Podaj zupę koperkową ze starodawnym dodatkiem. Będzie smakowała jak u babci

Zupa koperkowa to smak lata i wakacji u babci. Zebrany prosto z ogródka koperek ma niesamowity aromat, który warto wykorzystać nie tylko do okraszenia ziemniaków. Prosty dodatek sprawi, że zupa będzie sycąca i przeniesie wspomnieniami do kuchni dawnych lat.

Zupa koperkowa - PysznościZupa koperkowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zupa koperkowa uraduje nie tylko dorosłych, ale również dzieci. Jest delikatna, ale przy tym pełna naturalnego smaku ziół i przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Zupa koperkowa z zacierką - jak zrobić?

Zupa koperkowa to smak wiosny i lata. Koperek, który rośnie jak chwast, jest niezwykle aromatyczny i dodaje potrawie wyjątkowego smaku. Zupa koperkowa jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa, idealna na wiosnę, kiedy ogród obfituje w świeże warzywa.

Zupa koperkowa - Pyszności
Zupa koperkowa - Pyszności © Adobe Stock

Jej przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje naprawdę mało czasu. Zupa koperkowa może być podawana w wersji warzywnej, z klopsikami lub z dodatkiem makaronu. Ja stawiam jednak na zupełnie inny dodatek - zacierkę.

Składniki:

  • 1 litr bulionu,
  • spory pęczek koperku,
  • 3 ziemniaki,
  • 3 marchewki,
  • cebulę dymkę ze szczypiorkiem,
  • 2 łyżki masła lub oliwy,
  • 4 łyżki śmietanki kremówki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, marchewki w plastry, a cebulę dymkę ze szczypiorkiem posiekaj.
  2. W garnku rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, wrzuć cebulę dymkę i podsmażaj chwilę, aż się zeszkli.
  3. Dodaj pokrojone ziemniaki oraz marchewki i podsmaż całość.
  4. Zalej całość bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  5. Dodaj posiekany koperek oraz szczypiorek.
  6. Odlej chochlę wywaru, dodaj do niej śmietankę i dokładnie wymieszaj, następnie wlej płyn z powrotem do garnka – dzięki temu zabielona zupa nie będzie miała grudek.
  7. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
koperek
koperek © Getty Images, | Aleksandr Stepanov

Przepis na zacierkę

Zacierki to małe kluseczki, które doskonale współgrają z zupą koperkową. Przyrządzenie zacierek jest bardzo proste.

Składniki:

  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok. 5 łyżek mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski, usypując z niej niewielki kopiec i dodaj sól.
  2. Zrób wgłębienie na wierzchołku kopca i wbij jajko.
  3. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i ugniataj rękami, aż powstanie gładkie, dość twarde ciasto.
  4. Formuj drobne kluseczki, zacierając kawałeczki ciasta między kciukiem a palcem serdecznym.
  5. Zagotuj wodę i osól ją, następnie wrzuć do niej zacierki. Gotuj je aż do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Kiedy zupa koperkowa oraz zacierki są gotowe, połącz je, aby uzyskać pełnię smaku. Podaj zupę gorącą, dekorując dodatkowo świeżym koperkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości