Pokazał zepsutego banana pod mikroskopem. "Straszne. Już nigdy więcej nawet nie tknę"

Im bardziej dojrzałe banany, tym więcej korzyści dla naszego zdrowia — przekonują dietetycy. Oczywiście nie zamierzamy się z nimi spierać, ale jednocześnie odradzamy danie się ponieść emocjom i zjedzenie nawet tych bananów, które są już ewidentnie zepsute. Dlaczego? Tu nie wystarczą słowa — musisz jeszcze na własne oczy zobaczyć to, co wykazał mikroskop. 

ObrazekTiktoker pokazał zepsute banany pod mikroskopem - Pyszności; foto: TikTok

Dojrzałe, pokryte brązowymi plamami banany to niewątpliwie skarbnica wartości odżywczych i niezastąpione wsparcie dla ludzkiego organizmu. Według badań to właśnie one zawierają najwięcej antyoksydantów i bioaktywnych fitozwiązków. Ich właściwości antynowotworowe są doceniane zarówno przez dietetyków, jak i lekarzy. I jest tylko jedna uwaga: należy stanowczo oddzielić banany przejrzałe od zepsutych. 

Obrazek
Zepsute banany nie powinny być spożywane - Pyszności; foto: Canva

Jeśli banany wydzielają nieprzyjemny, nienaturalny zapach, natychmiast się ich pozbądź. Kolejnym znakiem ostrzegawczym jest wyciekający z owoców podejrzany płyn. Jeszcze gorszą oznaką jest biegnąca przez miąższ czerwona linia — świadczy bowiem o pojawieniu się w bananach grzybów nigrospora i zarodników pleśni. Mogą się tam czaić również inne paskudztwa, co dosadnie pokazał pewien tiktoker, który postanowił umieścić kawałek zepsutego banana pod mikroskopem. Jedno słowo: OBRZYDLIWE.

Banany pod mikroskopem

O tym, jak ważne jest prawidłowe mycie warzyw i owoców, wiedzą wszyscy. To nie tylko kwestia robactwa, ale również użytych na uprawach pestycydów i innych środków chemicznych. Ponieważ nie zmyjemy ich zwykłą wodą, specjaliści zalecają naprzemienne użycie roztworu kwaśnego i alkalicznego. Ta zasada oczywiście nie dotyczy bananów, ale nie zmienia to faktu, że należy przy nich zachować pewną ostrożność. A już na pewno nie zjadać tych owoców, które są zepsute.

To, co może czaić się we wnętrzu takich bananów, pokazał tiktoker @mir_glazami_microscopa. Zrobił to w bardzo prosty sposób: wyciął kawałek zepsutego miąższu owocu i spojrzał na niego przez mikroskop. To, co tam ujrzał, jest więcej niż drastyczne. Nieznanego pochodzenia mikroskopijne robactwo panoszy się dosłownie wszędzie. Z całą pewnością nie chcesz go zaprosić do swojego żołądka.

Internauci, którzy obejrzeli nagranie tiktokera, wydają się być podobnego zdania. Co więcej, wielu z nich stwierdziło, że od tego momentu już nigdy nie zjedzą żadnego banana. My jednak do tego zachęcamy, bo są to owoce tak samo smaczne, co zdrowe. Pamiętajmy jednak, żeby nie spożywać ich, gdy są zepsute. Ta sama zasada dotyczy przecież każdej innej żywności!

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler