Pokazał zepsutego banana pod mikroskopem. "Straszne. Już nigdy więcej nawet nie tknę"

Im bardziej dojrzałe banany, tym więcej korzyści dla naszego zdrowia — przekonują dietetycy. Oczywiście nie zamierzamy się z nimi spierać, ale jednocześnie odradzamy danie się ponieść emocjom i zjedzenie nawet tych bananów, które są już ewidentnie zepsute. Dlaczego? Tu nie wystarczą słowa — musisz jeszcze na własne oczy zobaczyć to, co wykazał mikroskop. 

ObrazekTiktoker pokazał zepsute banany pod mikroskopem - Pyszności; foto: TikTok

Dojrzałe, pokryte brązowymi plamami banany to niewątpliwie skarbnica wartości odżywczych i niezastąpione wsparcie dla ludzkiego organizmu. Według badań to właśnie one zawierają najwięcej antyoksydantów i bioaktywnych fitozwiązków. Ich właściwości antynowotworowe są doceniane zarówno przez dietetyków, jak i lekarzy. I jest tylko jedna uwaga: należy stanowczo oddzielić banany przejrzałe od zepsutych. 

Obrazek
Zepsute banany nie powinny być spożywane - Pyszności; foto: Canva

Jeśli banany wydzielają nieprzyjemny, nienaturalny zapach, natychmiast się ich pozbądź. Kolejnym znakiem ostrzegawczym jest wyciekający z owoców podejrzany płyn. Jeszcze gorszą oznaką jest biegnąca przez miąższ czerwona linia — świadczy bowiem o pojawieniu się w bananach grzybów nigrospora i zarodników pleśni. Mogą się tam czaić również inne paskudztwa, co dosadnie pokazał pewien tiktoker, który postanowił umieścić kawałek zepsutego banana pod mikroskopem. Jedno słowo: OBRZYDLIWE.

Banany pod mikroskopem

O tym, jak ważne jest prawidłowe mycie warzyw i owoców, wiedzą wszyscy. To nie tylko kwestia robactwa, ale również użytych na uprawach pestycydów i innych środków chemicznych. Ponieważ nie zmyjemy ich zwykłą wodą, specjaliści zalecają naprzemienne użycie roztworu kwaśnego i alkalicznego. Ta zasada oczywiście nie dotyczy bananów, ale nie zmienia to faktu, że należy przy nich zachować pewną ostrożność. A już na pewno nie zjadać tych owoców, które są zepsute.

To, co może czaić się we wnętrzu takich bananów, pokazał tiktoker @mir_glazami_microscopa. Zrobił to w bardzo prosty sposób: wyciął kawałek zepsutego miąższu owocu i spojrzał na niego przez mikroskop. To, co tam ujrzał, jest więcej niż drastyczne. Nieznanego pochodzenia mikroskopijne robactwo panoszy się dosłownie wszędzie. Z całą pewnością nie chcesz go zaprosić do swojego żołądka.

Internauci, którzy obejrzeli nagranie tiktokera, wydają się być podobnego zdania. Co więcej, wielu z nich stwierdziło, że od tego momentu już nigdy nie zjedzą żadnego banana. My jednak do tego zachęcamy, bo są to owoce tak samo smaczne, co zdrowe. Pamiętajmy jednak, żeby nie spożywać ich, gdy są zepsute. Ta sama zasada dotyczy przecież każdej innej żywności!

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀