Faworki bez grama tłuszczu są hitem karnawału. Zrobisz je z dwóch składników

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a ty wciąż nie masz pomysłu na dietetyczne faworki? Nie martw się, mamy dla ciebie idealny przepis! Twoja rodzina się w nich zakocha.

Faworki bez grama tłuszczu są hitem karnawału. Zrobisz je z dwóch składnikówFaworki bez grama tłuszczu są hitem karnawału. Zrobisz je z dwóch składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Karnawał to czas, gdy polskie stoły uginają się od tradycyjnych, tłustych faworków. Jednak dla tych, którzy zwracają uwagę na linię, istnieje sposób na cieszenie się smakiem tego wyjątkowego przysmaku bez wyrzutów sumienia. Przedstawiamy szybki przepis na faworki, które nie tylko robi się błyskawicznie, ale są także bez grama tłuszczu. Zaskocz swoje podniebienie i pozostań w zgodzie z postanowieniami noworocznymi!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mega zakręcone ciasto w dwóch kolorach. Jest tak dobre, że znika do ostatniego okruszka

Faworki bez smażenia - nowa wizja tradycji

Słodki karnawał bez faworków to jak święta bez pierników. To właśnie te chrupiące, słodkie ciastka są jednym z symboli tego wyjątkowego czasu. Niestety, tradycyjne faworki są bardzo tłuste i kaloryczne, dlatego osoby na diecie lub wegetarianie często rezygnują z ich jedzenia.

Jednak nie musi tak być! Istnieje prosty przepis na faworki bez grama tłuszczu, które są równie pyszne, co tradycyjne. Wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować te pyszne ciastka.

Faworki bez grama tłuszczu - przepis

Do przygotowania tych wyjątkowych faworków potrzebujesz jedynie trzech składników: rolki ciasta francuskiego, jajek i cukru pudru.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego,
  • 2 jajka,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Rozwiń ciasto francuskie.
  2. Pokrój ciasto na prostokąty o wymiarach około 10 x 15 cm.
  3. Każdy prostokąt zwiń w rulon, zaczynając od dłuższego boku.
  4. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek.
  6. Żółtka wymieszaj i posmaruj nimi każde ciastko.
  7. Obsyp ciastka cukrem pudrem.
  8. Piecz faworki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.

Faworki bez tłuszczu to nie tylko alternatywa dla tych na diecie. To również propozycja dla tych, którzy pragną zachować smak tradycji, unikając nadmiaru kalorii. Spróbuj tego prostego przepisu i podziel się zdrową, karnawałową radością z bliskimi.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej