Podaję do żurku zamiast jajek i kiełbasy. Nawet dzieci zjadają po 6 sztuk

Wielkanocne śniadanie rozpoczyna się w wielu domach od talerza gorącego żurku. W moim domu trafiają do niego kuleczki, które wygryzły gotowane na twardo jajka i białą kiełbasę.

Klopsiki do żurkuKlopsiki do żurku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wśród dodatków do żurku dominuje biała kiełbasa i jajko. W moim domu wygryzły je pyszne pulpeciki jajeczne w lekko chrupiącej panierce. Zajadają się nimi nawet najmniejsi goście przy stole. Jak wiadomo, dziecięce podniebienia ciężko zadowolić, więc prośby o dokładkę ze strony najmłodszych członków rodziny cieszą się mocniej. U nas rozchodzą się jak ciepłe bułeczki, a mały rekordzista pochłonął ich aż sześć. W tym roku już pojawili się pierwsi ochotnicy do pobicia tego rekordu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Klopsiki jajeczne do żurku

Żurek to tradycyjna polska zupa, która gości na naszych stołach nie tylko od święta, chociaż Wielkanoc zdecydowanie upływa pod jej smakiem. Zamiast jednak dorzucać do żurku jajko na twardo czy białą kiełbaskę, postaw na pewną innowację. Klopsiki jajeczne to pyszna i oryginalna alternatywa, która z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie, nawet najmłodszym niejadkom.

Klopsiki jajeczne do żurku
Klopsiki jajeczne do żurku © Adobe Stock

Małe, złociste kuleczki pięknie prezentują się w zupie, od razu przyciągając wzrok gości. Na dodatek możesz zaserwować je nawet wtedy, gdy przygotowujesz wegetariański żurek bez mięsa. Trzeba ich pilnować, bo znikają z talerzy jeszcze zanim nalejesz zupę.

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 surowe jajko,
  • bułka tarta,
  • szczypiorek,
  • pół kajzerki,
  • pół szklanki mleka do namoczenia kajzerki,
  • sól i pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane na twardo jajka przepuść przez maszynkę lub drobno posiekaj.
  2. Kajzerkę (lub inną pszenną bułkę) namocz w mleku, odciśnij i dodaj do jajek.
  3. Dorzuć posiekany szczypiorek, wbij surowe jajko i wsyp ok. 1 łyżkę tartej bułki.
  4. Dokładnie wymieszaj masę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli jest za rzadka, możesz dodać więcej bułki tartej. Gdy za gęsta, podlej ją odrobiną mleka, na przykład tego z moczenia kajzerki.
  5. Z masy uformuj małe kuleczki.
  6. Obtocz klopsiki w bułce tartej.
  7. Na rozgrzanym oleju usmaż klopsiki z każdej strony, aż się zrumienią.

Klopsiki jajeczne dodaj do żurku tuż przed podaniem. Całość możesz dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki wybieram te. Są jeszcze zwykłe niż te z różą
Gdy mam ochotę na pączki wybieram te. Są jeszcze zwykłe niż te z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu