Podarte gacie to przysmak Chorwatów. Zajadają się nimi przez cały Adwent

W Chorwacji przedświąteczny czas ma swój wyjątkowy smak – to czas na "podarte gacie" (chorw. poderane gaće). Choć nazwa może brzmieć nietypowo, to adwentowy przysmak, który od pokoleń cieszy się popularnością. Te puszyste kawałki ciasta smażone na złoto są ulubioną przekąską Chorwatów, zwłaszcza w okresie przygotowań do świąt.

Chorwackie racuchyPodarte gacie - chorwacki przysmak adwentowy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Evelyn Johnson

Chorwackie "podarte gacie" to smażone ciasto, które przypomina nieco nasze racuchy lub faworki. Słodkie, puszyste i lekko chrupiące – są doskonałe na zimowe wieczory. Podawane na ciepło, często z cukrem pudrem, stają się idealną słodką przekąską na czas Adwentu. Ich nazwa nawiązuje do charakterystycznego wyglądu ciasta, które w trakcie smażenia może lekko się rozrywać, tworząc "poszarpane" brzegi.

Czym są podarte gacie?

"Podarte gacie" to coś więcej niż tylko przysmak – to część adwentowej tradycji Chorwacji, która przynosi ciepło i słodycz w zimowe dni. Dzięki drożdżom ciasto jest lekkie i puszyste, a ich smak idealnie łączy się z cukrem pudrem lub innymi dodatkami, jak miód czy dżem. To doskonały sposób na poznanie chorwackiej kuchni i poczucie przedświątecznego klimatu.

Przepis na podarte gacie

Podarte gacie to chorwacki przysmak, który warto wypróbować, zwłaszcza w okresie świątecznym. Prosty w przygotowaniu i pełen smaku, przenosi nas w klimat chorwackich domów, gdzie jest uwielbiany przez dorosłych i dzieci.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych drożdży),
  • 1 łyżka oleju,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. W dużej misce rozpuszczam drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Pozostawiam na 10 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.
  2. Do zaczynu dodaję mąkę, jajko, sól, olej i resztę mleka.
  3. Zagniatam ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, a następnie odstawiam je na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowuję na grubość około 1 cm i kroję na prostokąty.
  5. Każdy kawałek lekko nacinam na środku, tworząc charakterystyczny "rozdarcie".
  6. W głębokim garnku rozgrzewam olej i smażę kawałki ciasta na złoty kolor z obu stron.
  7. Po usmażeniu odsączam je na papierowym ręczniku i posypuję cukrem pudrem.

Dodatkowe wskazówki:

  • aby uzyskać bardziej intensywny smak, możesz dodać do ciasta odrobinę wanilii lub skórki z cytryny,
  • podarte gacie smakują doskonale również z domowym dżemem lub miodem, co jest popularnym dodatkiem w Chorwacji.
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier