Podaj zupę koperkową ze starodawnym dodatkiem. Będzie smakowała jak u babci
Zupa koperkowa to smak lata i wakacji u babci. Zebrany prosto z ogródka koperek ma niesamowity aromat, który warto wykorzystać nie tylko do okraszenia ziemniaków. Prosty dodatek sprawi, że zupa będzie sycąca i przeniesie wspomnieniami do kuchni dawnych lat.
11.07.2024 12:42
Zupa koperkowa uraduje nie tylko dorosłych, ale również dzieci. Jest delikatna, ale przy tym pełna naturalnego smaku ziół i przypraw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa koperkowa z zacierką - jak zrobić?
Zupa koperkowa to smak wiosny i lata. Koperek, który rośnie jak chwast, jest niezwykle aromatyczny i dodaje potrawie wyjątkowego smaku. Zupa koperkowa jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa, idealna na wiosnę, kiedy ogród obfituje w świeże warzywa.
Jej przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje naprawdę mało czasu. Zupa koperkowa może być podawana w wersji warzywnej, z klopsikami lub z dodatkiem makaronu. Ja stawiam jednak na zupełnie inny dodatek - zacierkę.
Składniki:
- 1 litr bulionu,
- spory pęczek koperku,
- 3 ziemniaki,
- 3 marchewki,
- cebulę dymkę ze szczypiorkiem,
- 2 łyżki masła lub oliwy,
- 4 łyżki śmietanki kremówki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, marchewki w plastry, a cebulę dymkę ze szczypiorkiem posiekaj.
- W garnku rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, wrzuć cebulę dymkę i podsmażaj chwilę, aż się zeszkli.
- Dodaj pokrojone ziemniaki oraz marchewki i podsmaż całość.
- Zalej całość bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj posiekany koperek oraz szczypiorek.
- Odlej chochlę wywaru, dodaj do niej śmietankę i dokładnie wymieszaj, następnie wlej płyn z powrotem do garnka – dzięki temu zabielona zupa nie będzie miała grudek.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Przepis na zacierkę
Zacierki to małe kluseczki, które doskonale współgrają z zupą koperkową. Przyrządzenie zacierek jest bardzo proste.
Składniki:
- 1 jajko
- szczypta soli
- ok. 5 łyżek mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę do miski, usypując z niej niewielki kopiec i dodaj sól.
- Zrób wgłębienie na wierzchołku kopca i wbij jajko.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i ugniataj rękami, aż powstanie gładkie, dość twarde ciasto.
- Formuj drobne kluseczki, zacierając kawałeczki ciasta między kciukiem a palcem serdecznym.
- Zagotuj wodę i osól ją, następnie wrzuć do niej zacierki. Gotuj je aż do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Kiedy zupa koperkowa oraz zacierki są gotowe, połącz je, aby uzyskać pełnię smaku. Podaj zupę gorącą, dekorując dodatkowo świeżym koperkiem. Smacznego!