Nie ma lepszego sposobu na faworki. Zrób tak ciasto, wyjdą kruchutkie

Faworki to słodki przysmak, którego nie może zabraknąć w tłusty czwartek. Przyjemnie chrupiące ciasteczka, otulone kołderką z cukru pudru będą smakowały jeszcze lepiej, gdy przygotujesz je w ten sposób. Ciasto będzie kruche jak nigdy wcześniej.

Faworki - PysznościFaworki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | muzzyco
Ewa Malinowska

W dawnej Polsce faworki były tradycyjnym ciastem karnawałowym, symbolizującym bogactwo i dostatek. Nie może ich zatem zabraknąć w tłusty czwartek, czyli dzień rozpoczynający ostatnie chwile karnawału. W niektórych regionach Polski faworki nazywane są chrustem, chruścikami lub kreplami, ale podstawa jest zawsze taka sama - pyszne, kruche ciasto. Z tym przepisem wyjdą po prostu idealne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Jak zrobić idealne faworki?

Sekret idealnie kruchych faworków tkwi w perfekcyjnym przygotowaniu ciasta. Wymaga ono solidnego wygniecenia, by odpowiednio je napowietrzyć – tu pomocny okaże się wałek do ciasta. Do smażenia najlepiej użyć dobrego smalcu lub oleju, a do ciasta warto dodać odrobinę alkoholu, który zapobiegnie wchłanianiu tłuszczu.

Faworki
Faworki © Adobe Stock

Faworki - sprawdzony przepis

Z podanych proporcji wyjdzie około 60 faworków. Jeśli myślisz, że to dużo, nie martw się. Są tak smaczne, że znikną do ostatniego okruszka.

Składniki:

  • 320 g szklanki mąki pszennej,
  •  4 żółtka w temperaturze pokojowej,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 5 łyżek gęstej śmietany homogenizowanej 12 lub 18 proc.,
  • 2 łyżeczki spirytusu,
  • szczypta soli,
  • 1,5 kg smalcu lub 2 litry oleju do smażenia.
Idealne faworki nie są tłuste, lecz kruche i delikatne.
Idealne faworki nie są tłuste, lecz kruche i delikatne. © 123RF

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę i uformuj kopczyk.
  2. Wbij żółtka do dołka w środku, a następnie dodaj cukier puder, śmietanę, sól i spirytus.
  3. Zagarniaj mąkę do środka i mieszaj składniki. Połącz je w kulę, a następnie wyrabiaj na jednolite ciasto przez około 5 minut (ciasto będzie dość zwarte i sztywne).
  4. Wałkuj ciasto, a następnie składaj je na pół i znów rozwałkowuj (powtarzaj przez około 10-15 minut). W międzyczasie tłucz ciasto wałkiem, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.
  5. Podziel ciasto na 2 części i kolejno rozwałkuj na jak najcieńsze placki. Resztę ciasta trzymaj zawiniętą w folię spożywczą, aby nie wysychało.
  6. Nożem lub radełkiem wycinaj z ciasta paski szerokie na około 3 cm, a następnie krój je na krótsze kawałki o długości około 10 cm, ścięte na ukos na końcach.
  7. W środku każdego paska zrób nacięcie, przez które przełóż jeden koniec ciasta. Złap za końce i delikatnie potrząśnij, aby faworek miał ładny kształt. Odkładaj na bok.
  8. Rozgrzej olej lub smalec w szerokim garnku i wkładaj do niego po kilka faworków jednocześnie (szybko urosną i pokryją się pęcherzami powietrza).
  9. Smaż na złoty kolor, po około 30-60 sekund z każdej strony.
  10. Wyławiaj faworki łyżką cedzakową i układaj na ręcznikach papierowych. Posyp cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej