Polacy je pokochali i zaczęli dodawać do sałatek. Specjaliści biją na alarm

Sałatki z paluszkami krabowymi to jeden z najpopularniejszych trendów kulinarnych ostatnich lat. Polacy przepadają za smakiem tego produktu, jednak dietetycy podchodzą do niego z rezerwą. Czy warto jeść paluszki krabowe?

Sałatka, jaką chętnie jadają PolacySałatka, jaką chętnie jadają Polacy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Polacy uwielbiają smak surimi. Paluszki krabowe są dostępne niemal wszędzie - od sklepów rybnych, przez supermarkety, aż po małe osiedlowe sklepiki. Ich popularność wynika z unikalnego smaku, który przypomina krabowe mięso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kieszonki pieczarkowe to przekąski idealne na imprezy. Są pożywne i łatwe w przygotowaniu

Surimi dodajemy do różnych dań, takich jak sałatki czy sushi. Jednak czy w paluszkach krabowych rzeczywiście znajduje się krab? Odpowiedź jest zaskakująca - w surimi nie ma ani grama krabowego mięsa. To nie powinno nas jednak dziwić, biorąc pod uwagę, że 250-gramowe opakowanie surimi kosztuje zaledwie około 6 zł, podczas gdy krab jest produktem luksusowym, a jego cena za kilogram może wynosić nawet 400 zł.

Co zatem znajdziemy w składzie paluszków krabowych?

Czy warto spożywać surimi? W składzie tych paluszków znajdziemy przede wszystkim zmielone białe mięso ryb, takie jak dorsz, mintaj czy morszczuk. Paluszki krabowe zawierają dużo wody, ale także ekstrakt z kraba, który ma na celu imitować smak i zapach tego wykwintnego mięsa. Jeżeli zdecydujemy się na spożycie surimi, powinniśmy wybierać produkty o prostym i krótkim składzie.

Dietetycy alarmują

Dietetycy zwracają jednak uwagę, że surimi zawiera wiele substancji zagęszczających, olejów roślinnych, skrobi i cukru. Dlatego też ten produkt porównywany jest często do parówek - mało w nim mięsa, a dużo substancji konserwujących. Nie warto porównywać paluszków krabowych do ryb i owoców morza pod względem wartości odżywczych.

Surimi to produkt wysoce przetworzony, dlatego zamiast niego warto sięgnąć po pełnowartościową rybę i przygotować z niej swoje ulubione danie. Paluszki krabowe o prostym i krótkim składzie możemy spożywać jedynie okazjonalnie. Dostarczą nam one porcji białka i kwasów omega-3, będąc jednocześnie dietetyczną przekąską.

Surimi w sałatkach: Szybki przepis czy ukryte zagrożenie?

Surimi, ze względu na brak konieczności obróbki, często gości w sałatkach jako szybki dodatek. Dla osób na diecie może być kuszącą alternatywą, ale czy naprawdę warto? Specjaliści alarmują, że mimo pozornej łatwości, warto zastanowić się, czy sałatki z surimi są zdrowym wyborem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu