Pij łyżeczkę codziennie. Zwalcza pasożyty i wspomaga wątrobę
04.02.2024 12:50, aktual.: 04.02.2024 13:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Olej z czarnuszki powinien gościć w naszym menu przez cały rok, nie tylko zimą. Jego prozdrowotne właściwości bywają bowiem zbawienne dla naszego organizmu i oddziałują na wiele schorzeń oraz dolegliwości, z którymi borykamy się na co dzień. Zima i początek wiosny to z kolei dobry czas, aby się wzmocnić. Kuracja olejem z czarnuszki przyniesie nam mnóstwo korzyści. Podpowiadamy, jak włączyć olej z czarnuszki do codziennej rutyny.
Czarnuszka siewna – niepozorna roślina o właściwościach leczniczych
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) to roślina znana od wieków, z powodzeniem wykorzystywana już w starożytności, a wyraźnie obecna w niemal każdej medycynie ludowej sprzed lat. Dzisiaj to, co doceniali w czarnuszce nasi przodkowie, potwierdzone zostało licznymi badaniami naukowymi. Wiemy zatem, że te czarne, gorzko-pikantne w smaku i przypominające nieco mak, nasiona stanowią skarbnicę cennych składników, które wspomagają ludzki organizm w walce z wieloma schorzeniami. Aby skorzystać z tego, co w niej najlepsze, warto sięgnąć po olej z czarnuszki – nierafinowany, tłoczony na zimno, niefiltrowany i nieoczyszczany.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dobrej jakości olej z czarnuszki będzie zawierał w swoim składzie szereg cennych substancji, w tym:
- witaminę E, czyli silny przeciwutleniacz
- fitosterole, które wspierają organizm w budowaniu odporności, blokują wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego, czy też stanowią ważne ogniwo w profilaktyce nowotworowej
- nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy z grupy omega-6, który reguluje krzepnięcie i ciśnienie krwi oraz wspiera pracę nerek
- tymochinon, czyli wyjątkowy składnik o właściwościach przeciwzapalnych i bakteriobójczych
- fenole, terpeny, chinony o właściwościach antywirusowych, antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych
Pamiętajmy, że aby móc skorzystać z tych wszystkich cennych składników zawartych w oleju z czarnuszki, warto sięgać po produkt wysokiej jakości, sprzedawany w ciemnej, szklanej butelce. Olej powinien też być odpowiednio przechowywany, tzn. w lodówce.
Dla kogo olej z czarnuszki to dobre rozwiązanie?
Bogactwo aktywnych, prozdrowotnych składników, jakie znajdziemy w oleju z czarnuszki sprawia, że jest to fantastyczne remedium na szereg dolegliwości i schorzeń. Dodatkowo, włączenie oleju do codziennej rutyny może stanowić doskonały element profilaktyki, na pewno wzmocni organizm i wesprze jego funkcjonowanie. No co pomaga olej z czarnuszki?
- Na poprawę profilu lipidowego. Jak wskazują wyniki badań, zawarte w oleju z czarnuszki tymochinon, fitosterole oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów.
- Na poziom cukru we krwi. Olej z czarnuszki poprawia metabolizm glukozy, sprawdzi się zatem w przypadku insulinooporności, cukrzycy oraz otyłości.
- Na odchudzanie. Badania potwierdziły, że połączenie odpowiedniej diety, aktywności fizycznej i suplementacji w formie oleju z czarnuszki przyspiesza pojawianie się efektów odchudzania. Zaobserwowano w takim zestawieniu wyraźnie szybszy spadek masy ciała.
- Na alergię. Czarnuszka wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwhistaminowe i antyalergiczne, zwłaszcza w przypadku przewlekłych alergii z towarzyszącym nieżytem nosa.
- Na wzmocnienie odporności. Olej z czarnuszki podziała wzmacniająco i stymulująco na nasz układ odpornościowy.
- Na trawienie. Olej z czarnuszki wspomaga trawienie i jest szczególnie pomocny przy wzdęciach.
- Na pracę wątroby i nerek. Czarnuszka wpłynie pozytywnie również na ochronę oraz funkcjonowanie wątroby i nerek. Jak wskazują badania, wystarczy 12-tygodniowa kuracja olejem z czarnuszki, aby obniżyć poziom enzymów wątrobowych u osób z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Zaobserwowano również złagodzenie lub ustąpienie dolegliwości towarzyszących nefropatii oraz niewydolności nerek.
- Na redukcję stanów zapalnych. Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
- Na choroby autoimmunologiczne. Czarnuszka wspomaga pracę tarczycy i jest polecanym rozwiązaniem w jaj stanach zapalnych, np. w chorobie Hashimoto.
Dodatkowo liczne badania wykazały, że olej z czarnuszki może być stosowany w przypadku alergii z objawami astmy (czarnuszka rozszerza oskrzela), w zapaleniu zatok, w reumatoidalnym zapaleniu stawów, w chorobach dróg oddechowych. Warto też wspomnieć o działaniu przeciwpasożytniczym oleju. Z kolei panie z pewnością docenią jego wpływ na regulowanie gospodarki hormonalnej.
Jak stosować olej z czarnuszki?
Standardowo stosujemy olej z czarnuszki w ilości 1 - 2 łyżek dziennie. Jednak ze względu na specyficzny smak oleju, warto rozpocząć kurację od mniejszych ilości, nawet kilku kropel dziennie. Takie dawki rekomendowane są szczególnie małym dzieciom (¼ łyżeczki oleju na dobę w przypadku dzieci powyżej 12. roku życia). Stosowanie oleju powinno trwać od 1 do 3 miesięcy, następnie możemy zrobić przerwę lub włączyć olej na stałe do swojej rutyny.