Polacy chętnie wybierają taką kawę, bo jest łatwo dostępna i wygodna. Nie wiedzą jednego

Kawa rozpuszczalna cieszy się popularnością ze względu na niską cenę, przyjemny smak i łatwą dostępność. Przy zakupie warto jednak zwrócić uwagę na jakość produktu i wystrzegać się sztucznych dodatków, aromatów, stabilizatorów czy zagęszczaczy na etykiecie. Jak zatem wybrać dobrą kawę instant?

Kawa rozpuszczalna  - co warto o niej wiedzieć?Kawa rozpuszczalna - co warto o niej wiedzieć?
Źródło zdjęć: © Canva | tomispin

Nie każdy jest smakoszem mocnej parzonej kawy - nie tylko ze względu na smak, ale też wysoką zawartość kofeiny. Kawa instant zdaje się dobrym substytutem czarnego naparu - pobudza, bo wciąż zawiera kofeinę, ma przyjemny kawowy smak oraz przyrządza się ją szybko i łatwo. Warto jednak wiedzieć, że kawa kawie nierówna. Jak zatem dokonać dobrego wyboru w sklepie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortilla i burger w jednym. Przepis na wystrzałowe danie

Jak wybierać najlepszą kawę instant?

Na rynku istnieje wiele produktów o niskiej jakości, które zawierają sporo niepotrzebnych substancji. Etykiety takich kaw często ujawniają obecność mnóstwa dodatków, barwników, zagęszczaczy i stabilizatorów. Ponadto wiele tego typu produktów wytwarzanych jest z ziaren niskiej jakości. Jak zatem dokonać dobrego wyboru? Oto kilka wskazówek:

  • liofilizowana kawa jest uznawana za jedną z najlepszych wśród kaw rozpuszczalnych; proces liofilizacji polega na suszeniu ziaren przez wymrażanie, co sprawia, że kawa ta jest mniej szkodliwa dla układu krążenia, zawiera mniej kofeiny i zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy; jest także bardziej aromatyczna i smaczniejsza w porównaniu do kaw w formie granulatu i proszku;
  • czytaj etykiety; jeśli skład produktu zawiera wiele sztucznych dodatków, barwników czy zagęszczaczy, lepiej zrezygnować z zakupu; lista składników powinna być krótka, a na jej początku powinny znajdować się naturalne składniki;
  • porównuj składy różnych kaw instant, zwracając uwagę na ilość kawy w produkcie; niektóre zawierają jej tylko kilka procent, inne ok. 10-20 proc., a najlepsze nawet 100 proc.

Unikać należy napojów typu 3w1 i 2w1, które zawierają m.in. cukier, zabielacz i utwardzony tłuszcz roślinny. Szczególnie należy uważać na „rozpuszczalne napoje kawowe” o różnych smakach, takie jak domowe latte czy macchiato, ponieważ głównym ich składnikiem jest cukier, a w składzie znajdują się także emulgatory, stabilizatory, aromaty i utwardzone tłuszcze roślinne. W tego typu napojach zawartość kawy może wynosić zaledwie 3 proc.

Jak wybrać dobrą kawę rozpuszczalną?
Jak wybrać dobrą kawę rozpuszczalną? © Canva | gyro

Co musimy wiedzieć o kawie rozpuszczalnej?

Kawa rozpuszczalna zawiera nikiel, który w nadmiarze może wywoływać alergie, uszkadzać błony śluzowe i sprzyjać rozwojowi nowotworów. Warto pamiętać jednak, że kawa naturalna również zawiera ten pierwiastek, chociaż w mniejszych ilościach.

W odniesieniu do kawy warto wspomnieć o ochratoksynie, czyli toksynie, która produkowana jest przez pleśń. Temat ten podjął żywieniowy specjalista - dr Bartek Kulczyński. Na YouTubie na swoim kanale udostępnił filmik, w którym rozwiewa wszelkie wątpliwości krążące wokół tego tematu. Specjalista powołał się na doświadczenie przeprowadzone dwa lata temu, które wykazało, że spośród 56 próbek w 16 wykryto ochratoksynę, a najwięcej w kawie rozpuszczalnej. Dr Kulczyński przypomina jednak, że o tym, czy dana substancja jest toksyczna, decyduje jej dawka - w przypadku kawy żadna z przebadanych próbek nie przekroczyła limitów. Te zaś ustala prawo unijne, które, w ocenie eksperta, jest restrykcyjne w zakresie bezpieczeństwa żywności.

Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki