WAŻNE
TERAZ

Tylko w WP: Ministra o nowych uprawnieniach inspekcji pracy

Podaję do żurku zamiast jajek i kiełbasy. Nawet dzieci zjadają po 6 sztuk

Wielkanocne śniadanie rozpoczyna się w wielu domach od talerza gorącego żurku. W moim domu trafiają do niego kuleczki, które wygryzły gotowane na twardo jajka i białą kiełbasę.

Klopsiki do żurkuKlopsiki do żurku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wśród dodatków do żurku dominuje biała kiełbasa i jajko. W moim domu wygryzły je pyszne pulpeciki jajeczne w lekko chrupiącej panierce. Zajadają się nimi nawet najmniejsi goście przy stole. Jak wiadomo, dziecięce podniebienia ciężko zadowolić, więc prośby o dokładkę ze strony najmłodszych członków rodziny cieszą się mocniej. U nas rozchodzą się jak ciepłe bułeczki, a mały rekordzista pochłonął ich aż sześć. W tym roku już pojawili się pierwsi ochotnicy do pobicia tego rekordu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Klopsiki jajeczne do żurku

Żurek to tradycyjna polska zupa, która gości na naszych stołach nie tylko od święta, chociaż Wielkanoc zdecydowanie upływa pod jej smakiem. Zamiast jednak dorzucać do żurku jajko na twardo czy białą kiełbaskę, postaw na pewną innowację. Klopsiki jajeczne to pyszna i oryginalna alternatywa, która z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie, nawet najmłodszym niejadkom.

Klopsiki jajeczne do żurku
Klopsiki jajeczne do żurku © Adobe Stock

Małe, złociste kuleczki pięknie prezentują się w zupie, od razu przyciągając wzrok gości. Na dodatek możesz zaserwować je nawet wtedy, gdy przygotowujesz wegetariański żurek bez mięsa. Trzeba ich pilnować, bo znikają z talerzy jeszcze zanim nalejesz zupę.

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 surowe jajko,
  • bułka tarta,
  • szczypiorek,
  • pół kajzerki,
  • pół szklanki mleka do namoczenia kajzerki,
  • sól i pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane na twardo jajka przepuść przez maszynkę lub drobno posiekaj.
  2. Kajzerkę (lub inną pszenną bułkę) namocz w mleku, odciśnij i dodaj do jajek.
  3. Dorzuć posiekany szczypiorek, wbij surowe jajko i wsyp ok. 1 łyżkę tartej bułki.
  4. Dokładnie wymieszaj masę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli jest za rzadka, możesz dodać więcej bułki tartej. Gdy za gęsta, podlej ją odrobiną mleka, na przykład tego z moczenia kajzerki.
  5. Z masy uformuj małe kuleczki.
  6. Obtocz klopsiki w bułce tartej.
  7. Na rozgrzanym oleju usmaż klopsiki z każdej strony, aż się zrumienią.

Klopsiki jajeczne dodaj do żurku tuż przed podaniem. Całość możesz dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟