PoradyChorują 3 miliony Polaków. Lekarze radzą, by sięgnąć po niepozorny owoc

Chorują 3 miliony Polaków. Lekarze radzą, by sięgnąć po niepozorny owoc

Chorują 3 miliony Polaków. Lekarze radzą, by sięgnąć po niepozorny owoc
Chorują 3 miliony Polaków. Lekarze radzą, by sięgnąć po niepozorny owoc
Źródło zdjęć: © Getty Images | magical_light
07.02.2024 07:33

Cukrzyca to coraz powszechniejszy problem. Szacuje się, że w Polsce na tę chorobę cierpi już ponad 3 miliony ludzi. Na szczęście natura oferuje nam proste i naturalne sposoby na walkę z cukrzycą. Jednym z nich jest morwa biała, niepozorny owoc o niezwykłych właściwościach.

Morwa biała od dawna była wykorzystywana w medycynie naturalnej. Teraz również lekarze dostrzegają jej potencjał w terapii cukrzycy. Badania wykazują, że ekstrakt z liści morwy białej może pomóc w regulacji poziomu glukozy we krwi, co czyni go cennym składnikiem suplementów diety stosowanych w leczeniu zaburzeń gospodarki węglowodanowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Morwa biała - naturalny sposób na obniżenie poziomu cukru

Morwa biała zawiera kwercetynę - bioaktywny związek o silnych właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Kwercetyna chroni układ nerwowy i wspomaga regulację poziomu cukru we krwi.

Oprócz kwercetyny, liście morwy białej bogate są w alkaloidy, które spowalniają wchłanianie węglowodanów i glukozy z przewodu pokarmowego. To z kolei pomaga w kontrolowaniu masy ciała i ułatwia odchudzanie.

Jak stosować morwę białą w cukrzycy?

Najprostszym sposobem na wykorzystanie leczniczych właściwości morwy białej jest przygotowanie naparu z suszonych liści. Wystarczy zalać łyżeczkę liści gorącą wodą i parzyć pod przykryciem przez 5 minut. Napar należy pić raz dziennie, najlepiej na pół godziny przed posiłkiem.

Morwa biała - nie tylko na cukrzycę

Morwa biała posiada wiele innych właściwości zdrowotnych. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga trawienie i wzmacnia odporność organizmu. Owoce morwy białej są bogate w witaminy i minerały, a także błonnik, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania jelit.

To niepozorny owoc o ogromnym potencjale zdrowotnym. Jego właściwości mogą pomóc wielu osobom w kontrolowaniu cukrzycy i poprawie ogólnego stanu zdrowia. Dlatego warto włączyć ten naturalny składnik do codziennej diety i cieszyć się korzyściami, jakie przynosi dla organizmu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także