Pij łyżeczkę codziennie. Zwalcza pasożyty i wspomaga wątrobę

Olej z czarnuszki powinien gościć w naszym menu przez cały rok, nie tylko zimą. Jego prozdrowotne właściwości bywają bowiem zbawienne dla naszego organizmu i oddziałują na wiele schorzeń oraz dolegliwości, z którymi borykamy się na co dzień. Zima i początek wiosny to z kolei dobry czas, aby się wzmocnić. Kuracja olejem z czarnuszki przyniesie nam mnóstwo korzyści. Podpowiadamy, jak włączyć olej z czarnuszki do codziennej rutyny.

Olej z czarnuszkiOlej z czarnuszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | wertinio

Czarnuszka siewna – niepozorna roślina o właściwościach leczniczych

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) to roślina znana od wieków, z powodzeniem wykorzystywana już w starożytności, a wyraźnie obecna w niemal każdej medycynie ludowej sprzed lat. Dzisiaj to, co doceniali w czarnuszce nasi przodkowie, potwierdzone zostało licznymi badaniami naukowymi. Wiemy zatem, że te czarne, gorzko-pikantne w smaku i przypominające nieco mak, nasiona stanowią skarbnicę cennych składników, które wspomagają ludzki organizm w walce z wieloma schorzeniami. Aby skorzystać z tego, co w niej najlepsze, warto sięgnąć po olej z czarnuszki – nierafinowany, tłoczony na zimno, niefiltrowany i nieoczyszczany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pastelowa zupa z czerwonej kapusty wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki

Dobrej jakości olej z czarnuszki będzie zawierał w swoim składzie szereg cennych substancji, w tym:

  • witaminę E, czyli silny przeciwutleniacz
  • fitosterole, które wspierają organizm w budowaniu odporności, blokują wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego, czy też stanowią ważne ogniwo w profilaktyce nowotworowej
  • nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy z grupy omega-6, który reguluje krzepnięcie i ciśnienie krwi oraz wspiera pracę nerek
  • tymochinon, czyli wyjątkowy składnik o właściwościach przeciwzapalnych i bakteriobójczych
  • fenole, terpeny, chinony o właściwościach antywirusowych, antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych

Pamiętajmy, że aby móc skorzystać z tych wszystkich cennych składników zawartych w oleju z czarnuszki, warto sięgać po produkt wysokiej jakości, sprzedawany w ciemnej, szklanej butelce. Olej powinien też być odpowiednio przechowywany, tzn. w lodówce.

Dla kogo olej z czarnuszki to dobre rozwiązanie?

Bogactwo aktywnych, prozdrowotnych składników, jakie znajdziemy w oleju z czarnuszki sprawia, że jest to fantastyczne remedium na szereg dolegliwości i schorzeń. Dodatkowo, włączenie oleju do codziennej rutyny może stanowić doskonały element profilaktyki, na pewno wzmocni organizm i wesprze jego funkcjonowanie. No co pomaga olej z czarnuszki?

  • Na poprawę profilu lipidowego. Jak wskazują wyniki badań, zawarte w oleju z czarnuszki tymochinon, fitosterole oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów.
  • Na poziom cukru we krwi. Olej z czarnuszki poprawia metabolizm glukozy, sprawdzi się zatem w przypadku insulinooporności, cukrzycy oraz otyłości.
  • Na odchudzanie. Badania potwierdziły, że połączenie odpowiedniej diety, aktywności fizycznej i suplementacji w formie oleju z czarnuszki przyspiesza pojawianie się efektów odchudzania. Zaobserwowano w takim zestawieniu wyraźnie szybszy spadek masy ciała.
  • Na alergię. Czarnuszka wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwhistaminowe i antyalergiczne, zwłaszcza w przypadku przewlekłych alergii z towarzyszącym nieżytem nosa.
  • Na wzmocnienie odporności. Olej z czarnuszki podziała wzmacniająco i stymulująco na nasz układ odpornościowy.
  • Na trawienie. Olej z czarnuszki wspomaga trawienie i jest szczególnie pomocny przy wzdęciach.
  • Na pracę wątroby i nerek. Czarnuszka wpłynie pozytywnie również na ochronę oraz funkcjonowanie wątroby i nerek. Jak wskazują badania, wystarczy 12-tygodniowa kuracja olejem z czarnuszki, aby obniżyć poziom enzymów wątrobowych u osób z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Zaobserwowano również złagodzenie lub ustąpienie dolegliwości towarzyszących nefropatii oraz niewydolności nerek.
  • Na redukcję stanów zapalnych. Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
  • Na choroby autoimmunologiczne. Czarnuszka wspomaga pracę tarczycy i jest polecanym rozwiązaniem w jaj stanach zapalnych, np. w chorobie Hashimoto.

Dodatkowo liczne badania wykazały, że olej z czarnuszki może być stosowany w przypadku alergii z objawami astmy (czarnuszka rozszerza oskrzela), w zapaleniu zatok, w reumatoidalnym zapaleniu stawów, w chorobach dróg oddechowych. Warto też wspomnieć o działaniu przeciwpasożytniczym oleju. Z kolei panie z pewnością docenią jego wpływ na regulowanie gospodarki hormonalnej.

Jak stosować olej z czarnuszki?

Standardowo stosujemy olej z czarnuszki w ilości 1 - 2 łyżek dziennie. Jednak ze względu na specyficzny smak oleju, warto rozpocząć kurację od mniejszych ilości, nawet kilku kropel dziennie. Takie dawki rekomendowane są szczególnie małym dzieciom (¼ łyżeczki oleju na dobę w przypadku dzieci powyżej 12. roku życia). Stosowanie oleju powinno trwać od 1 do 3 miesięcy, następnie możemy zrobić przerwę lub włączyć olej na stałe do swojej rutyny.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej