Podarte gacie to przysmak Chorwatów. Zajadają się nimi przez cały Adwent

W Chorwacji przedświąteczny czas ma swój wyjątkowy smak – to czas na "podarte gacie" (chorw. poderane gaće). Choć nazwa może brzmieć nietypowo, to adwentowy przysmak, który od pokoleń cieszy się popularnością. Te puszyste kawałki ciasta smażone na złoto są ulubioną przekąską Chorwatów, zwłaszcza w okresie przygotowań do świąt.

Chorwackie racuchyPodarte gacie - chorwacki przysmak adwentowy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Evelyn Johnson

Chorwackie "podarte gacie" to smażone ciasto, które przypomina nieco nasze racuchy lub faworki. Słodkie, puszyste i lekko chrupiące – są doskonałe na zimowe wieczory. Podawane na ciepło, często z cukrem pudrem, stają się idealną słodką przekąską na czas Adwentu. Ich nazwa nawiązuje do charakterystycznego wyglądu ciasta, które w trakcie smażenia może lekko się rozrywać, tworząc "poszarpane" brzegi.

Czym są podarte gacie?

"Podarte gacie" to coś więcej niż tylko przysmak – to część adwentowej tradycji Chorwacji, która przynosi ciepło i słodycz w zimowe dni. Dzięki drożdżom ciasto jest lekkie i puszyste, a ich smak idealnie łączy się z cukrem pudrem lub innymi dodatkami, jak miód czy dżem. To doskonały sposób na poznanie chorwackiej kuchni i poczucie przedświątecznego klimatu.

Przepis na podarte gacie

Podarte gacie to chorwacki przysmak, który warto wypróbować, zwłaszcza w okresie świątecznym. Prosty w przygotowaniu i pełen smaku, przenosi nas w klimat chorwackich domów, gdzie jest uwielbiany przez dorosłych i dzieci.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych drożdży),
  • 1 łyżka oleju,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. W dużej misce rozpuszczam drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Pozostawiam na 10 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.
  2. Do zaczynu dodaję mąkę, jajko, sól, olej i resztę mleka.
  3. Zagniatam ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, a następnie odstawiam je na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowuję na grubość około 1 cm i kroję na prostokąty.
  5. Każdy kawałek lekko nacinam na środku, tworząc charakterystyczny "rozdarcie".
  6. W głębokim garnku rozgrzewam olej i smażę kawałki ciasta na złoty kolor z obu stron.
  7. Po usmażeniu odsączam je na papierowym ręczniku i posypuję cukrem pudrem.

Dodatkowe wskazówki:

  • aby uzyskać bardziej intensywny smak, możesz dodać do ciasta odrobinę wanilii lub skórki z cytryny,
  • podarte gacie smakują doskonale również z domowym dżemem lub miodem, co jest popularnym dodatkiem w Chorwacji.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟