WigilięRyba po cygańsku sprawdzi się nie tylko na Wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ryba po cygańsku to pyszne połączenie białych filetów z wyrazistym sosem pomidorowym oraz marynowaną papryką. Świetnie sprawdzi się nie tylko na Wigilię, ale również jako imprezowa przekąska czy po prostu smaczna kolacja dla rodziny. Jest tak pyszna, że nikt nie pomyśli nawet o rybie po grecku. Przygotowanie jest proste i szybkie, a po przegryzieniu się smaków w lodówce dostajemy przystawkę, po której słychać tylko prośby o dokładkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia przetrze okulary. Kaszankę podasz jak w najlepszej restauracji

Ryba po cygańsku - pyszny przepis na Wigilię

Sekretem tego przepisu jest pyszna zalewa. Ma słodko-kwaśny, pomidorowy smak, dodatkowo podkręcony odrobiną octu i przypraw. Cukier i ocet w tworzą przyjemną równowagę słodko-kwaśną, która dobrze komponuje się z rybą i warzywami. Najlepiej sprawdzą się białe ryby o delikatnym mięsie, takie jak mintaj, dorsz czy morszczuk.

Pyszna ryba po cygańsku z marynowaną papryką
Pyszna ryba po cygańsku z marynowaną papryką © Adobe Stock

Do sosu dorzucić można również marynowane grzybki lub podsmażone pieczarki. Rybę po cygańsku podaj podobnie jak tę po grecku, najlepiej z pieczywem. To hit na Wigilię, którym zachwycisz wszystkich miłośników ryb.

Składniki:

  • 1 kg filetów z białej ryby (np. mintaj, dorsz, morszczuk),
  • 3 duże cebule,
  • 1 słoik marynowanej papryki,
  • mąka kukurydziana.

Sos:

  • pół szklanki wody,
  • pół szklanki oleju,
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki octu,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.


Sposób przygotowania:

  1. Rybę pokrój w mniejsze kawałki, dopraw solą oraz pieprzem i obtocz w mące kukurydzianej. Usmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  2. Odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  3. Do garnka wlej wodę, ocet oraz olej. Dodaj przecier, ketchup oraz przyprawy i zagotuj.
  4. Paprykę marynowaną pokrój w paski lub w kostkę i dodaj do marynaty.
  5. Cebulę pokrój w pióra lub drobną kostkę, sparz i dorzuć do sosu. Gotuj przez chwilę.
  6. W głębokim naczyniu ułóż warstwę usmażonej ryby, połowę sosu, znów rybę i zalej pozostałym sosem.
  7. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Gdy smaki się przegryzą, ryba po cygańsku jest już gotowa. Świetnie sprawdzi się na Wigilię lub imprezę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej