Chorują 3 miliony Polaków. Lekarze radzą, by sięgnąć po niepozorny owoc

Cukrzyca to coraz powszechniejszy problem. Szacuje się, że w Polsce na tę chorobę cierpi już ponad 3 miliony ludzi. Na szczęście natura oferuje nam proste i naturalne sposoby na walkę z cukrzycą. Jednym z nich jest morwa biała, niepozorny owoc o niezwykłych właściwościach.

biała morwaChorują 3 miliony Polaków. Lekarze radzą, by sięgnąć po niepozorny owoc
Źródło zdjęć: © Getty Images | magical_light
Marcin Michałowski

Morwa biała od dawna była wykorzystywana w medycynie naturalnej. Teraz również lekarze dostrzegają jej potencjał w terapii cukrzycy. Badania wykazują, że ekstrakt z liści morwy białej może pomóc w regulacji poziomu glukozy we krwi, co czyni go cennym składnikiem suplementów diety stosowanych w leczeniu zaburzeń gospodarki węglowodanowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialna sałatka à la pomidor. Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem

Morwa biała - naturalny sposób na obniżenie poziomu cukru

Morwa biała zawiera kwercetynę - bioaktywny związek o silnych właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Kwercetyna chroni układ nerwowy i wspomaga regulację poziomu cukru we krwi.

Oprócz kwercetyny, liście morwy białej bogate są w alkaloidy, które spowalniają wchłanianie węglowodanów i glukozy z przewodu pokarmowego. To z kolei pomaga w kontrolowaniu masy ciała i ułatwia odchudzanie.

Jak stosować morwę białą w cukrzycy?

Najprostszym sposobem na wykorzystanie leczniczych właściwości morwy białej jest przygotowanie naparu z suszonych liści. Wystarczy zalać łyżeczkę liści gorącą wodą i parzyć pod przykryciem przez 5 minut. Napar należy pić raz dziennie, najlepiej na pół godziny przed posiłkiem.

Morwa biała - nie tylko na cukrzycę

Morwa biała posiada wiele innych właściwości zdrowotnych. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga trawienie i wzmacnia odporność organizmu. Owoce morwy białej są bogate w witaminy i minerały, a także błonnik, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania jelit.

To niepozorny owoc o ogromnym potencjale zdrowotnym. Jego właściwości mogą pomóc wielu osobom w kontrolowaniu cukrzycy i poprawie ogólnego stanu zdrowia. Dlatego warto włączyć ten naturalny składnik do codziennej diety i cieszyć się korzyściami, jakie przynosi dla organizmu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej