Nie ma lepszego sposobu na faworki. Zrób tak ciasto, wyjdą kruchutkie
Faworki to słodki przysmak, którego nie może zabraknąć w tłusty czwartek. Przyjemnie chrupiące ciasteczka, otulone kołderką z cukru pudru będą smakowały jeszcze lepiej, gdy przygotujesz je w ten sposób. Ciasto będzie kruche jak nigdy wcześniej.
07.02.2024 | aktual.: 07.02.2024 09:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W dawnej Polsce faworki były tradycyjnym ciastem karnawałowym, symbolizującym bogactwo i dostatek. Nie może ich zatem zabraknąć w tłusty czwartek, czyli dzień rozpoczynający ostatnie chwile karnawału. W niektórych regionach Polski faworki nazywane są chrustem, chruścikami lub kreplami, ale podstawa jest zawsze taka sama - pyszne, kruche ciasto. Z tym przepisem wyjdą po prostu idealne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić idealne faworki?
Sekret idealnie kruchych faworków tkwi w perfekcyjnym przygotowaniu ciasta. Wymaga ono solidnego wygniecenia, by odpowiednio je napowietrzyć – tu pomocny okaże się wałek do ciasta. Do smażenia najlepiej użyć dobrego smalcu lub oleju, a do ciasta warto dodać odrobinę alkoholu, który zapobiegnie wchłanianiu tłuszczu.
Faworki - sprawdzony przepis
Z podanych proporcji wyjdzie około 60 faworków. Jeśli myślisz, że to dużo, nie martw się. Są tak smaczne, że znikną do ostatniego okruszka.
Składniki:
- 320 g szklanki mąki pszennej,
- 4 żółtka w temperaturze pokojowej,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 5 łyżek gęstej śmietany homogenizowanej 12 lub 18 proc.,
- 2 łyżeczki spirytusu,
- szczypta soli,
- 1,5 kg smalcu lub 2 litry oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę na stolnicę i uformuj kopczyk.
- Wbij żółtka do dołka w środku, a następnie dodaj cukier puder, śmietanę, sól i spirytus.
- Zagarniaj mąkę do środka i mieszaj składniki. Połącz je w kulę, a następnie wyrabiaj na jednolite ciasto przez około 5 minut (ciasto będzie dość zwarte i sztywne).
- Wałkuj ciasto, a następnie składaj je na pół i znów rozwałkowuj (powtarzaj przez około 10-15 minut). W międzyczasie tłucz ciasto wałkiem, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.
- Podziel ciasto na 2 części i kolejno rozwałkuj na jak najcieńsze placki. Resztę ciasta trzymaj zawiniętą w folię spożywczą, aby nie wysychało.
- Nożem lub radełkiem wycinaj z ciasta paski szerokie na około 3 cm, a następnie krój je na krótsze kawałki o długości około 10 cm, ścięte na ukos na końcach.
- W środku każdego paska zrób nacięcie, przez które przełóż jeden koniec ciasta. Złap za końce i delikatnie potrząśnij, aby faworek miał ładny kształt. Odkładaj na bok.
- Rozgrzej olej lub smalec w szerokim garnku i wkładaj do niego po kilka faworków jednocześnie (szybko urosną i pokryją się pęcherzami powietrza).
- Smaż na złoty kolor, po około 30-60 sekund z każdej strony.
- Wyławiaj faworki łyżką cedzakową i układaj na ręcznikach papierowych. Posyp cukrem pudrem.