Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Kiedy smażysz na patelni pokrojone w kostkę piersi kurczaka, biała piana to częsty widok. Wiele osób twierdzi, że wynika z zawartości hormonów i antybiotyków w mięsie. Sprawdziłam, czy to prawda.
Podczas smażenia kurczaka na patelni często można zauważyć białą pianę, która może budzić obawy i wątpliwości co do jakości mięsa. Jednak rzeczywistość okazuje się bardziej prozaiczna. Podobne zjawisko możesz zaobserwować podczas smażenia frytek, kiedy tłuszcz zaczyna się pienić. Oba te przypadki są wynikiem naturalnych procesów chemicznych, choć nieco różnią się specyfiką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Marynata do skrzydełek na grilla. Olej, przyprawy i 1 dodatkowy produkt zrobią robotę
Piana podczas smażenia to naturalna reakcja chemiczna
Jeśli zauważysz białą pianę na patelni, nie popadaj w panikę. Jej obecność nie oznacza, że mięso jest zepsute albo pełne niepożądanych substancji w postaci hormonów czy antybiotyków. Piana to po prostu ścięte białko, które pod wpływem wysokiej temperatury ulega denaturacji, czyli zmienia swoją strukturę. Podobne zjawisko występuje podczas gotowania wywaru mięsnego, kiedy powstaje szumowina.
Dziwną białą pianę możesz zauważyć również podczas smażenia frytek. Jednak w tym przypadku przyczyna jest zupełnie inna – piana tym razem wynika z wilgoci zawartej w ziemniakach, która w kontakcie z gorącym olejem szybko paruje. Do tworzenia piany mogą przyczyniać się także niewielkie ilości skrobi uwalnianej z ziemniaków oraz drobne cząsteczki powstałe z rozkładu samego oleju. Stary lub przegrzany olej ma większą tendencję do pienienia się, ponieważ jego struktura chemiczna ulega degradacji.
Regulacje w Unii Europejskiej
Nie musisz się obawiać antybiotyków i hormonów w mięsie drobiowym, które kupujesz na terenie Unii Europejskiej. Stosowanie takich substancji w hodowli zwierząt jest zakazane na mocy dyrektywy z 1981 roku, która została doprecyzowana w 2003 roku. W 2006 roku w całej Unii, w tym w Polsce, wszedł w życie zakaz używania antybiotyków i hormonów w celu pobudzania wzrostu i reprodukcji zwierząt hodowlanych (za: ec.europa.eu). Antybiotyki są dozwolone jedynie w wyjątkowych przypadkach i pod ścisłym nadzorem weterynaryjnym.
Wskazówki dotyczące smażenia filetów
Piana, która pojawia się podczas smażenia mięsa, nie jest szkodliwa, jednak warto jej unikać, aby kawałki kurczaka były bardziej rumiane, kruche i po prostu smaczniejsze. Przede wszystkim zadbaj o odpowiedni olej i nigdy nie używaj tłuszczu zlanego z poprzedniego smażenia. Pilnuj też odpowiedniej temperatury na patelni.
Nie tylko zbyt duży ogień może popsuć ci obiad – również zbyt niska temperatura może sporo namieszać. Sprawia, że na patelni powstaje więcej gęstej piany, przez którą kurczak nie chce się rumienić. Mięso, zamiast się smażyć, zaczyna się gotować, w efekcie czego wychodzi pozbawione chrupiącej skórki i zupełnie nieapetyczne w środku.
Zwróć również uwagę na to, aby mięso na patelni miało odpowiednio dużo przestrzeni, dzięki czemu smażenie będzie bardziej efektywne.