Polacy chętnie wybierają taką kawę, bo jest łatwo dostępna i wygodna. Nie wiedzą jednego

Kawa rozpuszczalna  - co warto o niej wiedzieć?
Kawa rozpuszczalna - co warto o niej wiedzieć?
Źródło zdjęć: © Canva | tomispin

09.10.2024 13:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kawa rozpuszczalna cieszy się popularnością ze względu na niską cenę, przyjemny smak i łatwą dostępność. Przy zakupie warto jednak zwrócić uwagę na jakość produktu i wystrzegać się sztucznych dodatków, aromatów, stabilizatorów czy zagęszczaczy na etykiecie. Jak zatem wybrać dobrą kawę instant?

Nie każdy jest smakoszem mocnej parzonej kawy - nie tylko ze względu na smak, ale też wysoką zawartość kofeiny. Kawa instant zdaje się dobrym substytutem czarnego naparu - pobudza, bo wciąż zawiera kofeinę, ma przyjemny kawowy smak oraz przyrządza się ją szybko i łatwo. Warto jednak wiedzieć, że kawa kawie nierówna. Jak zatem dokonać dobrego wyboru w sklepie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wybierać najlepszą kawę instant?

Na rynku istnieje wiele produktów o niskiej jakości, które zawierają sporo niepotrzebnych substancji. Etykiety takich kaw często ujawniają obecność mnóstwa dodatków, barwników, zagęszczaczy i stabilizatorów. Ponadto wiele tego typu produktów wytwarzanych jest z ziaren niskiej jakości. Jak zatem dokonać dobrego wyboru? Oto kilka wskazówek:

  • liofilizowana kawa jest uznawana za jedną z najlepszych wśród kaw rozpuszczalnych; proces liofilizacji polega na suszeniu ziaren przez wymrażanie, co sprawia, że kawa ta jest mniej szkodliwa dla układu krążenia, zawiera mniej kofeiny i zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy; jest także bardziej aromatyczna i smaczniejsza w porównaniu do kaw w formie granulatu i proszku;
  • czytaj etykiety; jeśli skład produktu zawiera wiele sztucznych dodatków, barwników czy zagęszczaczy, lepiej zrezygnować z zakupu; lista składników powinna być krótka, a na jej początku powinny znajdować się naturalne składniki;
  • porównuj składy różnych kaw instant, zwracając uwagę na ilość kawy w produkcie; niektóre zawierają jej tylko kilka procent, inne ok. 10-20 proc., a najlepsze nawet 100 proc.

Unikać należy napojów typu 3w1 i 2w1, które zawierają m.in. cukier, zabielacz i utwardzony tłuszcz roślinny. Szczególnie należy uważać na „rozpuszczalne napoje kawowe” o różnych smakach, takie jak domowe latte czy macchiato, ponieważ głównym ich składnikiem jest cukier, a w składzie znajdują się także emulgatory, stabilizatory, aromaty i utwardzone tłuszcze roślinne. W tego typu napojach zawartość kawy może wynosić zaledwie 3 proc.

Jak wybrać dobrą kawę rozpuszczalną?
Jak wybrać dobrą kawę rozpuszczalną? © Canva | gyro

Co musimy wiedzieć o kawie rozpuszczalnej?

Kawa rozpuszczalna zawiera nikiel, który w nadmiarze może wywoływać alergie, uszkadzać błony śluzowe i sprzyjać rozwojowi nowotworów. Warto pamiętać jednak, że kawa naturalna również zawiera ten pierwiastek, chociaż w mniejszych ilościach.

W odniesieniu do kawy warto wspomnieć o ochratoksynie, czyli toksynie, która produkowana jest przez pleśń. Temat ten podjął żywieniowy specjalista - dr Bartek Kulczyński. Na YouTubie na swoim kanale udostępnił filmik, w którym rozwiewa wszelkie wątpliwości krążące wokół tego tematu. Specjalista powołał się na doświadczenie przeprowadzone dwa lata temu, które wykazało, że spośród 56 próbek w 16 wykryto ochratoksynę, a najwięcej w kawie rozpuszczalnej. Dr Kulczyński przypomina jednak, że o tym, czy dana substancja jest toksyczna, decyduje jej dawka - w przypadku kawy żadna z przebadanych próbek nie przekroczyła limitów. Te zaś ustala prawo unijne, które, w ocenie eksperta, jest restrykcyjne w zakresie bezpieczeństwa żywności.

kawakawa rozpuszczalnakawa instant