Podaję do żurku zamiast jajek i kiełbasy. Nawet dzieci zjadają po 6 sztuk
Wielkanocne śniadanie rozpoczyna się w wielu domach od talerza gorącego żurku. W moim domu trafiają do niego kuleczki, które wygryzły gotowane na twardo jajka i białą kiełbasę.
Wśród dodatków do żurku dominuje biała kiełbasa i jajko. W moim domu wygryzły je pyszne pulpeciki jajeczne w lekko chrupiącej panierce. Zajadają się nimi nawet najmniejsi goście przy stole. Jak wiadomo, dziecięce podniebienia ciężko zadowolić, więc prośby o dokładkę ze strony najmłodszych członków rodziny cieszą się mocniej. U nas rozchodzą się jak ciepłe bułeczki, a mały rekordzista pochłonął ich aż sześć. W tym roku już pojawili się pierwsi ochotnicy do pobicia tego rekordu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni
Klopsiki jajeczne do żurku
Żurek to tradycyjna polska zupa, która gości na naszych stołach nie tylko od święta, chociaż Wielkanoc zdecydowanie upływa pod jej smakiem. Zamiast jednak dorzucać do żurku jajko na twardo czy białą kiełbaskę, postaw na pewną innowację. Klopsiki jajeczne to pyszna i oryginalna alternatywa, która z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie, nawet najmłodszym niejadkom.
Małe, złociste kuleczki pięknie prezentują się w zupie, od razu przyciągając wzrok gości. Na dodatek możesz zaserwować je nawet wtedy, gdy przygotowujesz wegetariański żurek bez mięsa. Trzeba ich pilnować, bo znikają z talerzy jeszcze zanim nalejesz zupę.
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 1 surowe jajko,
- bułka tarta,
- szczypiorek,
- pół kajzerki,
- pół szklanki mleka do namoczenia kajzerki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane na twardo jajka przepuść przez maszynkę lub drobno posiekaj.
- Kajzerkę (lub inną pszenną bułkę) namocz w mleku, odciśnij i dodaj do jajek.
- Dorzuć posiekany szczypiorek, wbij surowe jajko i wsyp ok. 1 łyżkę tartej bułki.
- Dokładnie wymieszaj masę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli jest za rzadka, możesz dodać więcej bułki tartej. Gdy za gęsta, podlej ją odrobiną mleka, na przykład tego z moczenia kajzerki.
- Z masy uformuj małe kuleczki.
- Obtocz klopsiki w bułce tartej.
- Na rozgrzanym oleju usmaż klopsiki z każdej strony, aż się zrumienią.
Klopsiki jajeczne dodaj do żurku tuż przed podaniem. Całość możesz dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki. Smacznego!